[Giulietta] Giulietta QV - kamtag

kamtag

Nowy
Auto
Giulietta QV
W zeszłym miesiącu zakupiłem Guliette QV 2011r, z przebiegiem 116k, jestem trzecim właścicielem w PL (Auto sprowadzone w 2013 ze Szwajcarii). W dalszym ciągu poznaję ten samochód, zrobiłem nim dopiero 2000 km :D

Modyfikacje jakie były wykonane przez pierwszego właściciela:
- Zmieniony IC na większy
- Założone większe tarcze tylnie
- Zrobiony przelot (wycięty katalizator)
- Zrobiona mapa na okolice 270 KM
- Zmienione oświetlenie wnętrza
- Założone podgrzewanie postojowe Webasto
- Zrobione okablowanie pod subwoofer i wzmacniacz w bagażniku i dołożony procesor dźwięku. (Obecnie brak subwoofera i wzmacniacza)

Drugi właściciel miał problemy z brakiem mocy i duszeniem się auta. Było zrobionych kilka rzeczy (mechanicy nieudolnie szukali przyczy usterki). M.in. zrobili regenerację turbosprężarki (nie rozwiązało to problemów). Finalnie udało się wyeliminować usterkę poprzez przywrócenie katalizatora, ale niestety założony wcześniej przelot jest już nie do odzyskania.

Obecnie powinna mieć w okolicach ~260 KM. Z poważniejszych usterek to miałem przygodę z chłodnicą (rozszczelnienie), ale temat już ogarnięty.

Niestety do zrobionia jest też trochę poprawek kosmetycznych.

W najbliższych planach mam:
- Sprawdzenie mocy
- Wymiana przedniego i tylniego znaczka
- Renowacja foteli i kierownicy

W dalszych planach:
- Malowanie zacisków
- Renowacja felg (tych co są na zdjęciu)
- Korekta lakieru
- Dołożenie wzmacniacza, subwoofera i modułu bluetooth

Możliwe że coś podziałam z wydechem, ale to dopiero jak ogarnę te rzeczy powyżej :D

Rzeczy które już zrealizowałem:
- Polerowanie lamp (były bardzo zarysowane, miałem w planach je wymieniać, ale na szczęście polerka dała radę)

W trakcie:
- Poprawki na lewym błotniku (prawdopodobnie był malowany i na krawędzi obok drzwi wyszedł niewielki pasek rdzy)
- Wymiana anteny
- Zmiana kół na zimę

Postaram się wkrótce dorzucić także więcej zdjęć.
IMG_4127.jpgIMG_4125.jpgIMG_4131.jpgIMG_4137.jpgIMG_4129.jpg

Ostatnia edycja:
Pozdrawiamy i prosimy o więcej fotek!

Fajny sleeper :P

Witam kolegę na SCZ :D Świetnie kolor felg wygląda z czarnym lakierem, tylko widzę znaczki już wyblaknięte i trochę psują odbiór, ale to są detale :D

Pozdrawiamy i prosimy o więcej fotek!

Również pozdrawiam! Postaram się z czasem wrzucać więcej.

Dziękuję i pozdrawiam!

Witam kolegę na SCZ :D Świetnie kolor felg wygląda z czarnym lakierem, tylko widzę znaczki już wyblaknięte i trochę psują odbiór, ale to są detale :D

Także pozdrawiam powiat :D Co do felg, przed kupnem samochodu wydawało mi się że wzór inny niż Prodrive nie pasuje do tego samochodu, ale pozytywnie się zaskoczyłem :D. Jedynie felgi są poobdzierane od krawężników no i te dekielki. Jak będą założone z powrotem na wniosnę to myślę że już będą po renowacji ;)
Minusem samochodu przy zakupie właśnie były te detale (lampy, zaciski, felgi, znaczki) i jak w poprzednich samochodach mi to ogólnie nie przeszkadzało to tutaj jednak zaczęło :D Na szczęście lampy udało się uratować polerką, zostały jeszcze małe rysy na jednej lampie, ale już nie są tak widoczne jak wcześniej. (Niestety nie mam zdjęć lamp z bliska, na żywo bardzo to było widać). Znaczki na bagażniku i grillu postaram się też wymienić w najbliższym czasie.Wiadomo 8 lat też robi swoje, więc też się spodziewalem że kilka rzeczy będzie do poprawy ;)

Jak wrażenia z jazdy tym autkiem? Jakie spalanie przy takiej jeździe normalnej? Bo w przyszłym roku planuje się przesiąść z GT 3.2 i rozważam właśnie Giuliette. A szukam czegoś o podobnej mocy...

