• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Gdzie jest modul sterujący pracą silnika

• Autor wątku Autor wątku Limak852
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Limak852

Guest
Mam takie pytanko. W mojej alfie falują obroty. Czyścilem krokowy , dolot, świece przewody nowe, był podpięty pod kompa wszystko okey. Nie dawno naprawiałem mechanizm wycieraczek i sciągłem podszybie. Teraz w czym żecz przy ustawianiu wycieraczek lalem troche woda po szybie no i mojej 145 sie troche po przestawialo obroty nie faluja ale sa na 1500 jak ( zaznaczam ze do silnika sie wilgoc nie dostala bo klapa zamknieta ) i to samo jest po deszczu swiruje nie co i faluja obroty tak skaczą po 300. Ostatnio po myciu nawet mi zgasla przy odpalaniu z 3 razy a pozniej okey.
Czy ten moduł sterujący jest gdzies tam pod tym podszybiem ???
Wiem ze Kolega w swojej 146 ma podobnie. Co o tym sądzicie ?

Ostatnia edycja:
Komputer znajduje się pod nogami pasażera.
A linka Ci się nie zawiesza?

Właśnie sprawdzałem tą linkę i jest okey. Choć dla pewności jeszcze raz sprawdzę. Ale od czego by bylo to falowanie obrotów? Zaczyna mnie to juz wkur... i pomału tracę cierpliwość :suicide: :P

Ostatnia edycja:
No zobaczymy z ta przepustnicą jeszcze.Postaram sie w tym tygodniu to rozkopać. Jak nie pomoże to będę dalej pisał :) i szukał wytrwale przyczyny

No przepustnica wyczyszczona i nie co poprawiona wyregulowana linka tez.Obroty juz sa w miare okej . Ale niestety falowanie obrotów jeszcze pozostało choc nie zawsze czasami chodzi dobrze ?? hmm chyba bede musiał troche sie jeszcze pobawić ..:/

Ja mam to samo z falowaniem obrotów. Wyczyściłem przepustnice, krokowy, przepływke i wszystko inne co się dało i teraz jest jeszcze gorzej! Wcześniej obroty były w miarę równe, wahały się między 900 a 1100, a teraz skoki są od 500/600 do 1500. Zapomniałem wspomnieć, że krokowy wymieniałem i to nic nie dało. Wydaje mi się, że pomoże jedynie komputerowa regulacja obrotów u elektronika.

No pojade jeszcze na kompa :) ale powinno wykryc usterke krokowego na kompie a jak ostatnio bylem to nic :/

Z tego co mi się wydaje, to komputer nie wykryje usterki krokowego. Ale mechanik może będzie wiedział o co chodzi. Tylko pojedź do takiego co się nie boi grzebać w Alfie, bo u mnie jest koleś który ma bardzo dobra opinie, ale co pojadę do niego z moja 155 to mówi żebym to sprzedał xD.

Krokowy możesz sprawdzić czy Ci się obraca ten grzybek w nim jeśli nie to do wymiany jest silniczek.

Jeżeli krokowy by nie działał w ogóle, to silnik by trzymał bardzo wysokie obroty(jak na wolne). U mnie jak był odłączony wolne obroty były na pozionie 3000. Więc prędzej będzie działał wadliwie, niż nie będzie działał w ogóle.

U mnie to wyglada mniej wiecej tak: Jak go odpale to okey obroty sa dobre przejade z 2 km stane i jak jest auto juz nagrzane to zaczyna falowac ale nie odrazu chwiele stoja obroty dobrze a po chwili zaczynaja sie bujac i coraz bardziej :) kable i swiece sa okey , lewe powietrze raczej odpada .... masakra sam juz nie wiem ;/

Amortyzatory
Powrót