[Giulia] Giulia 2.2d

ernest159

Nowy
Auto
były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti
Cześć. Po ośmiu latach wróciłem do marki. W 2016 sprzedałem 159 Ti i poszedłem w stronę BMW. Było ok ale serce krzyczało Alfa. No i jest Giulia 2.2d. Sprowadzona z Belgii, delikatnie była uszkodzona. Także jestem i służę pomocą i też oczekuję wsparcia, pozdroIMG_20241006_202815.jpgIMG_20241006_203207.jpg

Ostatnia edycja:
Ech,ten czerwony środek .....kosa :)

O i wreszcie dieselek.:cool:

No właśnie.. jak on realnie pracuje? Niedawno, z pół roku temu, jechałem tym 2.2 w trasie... A ponieważ mam 2.0 JTDM, więc i ucho moje wyłapało szybko różnice..
I co mnie zaszokowało? Diesel 2.2 pracuje bardzo głośno, kultura pracy znacznie mniejsza, niż w mojej wysłużonej (280 tys przebiegu) jednostce... na wolnych obrotach, na parkingu, auto się wręcz (może lekka przesada, sorry) trzęsło.. Być może ten egzemplarz miał jakieś wady ale..
Jak to jest z tym 2.2?

Zrobiłem już ok 500km. Kultura pracy na oleju poprzednim 0w20 była lekko mówiąc dyskusyjna. Od kilku dni jeżdżę na Motulu 5w30+Archoil 9100 i ..... nie ten silnik ??????, pracuje o niebo ciszej i bez wibracji. Zmieniłem też odmę, rozrząd ( po 60 tkm pasek był trochę rozciągnięty). Ogólnie silnik fajnie "ciągnie" ?????? z dołu. Mam wrażenie jakby miał dużo więcej niż 150KM.

Chyba ten 0W20 mu nie służy w takim razie. Ale dobrze, że tylko zmiana oleju tak poprawiła ten aspekt.

Jeździłem Giulią 2.2 z manualem w 2016 roku (zaraz po tym jak pojawiła się w salonach) i pierwsze co mnie bardzo na minus zaskoczyło to kultura pracy tego silnika. Do 5-cio cylindrowca nie miał oczywiście podjazdu, ale nawet w porównaniu do innych 4-ro cylindrówek kultura była zdecydowanie gorsza. Drążek zmiany biegów drżał jakby poduszki silnika i skrzyni były wywalone, co nie było raczej możliwe, bo samochód miał ledwie 3kkm.

Chyba ten 0W20 mu nie służy w takim razie. Ale dobrze, że tylko zmiana oleju tak poprawiła ten aspekt.

Jeździłem Giulią 2.2 z manualem w 2016 roku (zaraz po tym jak pojawiła się w salonach) i pierwsze co mnie bardzo na minus zaskoczyło to kultura pracy tego silnika. .

O to własnie pytałem. Miałem podobnie. Trzęsawka w środku na wolnych obrotach i warkot. Dramat.

Amortyzatory
Powrót