• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Gaśnie co robić

zibi72

Nowy
Auto
156 1.9 JTD 1999r.
Witam od jakiegoś czasu mam problem gaśnie podczas jazdy na zakrętach ,jak również na postoju podczas szybkiego skręcania kołami co może być przyczyną takich objawów .

czyli jadąc na wprost nic się nie dzieje? , naprawdę niespotykana usterka .

Przy skręconych kołach może jest 'naruszana' jakaś wiązka przewodów , masa , etc , posprawdzaj to . Niekoniecznie koła muszą o coś zahaczać , może to powodować maglownica .

Jadąc na wprost jest ok . Jeszcze jedno mi przychodzi do głowy czasami jak stoi na luzie wahają się wolne obroty spada tak poniżej 800 i z powrotem wracają nie wiem czy może być to filtr powietrza bo dawno nie był wymieniany .

OK , standardowo : wymień wspomniany filtr, posprawdzaj rury dolotu powietrza czy nie są dziurawe , opaski na nich , sprawdź lub zaślep na próbę EGR , może być woda w filtrze paliwa. I posprawdzaj czy to skręcanie kołami nie powoduje naruszania : wiązki przewodów , masy , przewodów paliwowych .

Miałem kiedyś mazdę 323f i tam taki objaw był spowodowany kończącą się pompą paliwa (na zakręcie paliwko spływało na jedną ze stron i pompa nie dawała odpowiedniego ciśnienia). Może to jakiś trop? Nie wiem - tak tylko piszę ;)

Jeszcze jedno co zauważyłem dziś jadąc na 4 lub 5 obroty od 3 do 4 tys i przy raptownym wciśnięciu samego sprzęł obroty oczywiście spadły ale nie do 800 tylko do 0 silnik zgasł załamka:(.ale przy wciśnięciu sprzęgła i hamulca jest wszystko ok obroty trzyma

Jeszcze jedno co zauważyłem dziś jadąc na 4 lub 5 obroty od 3 do 4 tys i przy raptownym wciśnięciu samego sprzęł obroty oczywiście spadły ale nie do 800 tylko do 0 silnik zgasł załamka:(.ale przy wciśnięciu sprzęgła i hamulca jest wszystko ok obroty trzyma

examiner i odczyt wszystkich parametrów ; może być walnięty czujnik położenia sprzęgła lub jego przewody

Czy czujnik położenia sprzęgła był by odpowiedzialny za gaśnięcie silnika jest to możliwe?

Jest to możliwe, ale ecu by zarejestrował błąd ; chociaż prędzej za gaśnięcie by odpowiadał potencjometr pedału gazu. Jedź na kompa i zobacz jakie daje odczyty.

Na examinerze możesz sprawdzić właśnie m.in. czy pedał sprzęgła , hamulca wysyłają impulsy

Nie miałem czasu jechać i sprawdzić ale od tamtej pory jest wszystko ok a wymieniłem ten filtr powietrza może to była przyczyna ?

taka moja tylko sugestia sprawdź czy może jakaś cewka na świecach ci nie wybuchła ogólnie stan świecy. Miałem cos podobnego bo nie palił mi na wszystkie gary :P

Pozdrawiam !!

Amortyzatory
Powrót