• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Gdzie/jak zamontować CB Radio?

aniol_jojo

Nowy
Auto
156 SW - 2.4 JTDm 2004r
Witam
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem CB ale głównym problemem jest to ze nie mam żadnego pomysłu gdzie je umieścić. Czy ktoś z Was ma takie urządzenie w swojej GTV-ce bądź Spiderku albo zna jakiś dobry patent? Oczywiście chciałbym to zrobić tak by to jakoś przyzwoicie wyglądało a nie widzące kable itd. Za wszelkie pomysły i sugestie będę bardzo wdzięczny :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tez myslalem o takim rozwiazaniu ale jednak nie odpowiada mi bo jak by nie patrzec albo pasazer bedzie kopac albo od mojej strony mi bedzie przeszkadzac ;/

Ja robilem tak... Antene umieszczalem na tylnej klapie, kabel prowadzilem przez otwor od pasow. Pozniej wtykalem miedzy siedzenie a bok, pod siedzeniem a radio wchodzilo mi idealnie w ta poleczke pod lokciem. Nic nie bylo widac a dzialalo idealnie!

Ja robilem tak... Antene umieszczalem na tylnej klapie, kabel prowadzilem przez otwor od pasow. Pozniej wtykalem miedzy siedzenie a bok, pod siedzeniem a radio wchodzilo mi idealnie w ta poleczke pod lokciem. Nic nie bylo widac a dzialalo idealnie!

Kolego przepraszam ale półeczkę pod czym? a co do prowadzenia kabla to juz rozbieralem tylne siedzenia oraz boczki wiec mniej wiecej juz to mam obcykane :D pozatym niedlugo czeka mnie przyciemnianie tylnej szyby wiec i tak to bede zdejmowac to przy okazji moglby tamtedy pojsc kabelek :)

No nie wiem jak to nazwac... :) Miedzy siedzeniami masz poleczke (tam gdzie zwykle jest podlokietnik). Nie musisz nawet demonotwac siedzen... Po prostu wtykasz kabel pod siedzenie ;)

i tak chyba własnie zrobie bo innego wyjscia nie widze, poki co czekam na wyplate :)

Swego czasu stworzylem testowy projekt montazu choc go nie dokonczylem bo zmienila mi sie koncepcja :) Generalnie jest super z tym ze radio musi byc odpowiednio male :D
Na zdjeciu Uniden 520

cb.jpg

Ostatnia edycja:
w Gtv faktycznie jest problem z montażem CB :( na Twoim miejscu wziąłbym po uwagę zakup radyjka Albrecht ze zdejmowanym panelem, wtedy radyjko możesz schować nawet po siedzeniem , a panelik zamontować w dowolnym miejscu :)

CB radio ALBRECHT AE 6890 zdejmowany Panel

pozdro, trek

Trek faktycznie jest to bardzo ciekawe rozwiazanie i na pewno ten kabel do panelu ułatwia bardzo sprawe ale jednak to 600zl za samo radio wiec musze sie zastanowic nad tym i przekalkulowac czy mi styknie wyplaty czy kupic w przyszlym miesiacu bo jednak myslalem o czym tanszym o polowe

Cena tego radia z panelem jednak 2x wyzsza niz unidena :) To wole wlasne rozwiazanie miedzy fotelami :D Tym bardziej ze pod fotelem to raczej za duzo miejsca nie ma

Fred pomysł nie jest zły do tego jeszcze "wystrugac" ładna pokrywke badz obudowe dodatkowa jak na radio i calkiem ciekawie mogloby wygladac

PS. nie wiem dlaczego ale poprzednim razem nei chcialo sie zdjecie wyswietlic a przynajmiej mi

Może troszeczkę odkopię temat ale co jakiś czas ktoś mnie pyta gdzie zamontować CB w Gtv, w moim wypadku wygląda to tak

Zasilanie podciągałem do kabli zasilających radio, bezpiecznik osobny oczywiście jak najbliżej połączenia. Kable idą tunelem a w razie problemów z bezpiecznikiem odkręcam od strony kierowcy panel "podłogowy" (duży dawał jakiegoś plastiku czy innego tworzywa obciągnięty materiałem i przykręcony na 2 śrubki/wkręty). Kabel antenowy idzie pod siedzeniami z tyłu, oparciem za moimi siedzeniem kierowcy i dalej do bagażnika. Antenę os CB mam na klapie na środku jak widać na poniższym zdjęciu.

Lepszej fotki w tej chwili nie mam ;)

EDIT: zapomniałem dodać...
Radio jest przykręcone na śrubkę do tej plastikowej miseczki, a dokładniej:
- przewieciłem otwór w tylnej części na środku
- wykombinowałem tulejkę z rurki miedzianej przemalowanej na czarno
- od góry przykręcone do uchwytu który na ogól jest dodawany w zestawie kupując radio
Właściwie to tyle :)

Ostatnia edycja:
Spoko ale zasilanie mogłeś puścić pod wykładziną bo wygląda to delikatnie mówiąc słabo...

Amortyzatory
Powrót