• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Gaśnie na wolnych obrotach - MiTo 1.4 TB (+LPG)

mateyko

Nowy
Auto
MiTo 1.4TB / Saab SS Aero & Croco Turbo / Fiat Coupe
Hej,
spotkał się ktoś z takim problemem: MiTo 1.4 TB (+LPG) gaśnie na rozgrzanym silniku, po czym nie chce zapalić. Na zimnym zapala bez problemu - po rozgrzaniu, najczęściej na skrzyżowaniu, na wolnych gaśnie - rozrusznik kręci wtedy, ale auto nie zapala. Komputer nie pokazuje żadnych błędów, czujnik wału wymieniony w ASO.
Mam wrażenie, że sytuacja zaczęła występować po wymianie rozrządu (pompa lała wodę).

Kończą nam się już pomysły co to może być - więc każda sugestia będzie mile widziana! :confused:

Dzięki!

Mój brat miał podobnie w skodzie. Winny był czujnik pedału sprzęgła i nieprawidłowa adaptacja przepustnicy. Komputer nie wyrzucał żadnych błędów.

Tak. Paliwo nie ma znaczenia. Początkowo myśleliśmy, że gaz, ale jeżdżąc na benzynie też gaśnie. Po odpięciu instalacji gazowej też gaśnie :(

- coś nie wierzę w ten brak błędów.
- a monitory coś pokazują ?

Jeszcze raz bym sprawdził czujnik wału.

Przepustnica przeczyszczona, czujnik wału zmieniony - aktualnie przeszedł procedury testowe (4) - i odebraliśmy go i zobaczymy. Wygląda, że przepustnica powodowała, że gasł, a czujnik wału że nie odpalał.
Dam znać za kilka dni jak wygląda sytuacja.

Pozdrawiam

Niestety to nie to :(
Auto na następny dzień po odpaleniu nie paliło na wszystkie cylindry i przestało reagować na pedał gazu. Po kilku próbach i rozgrzaniu obroty się ustabilizowały i dojechałem do ASO.
Po drodze raz zgasł i przez kilka minut nie chciał zapalić - po czym pojechał. Brak błędów, brak check-engine.

Podmieniana była centralka od gazu, świece, akumulator - ale nic z tego. W ASO też mówią, że nie wiedzą co to może być.

Macie jakieś pomysły?

Nie wiem jak jest w Mito, ale może cewki, albo może coś nie halo z masą..

- - - Updated - - -

I co mi jeszcze przyszło do głowy, to luzy zaworowe (skasowane), ale nie wiem jaki jest sposób regulacji w Mito.

Czasami pokazuje nam błąd body. Tak jakby się computer zawieszał po rozgrzaniu, albo coś powodowało w nim zakłócenia.

Błąd U1700-86, U1700-87. Wklejam poniżej wydruk błędów:
doc01427720180206114026.pdf - Google Chrome 2018-02-06 12.53.53.jpg

+ dodatkowo kiedy nie chce zapalić na radiu pojawia się: CODE ERROR.

To co nie widzą uszkodzonego body.
Same błędy komunikacji.

Prawda, wali błędami jakby komp padł.

Czyli co pozostaje zakup i programowanie nowego body computera?
W Ko-Car?

Czy inaczej to można jakoś szybko wymienić w Krakowie?

W tej firmie sprawdzą ci twój i jak jest to możliwe to naprawią.

Body wymienione (w Ko-Car 600zł, na poczekaniu w 30min.).

Błędy zniknęły, ale niestety auto nadal gaśnie :/
Po odpaleniu na względnie zimnym po 5 minutach zgasł i nie chciał zapalić.

Chce teraz całkiem odłączać instalację Gazową, żeby zobaczyć czy to ona nie zakłóca - ale generalnie jest mocne błądzenie i nie wiadomo co temu Mitu się stało :(

Dodam, że wcześniej nigdy problem nie występował. Znacie może kogoś w Małopolsce od takich ciężkich przypadków?

Chce teraz całkiem odłączać instalację Gazową, żeby zobaczyć czy to ona nie zakłóca - ale generalnie jest mocne błądzenie i nie wiadomo co temu Mitu się stało
Wypnij wtykę od lpg zrób mostki i masz gotowe to wersja jak masz ciętą wiązkę od wtryskiwaczy Pb
Jeżeli nie jest cięta to wypnij przewody przy wtryskiwaczach Pb i wepnij jak było fabrycznie.
Na pewno posprawdzałeś czy masz wszystko ok z instalacją elektryczną?

Ostatnia edycja:
Wypnij wtykę od lpg zrób mostki i masz gotowe to wersja jak masz ciętą wiązkę od wtryskiwaczy Pb
Jeżeli nie jest cięta to wypnij przewody przy wtryskiwaczach Pb i wepnij jak było fabrycznie.
Na pewno posprawdzałeś czy masz wszystko ok z instalacją elektryczną?

Instalacja LPG to "fabryczne" Tartarini - więc nie wiem jak one miały ciętą wiązkę.

Na tyle ile mogłem ja, jeden serwis specjalizujący się w Alfie i aktualnie od 3 tyg. ASO - to sprawdziliśmy instalację elektryczną, ale wciąż mam wrażenie że coś przeoczyliśmy, bo to jest mega dziwne co to auto robi :/

Dla potomnych jeszcze zostawię: problemem były u mnie obydwa komputery. Po wymianie drugiego kompa w Ko-Car wszystko od roku działa i nigdy więcej problemy nie wróciły :) W sumie prawie rok bezawaryjnej jazdy ;)

Amortyzatory
Powrót