• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] głowica>?

NERO2287

Nowy
Auto
jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v
witam, mój znajomy ma alfe 155 2.0 16v, w te wakacje wymieniał usczelniacze, pierścienie, rozrzad z wariatorem, głowica po szlifie, panewki w b. dobrym stanie, do tego filtry i olej, jednak nadal bierze duzo oleju, co moze byc przyczyna? moze trzeba dac głowice do regeneracji>? jaki moze być orientacyjny tego koszt?

Jeśli nie ma wycieków to pierścienie są temu winne

a biały dym to moze byc od tego ze bierze olej? czy moze cos jeszcze jest nie tak?

a biały dym to moze byc od tego ze bierze olej? czy moze cos jeszcze jest nie tak?
Nic teraz nie stwierdzisz patrząc na dym z rury nie przy takich warunkach atmosferycznych. Opary z rury wydechowej biorą się z wilgoci i duzych różnic temperatur

hm...tyle ze w lato to samo było...i wtedy było cieplutko przeciez

To tym bardziej się przekonuję w mojej teorii że są żle spasowane pierścienie lub pasowanie (luzy)tłoków z tuleja jest za duże

na pierscienie to bym nie stawiał, ale na luzy w cylindrach to czemu nie, jaki moze byc orientacyjny koszt naprawy tego?

Raczej bardzo duży, nie jestem w stanie tego oszacować zbyt dużo jest tam czynników do obliczenia. Jak pasowanie tłok tuleja jest już mocno rozjechane to sama wymiana pierścieni nic tu nie da

Biały dym to woda, niebieski olej a czarny zalewa go benzyna.
Jak ma biały dym to niech odkręci korek od oleju i zobaczy czy nie ma brązowego szlamu na korku i po deklem zaworów (do tego powinno mu ubywać wody). Stawiam na uszczelkę, lub nieszczelna głowice.

tyle ze zadnych płynów mi nie ubywa, bierze tylko olej...a dym biały... pod korkiem czysciutko

witam kolegę

może nie w benzynie ale w dieslu miałem taki problem jutro skończę składać w końcu silnik:).. żarło mi oleju z 120ml/100km i odziwo nie kopcił na niebiesko ale w 100% biały dym a płynu nie ubywało co się okazało uszczelniacze + zawory wydechowe wyjechane totalnie( przez pierwsze 10min biała chmura potem lekko, z zrzucona odmą po 10min nic a nic a olej wciągało)

przyczyn może być wiele
- źle założone pierścienie?? raczej olejowe
- wciska olej górą?? ( nie wiem jak jest w TS jeśli źle mówię niech ktoś mnie poprawi.. wyrzuć odmę na bok jeśli jest ta z pokrywy zaworów, zobaczy czy przez nią wyrzuca olej, jeśli przy ściągniętej odmie będzie brało mniej to raczej przez zawory ciśnienie wciska ( można ściągnąć kolektor wydechowy i zobaczyć na których cylindrach mokro)
- "pasowanie (luzy)tłoków z tuleja jest za duże"?? jak powiedział 75andrew155
- pęknięte tłoki lub podrobiony cylinder ale wtedy to raczej by nie jeździła??

musi sobie kolega odpowiedzieć na te pytania

a przedmuchy są? mocno dmucha spod bagnetu?

jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi;)

spod korka dmucha ale nie chlapie, z bagnetu tez cos idzie ale tez nic nie pluje,

---------- Post dodany o godzinie 20:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:39 ----------

ale mam przy sciagnietej odmie jezdzic tak?
i wtedy spradzwic
?

ogólnie to odmy nie powinno się ściągać ale bez ściągnięcia się nie przekonasz.. najlepiej by było gdyby ktoś bardziej znający się na TSa się wypowiedział

przedmuchów dużych nie powinno być jak by Ci olej wyrzucało bagnetem to jednym słowem "kaplica" ale jak dość duże przedmuchy ma to mogą być temu winne pierścienie niekoniecznie muszą przyjąć się po remoncie.. jakiej marki one były?

nie pamietam marki, wiem ze zamawiałem je w serwisie bosha

---------- Post dodany o godzinie 21:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:42 ----------

i takie pytanko na marginesie? to jest normalny dzwiek silnika 2.0ts ze od ok 3-4 tys obr w zwyz silnik ma taki fajny pogwizd jak cos niby maa turbinka?zadnych przeróbek pod maską nie było

Amortyzatory
Powrót