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Wrażenia jak na razie bardzo pozytywne, jest szeroki uśmiech na twarzy podczas jazdy :D Moja opinia może jeszcze nie być jakaś szczególnie obiektywna, bo przesiadałem się z dużo słabszego samochodu i nie miałem styczności wcześniej z autami o podobnej specyfikacji oprócz jazdy testowej Gulią Veloce Q4.

Jeżeli chodzi o spalanie to tak na prawdę zależy od stylu jazdy. Na trasie (200km - 40% ekspresówka, 50% drogi krajowe, 10% miasto), gdzie na ekspresówce miałem przez cały czas tryb dynamic i wyłączony tempomat, a przez reszte trasy tryb normalny i jazda bardziej "eko" to spalenie miałem w okolicach 9l. Myślę że przy tempomacie można spokojnie zejść niżej. Ogólnie to średnia przy mieszanych trasach to wychodzi mi w przedziale 10-11. Jeszcze nie mierzyłem spalania po samym mieście :)

Polecam przejechanie się tym autem przed zakupem.

Czas odświeżyć temat, Julka była w serwisie i przez prawie cały listopad nie miałem samochodu :( Mimo tego, jestem zadowolony, że usunięto większość usterek.

Ogólnie Julka pojechała na:
- Wymianę anteny
- Poprawę spasowania maski i progów
- Usunięcie rdzy na błotniku
- Wymiana kół na zimowe. Na zimę mam 17 calowe felgi z SAABA (były w zestawie z autem :D)
- Ogólny przegląd stanu technicznego i usunięcie ewentualnych usterek

Niestety w trakcie napraw wyszły następne rzeczy:
- Brakowało osłony silnika (kupiona używka na Allegro)
- Była uszkodzona osłona zderzaka (kupiona nowa oryginalna)
- Brakowało śrub, nakrętki przy turbosprężarce !? dodatkowo były ślady oleju, więc wymieniono także uszczelkę.
- Webasto było rozłączone

Na szczęście udało się ogarnąć wszystkie wymienione rzeczy i kilka innych mniej poważnych. Serwis trwałby zdecydowanie krócej, ale długo czekano na spinki do progów.
Ponadto, zdecydowałem się także wymienić znaczki (przedni i tylni, zakupione oryginały)

Postaram się najpóźniej w weekend dodać nowe zdjęcia, gdzie stoi na zimówkach.

W najbliższym czasie musze jeszcze pojechać na zbieżność i zamierzam oddać ją na renowację tapicerki. Po nowym roku będę musiał także wymienić olej i filtry.

Czyli tzw "pakiet startowy" masz zaliczony :)
Pomyśl jeszcze na przyszłość o Grillu poliftowym - dużo daje wizualnie :)
Czekam na fotki :D

Tak się prezentuje na zimowych kołach. Obiecana relacja zawięrająca więcej zdjęć, niestety będzie najwcześniej po świętach, jako że auto mi znowu chwilowo stoi u mechanika, tym razem miałem problem z osłoną przegubu i smar lądował na feldze, oponie itp.

IMG_4317.jpg

Trochę zaniedbałem wątek, ale czas go odświeżyć :D

Po świętach odebrałem samochód, wymieniono także olej i miałem problem z tak zwaną uszczelką smoka, wywalał mi błąd z ciśnieniem oleju.
Wleciało także audio: subwoofer + wzmacniacz, kosztem miejsca w bagażniku, ale różnica jest zauważalna.

Niestety przed nowym rokiem miałem drobną przygodę, mianowicie przy niskiej prędkości ok. 30-40 km/h potrąciłem małą sarnę, wyskoczył zderzak, pękła ramka rejestracyjna, dalej okazało się, że też jakiś zatrzask zderzaka poszedł. Niestety ostatnio wyszło, że przedni zderzak jest pęknięty w okolicy grilla i na grillu także pojawiły się pęknięcia.

W okolicach marca także miałem przygodę, bo mianowicie przy każdym wciśnięciu hamulca było słychać stuknięcie, jedynie przy prędkościach powyżej 100 km/h była cisza. Okazało się, że rozwarstwił się klocek z tyłu, więc wszedł nowy komplet od ATE (hamulce z tyłu są od 159)

Ostatnio zdecydowałem, żeby wykonać wszystkie korekty lakiernicze w samochodzie, elementy które zostały poddane poprawie:
- przedni zderzak (opisane wcześniej pęknięcie)
- lewy błotnik (niestety po zaprawce był nadal ślad, więc zdecydowałem się to poprawić)
- okolicy tylnych lewych drzwi (obtarcie)
- tylni zderzak (zarysowania, pęknięcie lakieru)
- wymiana dyfuzora na ZENDER, kupiłem ze zderzakiem licząc na to że zakupiony zderzak będzie w lepszym stanie od mojego (i miał być malowany), ale finalnie chyba tylko dyfuzor zostanie przełożony, a zderzak jednak na sprzedaż
- usunięcie wgniotek
- polerowanie lakieru

Samochód odbieram w weekend, więc uzupełnię o zdjęcia, no i o dalszy ciąg historii.

