• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Gaźnik w Twin Spark 8V

Stefan116

Nowy
Auto
GT 1300 Junior 1974r.
Witam
Chodzi mi po głowie jedna myśl.
Silnik z Alfy 75- 164 2.0 T.Spark 8 zaworowy z gaźnikami powiedzmy o przepustnicy 45??
Problem pojawia się w momencie gdy chcemy wysterować zapłon w takim siniku?
Niewiem czy jest to wogóe wykonywalne ale silnik 4 cylidrowy z gażnikami plus dwie świece ( przy trąbkach niższa temperatura spalania w komorze przy 2 świecach przydatna) plus odelżone koło zamachowe plus ostrzejsze wałki
Prosze o podpowiedzi i jakieś rady jak najlepiej z tego silnika lub orginalnego 2.0 gaźnik wycisnąć troche więcej??

założyć aparat od silnika gaźnikowego lub turbo ( halotron w aparacie ) , dwie cewki i dwa rozdzielacze jak w TS. W oryginale sterownik ECU steruje cewkami z tego samego wyjścia ( cewki pracują równolegle ). Jeżeli chodzi o gaźniki to raczej 45 - standartowo były gaźniki o średnicy 40 mm. Pojawia się tylko zagadnienie z wariatorem, ale to chyba można pominąć przy tym do czego ten silnik będzie służył.

Hehe mnie też to chodzi po głowie, wiesz co jest firma która to tak przerabai robi to na 2x 2 gardzielowe del'orto 40. i pakują do tego turbo, + tzw airbox, idę szukać linka:) Hmm to by było coś:)

edit: mam:) >>klik<< i linkami w głąb:) z naciskiem na >>to<<

wyciągam, co byście polecali do zagaźnikowienia 75 ts?:> dell ort'o dhla 40 czy 45? chciałem już z zapasem pod kompresor;) i czemu. takie solexy 40ki odpadają oczywiście mam ale ...gówno daje w skrócie, do 15 ok dają rade potem kupa:/

Amortyzatory
Powrót