• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

tomaz

Aktywny
Auto
166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily
Witam :)

Tak się złożyło, że moja pierwsza 166 miała swój debiut dopiero po 5 latach.. w dziale Bazar ;)
Tym razem nie popełnię tego błędu i przedstawiam wszystkim moją nową Włoszkę - w "jedynej słusznej" konfiguracji 3.0V6 Sportronic, wersja Distinctive - czarna skóra, DSP, pełna opcja, brakuje chyba tylko tylnej rolety. Chociaż zapewne koledzy znajdą jeszcze parę brakujących detali :P
To moja pierwsza poważna sesja, także wybaczcie, ale foty wnętrza nie wyszły. Mam nadzieję, że uda się następnym razem.

Jestem po wstępnym ogarnięciu po zakupie: nowy rozrząd, nowe amory, podniosłem nieco sprężyny (Eibach), ale i tak jest nisko. Czeka mnie jeszcze znaczek z przodu, nowe ksenony i zawieszenie (niby jest ok, ale miesiąc po zakupie zaczęło skrzypieć z przodu, a tył też nie jest idealny). No i oczywiście audio, ale to na deser :)

Z niespodzianek po zakupie: nie działa czujnik deszczu, musiałem spawać wydech (rozeszły się rury na łączeniu). Czyli całkiem nieźle ;)

Jazda jest bajeczna. W porównaniu do mojej poprzedniej 2.5 brakuje mi tylko dwóch rzeczy: grubszej kiery (tam mam 5mm grubszą) i bardziej "chropowatego" wydechu (w 2.5 mam nieoryginalny i brzmi.. lepiej).

Załączniki

• alfa14.jpg
    alfa14.jpg
    97.7 KB · Wyświetleń: 1,054
  • alfa01.jpg
    alfa01.jpg
    70.7 KB · Wyświetleń: 985
  • alfa02.jpg
    alfa02.jpg
    66 KB · Wyświetleń: 912
  • alfa03.jpg
    alfa03.jpg
    74.9 KB · Wyświetleń: 942
  • alfa04.jpg
    alfa04.jpg
    68.7 KB · Wyświetleń: 869
  • alfa05.jpg
    alfa05.jpg
    87.3 KB · Wyświetleń: 877
  • alfa06.jpg
    alfa06.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 860
  • alfa07.jpg
    alfa07.jpg
    32.4 KB · Wyświetleń: 818
  • alfa08.jpg
    alfa08.jpg
    39.7 KB · Wyświetleń: 823
  • alfa09.jpg
    alfa09.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 937
  • alfa10.jpg
    alfa10.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 873
  • alfa11.jpg
    alfa11.jpg
    53.7 KB · Wyświetleń: 724
  • alfa12.jpg
    alfa12.jpg
    67.8 KB · Wyświetleń: 742
  • alfa13.jpg
    alfa13.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 656
Jest nisko ? Jak dla mnie za wysoko xD Bardzo zadbany lakier albo nieźle autko wypucowane ;) Na wymianę wydechu będziesz musiał się niebawem liczyć jeśli jeszcze orginał śmiga, zima robi swoje. Piękne autko niech spisuje się bezawaryjnie ;)

Piękna! No i silnik godny pozazdroszczenia. Mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś ją obejrzeć na jakimś spocie:)

Dzięki wszystkim za miłe słowa :)

Krispl: lakier dwa dni wcześniej czyszczony, glinkowany, woskowany.. mój pierwszy 'detailing' ;)

Masa: jak tylko ogarnę kolejną sesję to dam i środek i silnik!

Piękna, identyczna jak moja:) no może tylko poza przednim znaczkiem bo ja mam nowy:P

Oby tylko motywy nie odpadły jak V6 odetchnie pełną piersią ;)
No chyba że nie pozwolimy mu oddychać :D

ładna ładna...:)dzisiaj oglądałem automaniak o chybrydach....ale nie ma to jak 3.0V6 busso...;)!!!!!

