• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Filtr oleju-problem 156 2.5 V6

Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V Q System 2001 rok
Witam wszystkich

Panowie, chialem dzisiaj wymienic olej oraz filtr. Ale z tym filtrem to cos nie tak. A mianowicie nie mam jak go wydostac. Ani od gory ani od dolu. Juz z odkreceniem byl problem, bo ciasno jest.
Pisze wlasnie na ''emigrantach'' poniewaz moze wersje z kieratem po prawej maja inny system na jego wyjecie z powodu mniejszej ilosci miejsca? Dodam tylko, ze na chwile obecna jestem w Polsce i do tematu podszedlem ''z gleby'', auto stalo na lewarku. W kazdym poprzednim aucie zajmowalo mi to 10 minut, ale tutaj zbaranialem.
Nie znalazlem sposobu ktoredy mialbym wyjac filtr po jego wykreceniu.
Nowy filtr i olej Valvoline czekaja na wskazowki.

Pozdrawiam Sir Dariusz

U mnie mechanik, który robił to pierwszy raz, wykręcił filtr od dołu a wyciągnął go górą od lewej strony komory silnika patrząc od przodu. Założył w odwrotnej kolejności.

Ostatnio robiłem pierwszy serwis mojej 2.5 v6 . Z tego co pamiętam to wszystko jest tam na styk przy odkręcaniu. W sprzedaży jest kilka filtrów, ja na początku dostałem 4 milimetry dłuższy i troszkę szerszy. Także nie był do założenia ( osłona termiczna, i rurki wspomagania) Pojechałem do sklepu i poszukaliśmy. Znaleźlismy taki sam jak był wcześniej założony werzszy i krótszy. Spasował i jest GIT ( Bez zabawy w ściąganie osłony termicznej i mocowań rurek wspomagania). Z tego co przeczytałem to niektórzy w Uk muszą spędzić dobrą godzine żeby go odkręcić.

Amortyzatory
Powrót