• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

gaśnie przy wysprzęgleniu i hamowaniu.

M@rtini

Nowy
Auto
Giulietta 1,4 170km
Tak jak napisałem w temacie nieraz przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i po wysprzęgleniu oraz hamowaniu zdarza się ,że alfa zgaśnie.nie dzieję sie to cały czas,ale w dość nieoczekiwanym momencie.Ostatnio skasowałbym przy skręcaniu na skrzyżowaniu inny samochód bo mój zgasł
akurat przy manewrze skrętu,a co się z tym wiąże wspomaganie kierownicy powiedziało papa.
I teraz pytanie. Czy wymiana silnika krokowego załatwi sprawę czy przyczyna tkwi gdzie indziej.Dodam jeszcze,ze przepustnicę czyściłem i nie pomogło.

Też tak miałem, problem znikł gdy dolałem wode destylowaną do akumulatora ponieważ w 2 otworach miałem sucho ( generalnie aku i tak do wymiany , zimy nie przetrwa), ale zrobiłem to z miesiąc temu i do dziś sytuacja sie ani razu nie powtórzyła :)
I przy okazji wymieniałem filtry powietrza i kabinowy ale nie sądze żeby to miało wpływ ( stare były w dobrym stanie)

wiec może aku?? zobacz czy nie za mało masz tam płynu

A obroty falują na biegu jałowym?

Czyściłem przepustnice i obroty chodzą pieknie :), wcześniej falowały. Teraz zdarzy sie tylko przy samym odpaleniu że są troszke wyższe (jak jest zimno i jak silnik jest zimny). Podczas jazdy jest ok i gdy wrzuce na "luz" też chodźą pieknie na zimnym i na ciepłym silniku

A obroty falują na biegu jałowym?

Nie falują ani na zimnym ani na rozgrzanym silniku.
Auto gaśnie jak się dohamuje prawie do zera.Niekiedy obroty spadną prawie na zero a za ułamek sekuny wskoczą na ok 1000 i wsio jest ok.
Jutro zobaczę jeszcze wodę w aku.

Ostatnia edycja:
Skoro po czyszczeniu przepustnicy był examiner, to zakładam, że adaptacja została również zrobiona?

Ja też zakładam ,że była zrobiona.Po to był podpięty do kompa.
Dzisiaj rano dolałem do aku wodę destylowaną.Wszedł bez mała litr.
Oby było tak jak w przypadku Don Majkela i objawy ustąpiły.Pojeżdżę i zobaczę.

I co się okazało? Co było przyczyną?

- brak adaptacji po czyszczeniu silnika krokowego + niskie napiecie akumulatora.
- podłaczenie examinera to jeszcze nie adaptacja.
- na to stawiam.

+ niskie napiecie akumulatora.

Stawiam na to.Jak wymienię lub podmienię baterię to się okaże,wtedy napiszę czy pomogło.
Nie jest to notoryczne.
Na razie się przyzwyczaiłem i jakoś z tym żyje.
Silnik krokowy był nie ruszany.przepustnica wyjęta i wyczyszczona.

Amortyzatory
Powrót