[Giulietta] Giulietta 1.4TB MultiAir By Nusiu :)

Nusiu321

Nowy
Auto
Giulia 2.0T 280KM USA
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Wkońcu po prawie roku marzenia nabyłem Alfe Romeo Giuliette 1.4TB 170KM :) Kilka lat wcześniej posiadałem już jedną alfę 156 1.9JTD. Niestety jej blacharka pozostawiała wiele do życzenia i zmuszony byłem sprzedać. Kilka lat jeździłem różnymi markami aż w końcu znowu wróciłem do Alfy. Narazie jestem bardzo zadowolony, auto spisuje się świetnie a cały system DNA mimo że bajerancki daje wiele takiej "frajdy" ;) Zakupiłem ją 12 stycznia także to jeszcze świeżynka w moim domu. Co prawda celowałem w skrzynie automatyczną ale niestety troszkę brakło budżetu a trafił się naprawdę ładny manual więc czemu nie ::cool:
Kilka słów o Julce
Rocznik: 2012
Silnik: 1.4TB Multi Air 170KM
Wyposażenie
-Panoramiczny dach
-Klimatyzacja automatyczna
-Czarna potsufitka
-BlueAndMe
-Fotele półskorzane z czerwonymi przeszyciami (nićmi)
-Multifunkcyjna kierownica
-Czujnik deszczu
-Czarne klosze lamp
-Hamulce 330mm Brembo 4 tłoczkowe

Póki co wymieniłem olej i wszystkie filtry wraz z filtrem zasilania turbinki oraz filtr MultiAir. Naprawiłem też podświetlenie licznika wymieniając diody na nowe.
Pozostało mi wymienić rozrząd ale to bliżej wiosny sprawdzłem jego stan i nie wymaga on nagłej interwencji. Ma przejechane co prawda dopiero nie całe 50 tysięcy ale już 4 latka minęły.

Fotka narazie tylko jedna bo pogoda nie dopisuje na jakieś fajniejsze sesje :)
IMG_0138.jpg

Dziś też zamówiłem nowe felgi 18" + oponki więc jak tylko przyjdą to się pochwale jak to wygląda. Wzór wybrałem taki
FELGI-LU1432-Pasujace-ALFA-ROMEO-159-Giulietta-18.jpeg

W planach mam póki co dwie rzeczy
-Tylny dufozor wymienić na wersje z podwójnym wydechem
-Zrobić delikatny chip by podnieść moc do około 200KM i zdecydowanie podnieść Moment obrotowy:)

Fajowa, jak podniesiesz moc do daj znać.

Dawno nic nie dodawałem :( Ale teraz pochwalę się że wymienione zostały felgi na 18" wraz z nowymi oponkami :) Zrobiony delikatny detaling w warunkach domowych. Aktualnie Julka tak się prezentuję

Następnie została podniesiona moc na 195KM i 315Nm, dzięki czemu autko ożyło i daje jeszcze wiecej frajdy z jazdy :)

Załączniki

• IMG_0377.jpg
    IMG_0377.jpg
    214.2 KB · Wyświetleń: 0
  • B3DD2FAA-970C-4912-B2DE-788089DE2E06.jpg
    B3DD2FAA-970C-4912-B2DE-788089DE2E06.jpg
    132.2 KB · Wyświetleń: 0
Ożyło to chyba mało powiedziane. Bo już te 170 KM nieźle pewnie chodziło? Gdzie robiłeś podniesienie mocy i ile Cię wyniosło?

170km dawało rade ale moment raptem 265Nm nie dawał za wiele frajdy z jazdy. Teraz gdy ma te 315Nm jest zdecydowanie lepiej. Wczoraj podczas testów tryb dynamic asfalt lekko wilgotny na 2 biegu przy wciśnięciu gazu w podłogę od 3 tysięcy zgubił trakcje więc naprawdę robi robotę. Robiłem w firmie CP-Tuning Krosno ale maja tez swój oddział w Rzeszowie. Kosztowało mnie to na promocji 700zł a zajęło około 6h. Są naprawdę bardzo dokładni robią to długo i rzetelnie prób na samej hamowni było z 5 może i 6. Cena bez promocji to bodajże 1200 lub 1000 coś koło tego. Przy czym zaznaczam ze miałem zdrowa serie bo wypluła 171km i 265Nm. A no i mam strojone na pb98 i tylko taka mogę teraz łac ze względu na spalanie stukowe :) wieczorkiem mogę dorzucić wykres dla zainteresowanych :)

Tutaj dodaje wykresik :)
DD10353B-73CF-4F93-9C4D-78DF7D7C8775.jpgDD10353B-73CF-4F93-9C4D-78DF7D7C8775.jpg

Ostatnia edycja:
Super. 700 zł to nie jest nawet promo tylko jak za darmo! Dzięki za info?????? ja myślę, żeby w swojej zrobić właśnie to co Ty miałeś w standardzie??????

To tjet, więc pewnie coś koło 120 KM.

Ostatnia edycja:
Ze 120KM na 170KM myślę że będzie dość ciężko na seryjnym osprzęcie :( Ale może się mylę chociaż wątpię....

Będzie wymiana turbo na VL38 i większy IC plus program.

To pewnie dociągnie do 170km wtedy :) chociaż na fanpage tune-Up dzis widziałem ze robili tjeta seria 127km a podciągli na 170 tylko nie wiem jaki osprzęt :O

Edit:
Jednak zmieniali turbo na vl36 ic został seryjny ale ponoć mu za gorąco :) wymiana samej turbiny bez mapy dała już 137km z dość ładna kreska :)

Ostatnia edycja:
Właśnie jest plan by zamontować podwójny wydech ale chce dołożyć i kupić dyfuzor z qv tylko jeszcze nie wiem jaki tłumik czy seryjny czy np ultersport :D

Amortyzatory
Powrót