Ostatnia edycja:
Niestety dopiero dzisiaj odebrałem samochód i nie było czasu na zrobienie sesji zdjęciowej po zmianach, więc niestety się to opóźni.

Za dwa tygodnie następne zmiany:
- Zamówiony wydech Ultera 100-312/101RS P (jendak zdecydowałem się na nierdzewkę)
- Zamówiony shortshifter 40%-0%

Czy podoba się Wam ten wątek, czy czegoś brakuje? Czy jest za mało technicznie? Dajcie znać, bo z jednej strony też nie chce tutaj prowadzić monologu :)
Pozdrawiam Wszystkich czytających wątek

Na pewno brakuje zdjęć ;) Ciekaw jestem efektu wizualnego, a najlepiej porównania przed/po.

Na pewno brakuje zdjęć ;) Ciekaw jestem efektu wizualnego, a najlepiej porównania przed/po.

Dokumentacja nie jest na tę chwilę idealna, ale możliwe że będę miał lepsze zdjęcia obrazujące uszkodzenia.

Tutaj uszkodzenia tylniego zderzaka
IMG_4078.jpg IMG_4129.jpg IMG_4131.jpg

Dodatkowo były pęknięcia lakieru i był lekko wygięty w okoliach klapy, niestety w tym momencie nie mam zdjęć.

Przedni błotnik (Tutaj odpadł lakier i zabarwienie było w rudawym kolorze)
IMG_3730.jpg
Dodatkowo miał pęknięty lakier przy lampie

Obtarcie pod tylnimi drziwamy, zabarwienie było w rudawym kolorze
IMG_4311.jpg

Przedni zderzak był pęknięty przy grillu, ale niestety brak zdjęć jak na ten moment.

Wszystkie widoczne uszkodzenia, występowały już w momencie zakupu, na wcześniejszych zdjeciach nie były aż tak widoczne, ja jak wcześniej wspominałem jedynie uszkodziłem zderzak przedni. Auto po zakupie było w średnim stanie lakierniczym, było bardzo zarysowane, były kilka wgniotek m.in. na drzwiach, na tylnim boku. Mimo wszystko wtedy zdecydowałem się na zakup.
W tym momencie prawie wszystkie rzeczy zostały poprawione, zostały dwie wgniotki których nie dało się lub trudno było je usunąć: na dachu i na drzwiach z prawej strony (nie rzucają się w oko) i do tego doszła zaprawka na prawym nadkole od dołu.

A tutaj pierwsza fotka po kuracji upiększającej i nowym dyfuzorem (tam na dyfuzorze po lewej stronie jest chyba zabrudzenie)
IMG_4625.jpg

Reszta fot po kuracji będzie jak umyję auto, bo niestety dzisiaj bedąc w trasie ubiłem trochę owadów na przednim zderzaku :/

Ostatnia edycja:
Shortshifter od użytkownika [MENTION=22232]P@bLO[/MENTION] ze specyfikacją 40% + 0% już doszedł ;)
IMG_4635.jpg

Wydech także już czeka, kupiłem jednak wydach ze stali nierdzewnej 100-312/101RS P
https://ulter.com.pl/pl/offer/dedic...-5d/2-0-jtdm_100-103-110-125-129kw/m/683/2927

Pod koniec tygodnia montaż :)

Myślę, że kolejny post uda mi się właśnie napisać pod koniec tygodnia, uzupełnię go o więcej zdjęć po renowacji i już po zmianie wydechu.

Ostatnia edycja:
Reszta wydechu będzie seryjna? Koniecznie wstaw filmik po montażu. Tez zamówiłem ultera z nierdzewki i spawa się dp.

Jak na ten moment tak, reszta będzie seryjna, może w późniejszym czasie będę coś kombinować. Jasne, postaram się wrzucić filmik po montażu

Cały czas się sporo dzieję, ale niestety mało czasu na relacjowanie.

1. Tutaj obiecane kilka fotek po renowacji
renow1.jpg renow2.jpg renow3.jpg renow4.jpg renow5.jpg

2. Wydech wymieniony. Teraz ma trochę więcej "basu", przy 2-5 tys. obrotów czuć różnicę. Jest pole na dalsze mody, ale to nie teraz.
Nagrałem wideo przed założeniem, ale brakuje mi jeszcze filmiku po założeniu, będzie w przyszły weekend wraz ze zdjęciami jak wygląda teraz.

3. Po wymianie shiftera rzeczywiście skok jest sporo zmniejszony, ale trochę ciężej zmienia się biegi, mimo wszystko różnica na plus.

Obecnie czekam na felgi, podam szczegóły jak już będą założone ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót