• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fiat Group Automobiles - sprzedaz za rok 2008 i...

• Autor wątku Autor wątku limak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

limak

Nowy
Auto
AR146 1.4 TS 16V
Total market 2,160,131 / -13.4%

Fiat 1st / 542,110 / 25.10% share /-10.2% (14th best change among all the
brands in Italian market)

Alfa 13th /52,822 / 2.45% /-28.2% (31st among 33 best change among all the brands)

Lancia 9th / 93,300 / 4.32% / -10.1% (13th best change among all the brands)

Ferrari 643 / 0.03% / +4.7% (8th best change among all the brands)

Maserati 811 / 0.04% / +24.6% (best change among all the brands)

[dane z listy dyskusyjnej IKAR]

Musze przyznac, ze sprzedaz AR mrozi krew w zylach...
Wogole bardzo duzy spadek GFA - co akurat nie dziwi w dobie kryzysu.
Ciekawe czy sytuacje znaczaco odmienia plany FGA na rok 2009:

[styczen] Maserami Quattroporte Sport GTS

[marzec] Fiat 500 Cabrio

[kwiecien] Alfa Brera Ti

[czerwiec] Alfę 8C Spiker ["Spiker"? Cytat za Roadlook.pl :D ]

[lipiec] Fiat Sedici FL [dziwne... na Autokrata.pl bylo juz jako "Auto Dnia" i zdjecia spod jakiegos salonu...]

[wrzesien] Maseram GT Spiker [...dalej wierny cytat za Roadlook.pl :roll: :D ]

[pazdziernik] Alfa Romeo 149 i Fiat Grande Punto FL

[zrodlo: Roadlook.pl]

Brakuje mi w nowosciach jakichkleik chocby jednego modelu bratniej Lancii... chocby zapowiadanej juz yle lat Fulvii... pieknego konceptu.

Jelsi trafie na jakies inne wyniki sprzedazy - wkleje w ten watek. Chyba, ze ktos z Was mnie ubiegnie :wink:

jak zrobią nowe GT to im podniosę wyniki sprzedaży :mrgreen:

limak napisał:
Fiat Sedici FL [dziwne... na Autokrata.pl bylo juz jako "Auto Dnia" i zdjecia spod jakiegos salonu...]

FL- FaceLifting

149 w miarę ale tylne światła zalatują mi Passatem, zwłaszcza na narożach. No i przód 8C w miare tu pasuje

to 149 to nieporozumienie bedzie - wyniki sprzedazy beda katastrofalne - cena tez z kosmosu

149 z tyłu wygląda okropnie :( co się dzieje z Alfą? Nowe modele może i szokują, ale czy do końca w pozytywnym tego słowa znaczeniu? ;//

FIATy nowe ładnieją, a Alfy ? Jak Giulie też zrobią z w stylizacji a la 8C to ja dziękuję. FIAT chyba nie ma pomysłu na Lancię, bo na forum Lancii obawiają się, że linia Thesis wymrze, chociaż słyszy się o Themie, która ma wejśc w 2010 lub 2011 roku. Nowa Delta to nieporozumienie moim zdaniem bo z wyjątkiem stylizacji niczym się nie różni od Bravo. Pomysł na Fulvie mieli świetny to nie wiadomo co się dzieje teraz.

Ale jak Giulia ma wyglądac jak 8C ale będzie miała silnik przynajmniej FIATowski bez domieszek z innych koncernów(na silnik 100% Alfowski raczej już nie ma co liczyc) i napęd na tył(nie pogniewam się na transaxle) to stylizacje będe wstanie wybaczyc.

Nie czaję tych wy(g)łupiastych :wink: reflektorów naciąganych na błotniki, niczym wysoko podciągnięte majtki. Mnie to się kojarzy z połączeniem stylu Porsche z japońską modą na pokemony a'la Yaris. Jak już tak naciągać to czemu w Punto/Bravo aż tak to nie razi? Niby 145/6tka przy pierwszym spojrzeniu nie wywarła na mnie ogromnego wrażenia, dopiero z czasem przyszedł zachwyt, ale jednak jakieś pozytywne emocje były od początku. 147 znacznie gorzej, głównie na zdjęciach, bo w rzeczywistości okazało się być całkiem nieźle. Jeśli miałbym wysnuć wniosek że ich projektanci nie szli za modą, tylko tą modę kreowali a z czasem należało po prostu dojrzeć do piękna, to w przypadku 149 chyba uznali, że z czasem i tak wszyscy się do brzydoty przyzwyczają :wink: . Inne podejście do sprawy jest takie, że to po prostu efekt "nawiązania" do 8C, czy może "rozwinięcia"? Dla mnie 8C to 8C, w swoim wydanie wygląda świetnie, dokładnie tak jak powinna Alfa - lekka, atletyczna, można na nią patrzeć bez końca). W tym przodzie 149 bardziej niż 8C widzę Boxtera, a ten nie jest raczej szczytem piękna :DDD . Co do tyłu to ktoś już pisał, że widać tam Passata.. ja w nim jeszcze widzę Seata :mrgreen: . Gdyby nie bok i ogólne proporcje przodu(przynajmniej na zdjęciach) to spokojnie mógłbym przykleić jej znaczek jakiegoś niemieckiego producenta :P .
Aaa, i jakby co to jest tylko moje zdanie :wink:

Musze przyznac, ze Grupa Fiata wyraznie traci pomysl na siebie... gina tozsamosci marek - a to moze byc poczatek konca.
Bardzo cenie sobie wloska mysl techniczna i badzo zabolal mnie fakt, ze pod maska AR159 ktos osmielil sie wlozyc 1.8MPi z Opla...
Ze w MiTo silniki sa juz tez fiatowskie. Niezle, ale... wolalbym TwinSparka.
Ale to juz walkowalismy sto tysiecy razy na tym forum...

I nie wyciagnieto wnisokow ze zbyt wysokiej ceny i sprzedazy Stilo sprzed kilku lat.

Wypasione Grande Punto 1.4 8V 77CV (Estiva zdaje sie) stala u mnie w miescie w salonie za bodajze 38000,- zł. Alfa jest 12 tysiecy drozsza. Obled.

I brakuje motorow napedowych marek.
Okej - Fiat ma GP, Bravo i 500. I radzi sobie.
Ale...
Alfa nie ma nic co by sie sprzedawalo...
Dla Lancii szansa moze byc nowy Ypsilon i oby nareszcie Fulvia.

Z niecierpliwością oczekiwany następca modelu Alfa Romeo 147 przedstawi się na jesiennych targach we Frankfurcie. Nowa generacja wejdzie na rynek pod oznaczenie 149, a w odróżnieniu od Fiata Bravo i Lancii Delta otrzyma zupełnie nową platformę podwoziową. W ofercie znajdzie się wyłącznie 5-drzwiowy hatchback, gdyż wersję 3-drzwiową zastąpiło MiTo. Gama silnikowa składać się będzie przede wszystkim z jednostek 4-cylindrowych. Design auta nawiąże do modeli MiTo i 8C Competizione.

Mniejsze MiTo doczeka się ostrej odmiany GTA, która otrzyma doładowany silnik 1,8 l o mocy 169 kW (230 KM). Z taką mocą w danym segmencie konkurować może wyłącznie Mini John Cooper Works.

Do sprzedaży trafi również sportowo-luksusowa Alfa Romeo Brera TI. Rok 2009 miałby również wyjaśnić los następcy modelu 166.

zrodlo: Roadlook.pl

Widzicie to co ja!?
Nowa platforma dla 149!?
Raczej malo prawdopodobne...

A 169 ostatecznie na czym bedzie bazowac - na czym ma bazowac?
Jaguar XF?
Byly komunikaty z tego co pamietam, ze TATA zanabyl Jaga i bratniemy koncernowi z Wloch technike przekaze...
A wczesniej pogloski, ze bedzie umowa z Mercedesem i plyta E-Klasse...
Cos wiecie na ten temat?

Mówiono coś o Jaguarze, z tym, że XF oparty jest na Fordzie. Szlak wie co oni tam kombinują teraz. Ale fakt faktem, że następca 147 musi byc, bo te auto jest dośc długo produkowane w niezmienionej formie.

Jak dla mnie tył 149 na tych fotkach super, ale przód? Powinni bardziej to zbliżyć do 159 a nie dawać radośnie głupawy uśmiech a'la Porsche tudzież nowa Delta ;)

149 mnie nawet sie podoba. Na kolana wygladem nie rzuca, ale jest duzo ladniejsza od MiTo

149 bardzo mi podchodzi, kształt tyłeczka zdecydowanie przypomina Imprezę najnowszej generacji, ale to tylko na plus, jest taki fajny masywny. I przód też ładny, chyba będzie następna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

fiergloo napisał:
Mówiono coś o Jaguarze, z tym, że XF oparty jest na Fordzie.

Ot wspolczesna motoryzacja ;//
Brytyjski Jaguar oparty na amerykanskim Fordzie w rekach indyjskiego potentaty w kooperacji z wloskim koncernem... 8)))

A temat wspolpracy na linii Fiat - Mercedes?
Pamietam sluchy, ze Fiat mial wspolnie z MB opracowac platforme dla nastepnej generacji A i B klasy w zamian za udostepnienie platformy E-Klasse, ktora umozliwia naped na tyl...

Amortyzatory
Powrót