• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Gdzie znajduje się zaworek zwrotny paliwa w 1.9 JTDm 120 KM?

• Autor wątku Autor wątku bober331
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bober331

Guest
Tak jak w temacie , czy w tym silniku jest zaworek zwrotny paliwa , bo ja nie mogę go znaleść ? . Proszę o informację lub jakieś foto , objaw mam taki że po długim postoju ( 10 h ) nie odpala od razu , muszę kręcić parę razy . Podejrzewam że paliwo cofa się do zbiornika , wszystko inne już sprawdziłem .
pozdrawiam....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
podjedz do servisu niech podłączą urządzenie diagnostyczne i ustalą co jest przyczyną, że nie możesz go od razu zapalić , co do zaworu zwrotnego paliwa w modelu AR 159 z silnikiem 1.9JTDM 16V 150KM zawór ten jest przy filtrze paliwa, ale z silnikiem 1.9JTDM
8V 120KM nie mam pojęcia, sprawdz może jest przy listwie zasilającej wtryski

Ostatnia edycja:
Podbijam pytanie szukałem zaworu zwrotnego i nie moge znalesc. AR159 1,9 16v 150km

Pierwszy zawór znajduje się w pompce w zbiorniku. Nie sądzę aby przez zawór zwrotny były problemy podczas odpalania.

Nie ma zaworu zwrotnego. Po to jest pompa w zbiorniku.

to czemu są problemy z odpalaniem ? kręcę, kręcę i odpalam ale długo kręcą albo dopiero za drugim razem odpala

Świece, rozrusznik, wtryski i pewnie kilka innych potencjalnych przyczyn.

Raczej masz problem z ciśnieniem na listwie niż z cofającym się paliwem. U mnie się cofa, więc zawsze wciskam start dopiero po 2-3 sekundach od włożenia kluczyka (jak pompka przestanie buczeć) i odpala na dotyk. Jeżeli u Ciebie mimo takie czekania auto nie chce zapalić to szukaj gdzie indziej problemu.

Raczej masz problem z ciśnieniem na listwie niż z cofającym się paliwem. U mnie się cofa, więc zawsze wciskam start dopiero po 2-3 sekundach od włożenia kluczyka (jak pompka przestanie buczeć) i odpala na dotyk. Jeżeli u Ciebie mimo takie czekania auto nie chce zapalić to szukaj gdzie indziej problemu.
Zauważ, że komunikat, aby odpalić auto, pojawia się dopiero jak pompka przestanie budować ciśnienie i wtedy powinno się uruchamiać silnik.
Ale pompka może być już zużyta, wtryskiwacze, filtr paliwa, słaba kompresja, rozrusznik, podparty EGR, nieszczelny kolektor dolotowy, nawet wspomniane świece mają wpływ na kulturę odpalania (tylko w niskich temp).

Amortyzatory
Powrót