Wreszcie tomaz :) zacnie się prezentuje. Te zdjęcia mnie też zachęcają do detalingu tylko że poza wodą z szamponem na razie nic innego nie ogarniam :)

Te zdjęcia mnie też zachęcają do detalingu

Dla mnie to też był "ten pierwszy raz" i powiem, że na cały samochód (wnętrze + zewnątrz) trzeba mieć CAŁY dzień. Ja od 11:00 do 16:00 zapitalając jak dziki osioł ogarnąłem z zewnątrz + odkurzacz i pranie dywaników z częścią wykładziny. Została mi cała skóra do zrobienia + deska i plastiki, które tylko "przeleciałem" APC. A o komorze silnika i bagażniku nie wspominam nawet...

Ale jak patrzę na efekt to warto było :)

Tylko że mi cholera przez cały dzień słońce na auto świeci :/

To jest dobre z tym daszkiem :)
A teraz jak już OT robimy to poza wyglądem co daje takie całodzienne pucowanie? Pytam pod tym kątem że może potem wystarczy auto opłukać z kurzu czy kurz się w ogóle nie czepia? Ponieważ u mnie budowy i auto po dobie jest brudne od stania. Dlatego auto myję przed każdym wyjazdem. Oczywiście z bliska to mizernie wygląda ale chociaż nie jadę z piachem na dachu. Więc jak mam pucować auto cały dzień a i tak jutro nie będzie różnicy pomiędzy detalingiem a zwykłym myciem to ja dziękuję :) teraz znajdę 15min na umycie auta przed wyjazdem ale przed każdym wyjazdem dnia wolnego brać nie będę :)

- - - Updated - - -

Jeżeli chodzi o te portale z detalingiem to próbowałem już parę razy zgłębić materię ale szczerze nawet tych podstaw nie ogarniam :) to jak czytanie tajwańskiej książki mając tylko podręczny słowniczek do dyspozycji :)

Czy wystarczy opłukać? Chyba tak, niedługo sprawdzę ;)

Na pewno opony wyglądają sporo lepiej niż normalnie, a dziś był 3 dzień od pucowania.. kurz lakier chwyta, ale troszkę mniej.
Generalnie po wosku powinno ładnie wszystko spływać, ale kolega z detailer center uprzedził mnie, żebym nie używał opcji mycia na myjkach samoobsługowych, bo podobno mają bardzo agresywne środki (i to nie tylko ten pierwszy program z aktywną pianą). Czyli jak płukanie już nie pomoże to woda z szamponem :)

A tak BTW to wosk ładnie wypełnia malutkie rysy :)

Po woskowaniu najczęściej kurz trochę bardziej się czepia, ale łatwiej go "zdjąć" zwykłym opłukaniem za 1-2zł na bezdotykówce.
Najlepiej sobie kupić Neutral Snow Foam i zrobić za 40-50zł pianownicę z Marolexa/Kwazara.
Jedziesz na bezdotykową, opryskujesz swoją pianą (neutralną dla wosków) po czym za te 1-2zł spłukujesz wodą demineralizowaną (trochę lepiej niż własnym karcherem bo demineralizowana nie zostawia zacieków - nie trzeba wycierać).

Co do tego czy łatwiej domyć - nawoskowane felgi (Finish Kare 1000p) po przejechaniu 1000km były "czorne", ale wystarczyło przejechać palcem i brud schodził ;)
Osadzać się osadza, ale się nie trzyma.

Do tego kropelkowanie po deszczu - super sprawa :D

Żeby nie było kompletnego OT - jeszcze 3 dni i się przejadę (no ... zostanę przewieziony ;) ) tą Alfą :D

jeszcze 3 dni i się przejadę (no ... zostanę przewieziony )

Hmm, gdyby nie "sztywny" grafik całej imprezy (jak mniemam) to bym Cię wpuścił za kółko, a co :)

A te pianownice to fajna sprawa - muszę to przemyśleć..

Amortyzatory
Powrót