• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Głupie pytanie :)

• Autor wątku Autor wątku mariusz_k85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz_k85

Guest
Gdzie znajduję się pompa paliwa w alfie 156 1,9 JTD z 1998 roku w sedanie?? Chodzi mi o tą pompę przy zbiorniku paliwa. Dziś byłem w warsztacie i wyszło że podaje ciśnienie 0,5 zamiast 2,5. Alfa ma problem z odpaleniem i po wciśnięciu gazu do deski gaśnie. wiem że to może też być czujnik położenia wału ale pompę już zamówiłem i zastanawiam się czy dam radę ją sam wymienić. Pozdrawiam!

Witam
pompa paliwa znajduje sie w zbiorniku paliwa ,wg zalaczonego schematu

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A skąd jest dojście?? Trzeba wyciągać cały zbiornik??

wystarczy wyciagnac dol od tylnej kanapy, pod nia znajduje sie dojscie do pompy paliwa.

po wyciągnięciu dołu tylnej kanapy mam przyklejone "coś ala guma" na całej powierzchni. oderwać to??

A czy przypadkiem nie będzie to wina pompy wtryskowej albo regulatora ciśnienia w tej pompie....mówi się o tej pompie ,,pompa wysokiego ciśnienia,, więc to chyba one wytwarza należne ciśnienie.....Sprostujcie mnie jeżeli źle myśle.

---------- Post dodany o godzinie 21:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:40 ----------

po wyciągnięciu dołu tylnej kanapy mam przyklejone "coś ala guma" na całej powierzchni. oderwać to??
Pompa jest pod taką ,,klapką,, wielkości może talerza do ciasta;) więc powinieneś ją wyczuć(klapke) bez zrywania całości....tylko w tym miejscu sobie ładnie zerwij .

przed pompą wysokiego ciśnienia mam ciśnienie 0,5 po podłączeniu innej pompy i zamoczeniu jej we wiadrze z ropą samochód odpala i jest dobre ciśnienie

przed pompą wysokiego ciśnienia mam ciśnienie 0,5 po podłączeniu innej pompy i zamoczeniu jej we wiadrze z ropą samochód odpala i jest dobre ciśnienie

po pierwsze ... masz rację za mało daje ciśnienia i stąd kłopoty (czujnik CKP raczej odpada),
po drugie - kiedy wymieniałeś filtr paliwa ? ,
rozumiem że test z inną pompą robiłeś z ominięciem filtra paliwa?

w teście filtr był ominięty. Wiem że to też może być filtr ale on był wymieniany 10tyś km temu. Mam nadzieję że dojście jest od góry...

witam
zanim zaczniesz wyrywac wygluszenie z pod tylnej kanapy , sprawdz czy pod wykladzina w bagazniku niema dojscia do pompy paliwa.
wydaje mi sie ze nie trzeba wyciagac zbiornika , aby dobrac sie do pompy
pozdro

Szkoda, że tak późno napisałeś... Wczoraj wyjąłem całe tylne siedzenie, wykładzinę w bagażniku i udało się wyciągnąć pompę... A później nerw bo nie mogłem sobie poradzić z wymianą pompy w tej obudowie. Ale pół godziny się męczyłem i się udało. Alfa działa i to to było przyczyną moich problemów. A więc jak samochód odpala, gaśnie przy wciskaniu gazu do dechy i zaczyna mieć muła to najpierw sprawdźcie pompę czy daje dobre ciśnieni. A no i dzięki wszystkim za pomoc!! Gdyby nie Wy to bym jechał do warsztatu i wydał 150zł za wymianę plus flaszka za holowanie...

---------- Post dodany o godzinie 20:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:27 ----------

A i jeszcze jedno dla tych co mieszkają w Bydgoszczy! Omijajcie autoryzowany serwis boscha - Kluszczyński na sępiej 13 na osowej górze. Za wymianę pompy chcieli 300 zł bo ponoć trzeba bak wyciągać... A no i jeszcze przy okazji miałem wymienić czujnik położenia wału, regulator ciśnienia, wtryskiwacze, zregenerować pompę i przy okazji zmienić rozrząd i pompę wody!!! Koszt w granicach 4000zł jeżeli by nie było żadnych ukrytych kosztów jak to majster powiedział. A jako autoryzowany serwis mają pompę paliwa boscha droższą o 200zł niż normalnie w sklepie!

Jeśli chodzi Ci o ten autex na łęczyckiej w Bydgoszczy to moja mama kupiła tam fiata punto w stanie "idealnym" jak zapewniał sprzedawca. nie dość że przepłaciła to jeszcze co chwile wychodziły jakieś ukryte wady... A co do tego warsztatu o którym wspominałem - Kluszczyński na sępiej to dziś zauważyłem że samochód mi bardzo dużo pali. Wychodzę a z silnika leje się ropa. Mechanik pewnie przez przypadek zapomniał dokręcić przewód od powrotu...

Gdzie znajduję się pompa paliwa w alfie 156 1,9 JTD z 1998 roku w sedanie?? Chodzi mi o tą pompę przy zbiorniku paliwa. Dziś byłem w warsztacie i wyszło że podaje ciśnienie 0,5 zamiast 2,5. Alfa ma problem z odpaleniem i po wciśnięciu gazu do deski gaśnie. wiem że to może też być czujnik położenia wału ale pompę już zamówiłem i zastanawiam się czy dam radę ją sam wymienić. Pozdrawiam!
Mariusz a jaki przebieg ma twoja alfa??..........Moja ma 197tys.km czy przy tym przebiegu pompa może się skończyć??

Objawy się coraz bardziej pogłębiają,alfa coraz częściej gaśnie i jeszcze szarpie,brak jej mocy -trzeba bardzo delikatnie operować pedałem gazu:( Ale po jakiś np2km takiego szarpania,zgaśnie ze 3 razy a potem jedzie ładnie ale objawy znów powracają po paru km-tego akurat nie rozumiem.........

Ostatnia edycja:
Słuchaj to może być brak ciśnienia tak jak u mnie... Pompa wymieniona, filtr wymieniony i alfa śmiga jak nowa a przebiegu ma 280000 km. Ale też może być czujnik wysokiego ciśnienia lub zawór na pompie wysokiego ciśnienia. Albo wtryski... Znajdź dobrego mechanika chociaż o takich coraz gorzej...

Panowie jakie ciśnienia dawać ma pompa paliwa??? 2,5bar tak jak kolego tu napisał czy 1,5Bar tak jak mi w sklepie z częściami powiedzieli??

Amortyzatory
Powrót