[Giulietta] Felgi i opony do QV na zime

Arekkk

Nowy
Auto
Giulietta QV
Potrzebuje porady w sprawie dobranie felg i opon.

Mam w swojej Julce QV orginalne felgi "telefony" czyli jak alfa 8C. Jest to felga 7,5x18 ET41, do tego opony 225/40/18

Zastanawiam sie powoli nad kompletowaniem sobie kół na zimę. Na 18 napewno na zimę nie chce zostać, wiec zastanawiam sie nad 17' tką (16 odpada bo wieksze zaciski są). Szerokość opony tez pewnie zostanie 225, profil 45-50

Myślę nad kilkoma rozwiazaniami (patrzac pod wzgledem małej roznicy w srednicy kola), w sumie fajnie by bylo ew. móc łancuchy zmiescic w górach.

1. Jakie opony najlepiej dobrac do takiego silnika?
2. Jakie felgi wrzucic zeby felga 17' była mniej narazona na uszkodzenia w zimie czyli zeby opona nie byla rowno z felga, a zeby felga byla bardziej schowana w gumie... np do 225 wziasc 7 cali?
3. Jakie ET ew. mozna brac pod uwage przy konkretnym rozmiarze opon (inne niz ET41)?

Sorry za wprowadzenie zimowego klimatu... ale czesto podrozuje w górach, a tam zima wczesniej wita i sie powoli chce z tematem ogarnac :)

na zime lepsze sa węższe opony (np. 185/195 max), więc im węższa felga tym lepiej. szukaj stalówek, choć 17-calowych jest chyba mało na rynku

Hmmm 185-195 to chyba troche malo na 235KM nawet na zime, myslalem ew. o min. 205/50/17...

Nie no, QV na stalówkach z oponami 185... Bez przesady :). Rozmiary opon masz w instrukcji podane, co do reszty to średnio będę pomocny... Też bym raczej szedł w 17".

No raczej minimum to 205, a nawet 215 i 17 aluminiowa...

Ja też będę szukał jakichś 17 na zimę, ale jeszcze się nie zastanawiałem... Podobają mi się te oryginalne Elegant chyba, ale jeśli będą drogie, to kupię coś czarnego z jasnymi elementami.

Cóż, felgi stalowe są cięższe, więc większa masa do zatrzymania na kole, ergo - mniej bezpiecznie. Co do szerokości, to bym nie dramatyzował. Jakość opony jest ważniejsza niż te kilka cm...

w warunkach zimowych jednostkowy nacisk na powierzchnie styku opony jest kluczowy dla bezpiecznej jazdy. ciężar stalówek vs. alu - w zalezności od rozmiaru felg rezultat może być zaskakujący :-) a róznica z pewnościa nie jest tak znaczaca jak wynika np. z wożenia w bagazniku niepotrzebnych rzeczy :-)

Co do zasady z tym naciskiem bym się zgodził... Czy jest jednak "kluczowy"? Chętnie bym zobaczył jakieś cyferki zamiast naszych dywagacji :).

Przy okazji... Chyba będę szukał czegoś takiego:

72.jpg

Cudna - i powinna fajnie wyglądać z Rosso Alfa i czerwonymi zaciskami. Widział ktoś coś takiego w Polsce?

przy porównaniu opon zimowych (oczywiście bierzemy dwie takie same opony, a nie chińczyka i np. Dunlopa :-) ) ich budowa zakłada "wzgryzanie" się drobnych lamelek w śnieg. I tu wiekszy nacisk węższej opony powoduje lepsza pracę bieżnika zimowego.

Tak, jak napisałem, zgadzam się z Tobą w tym zkresie, ale chciałbym wiedzieć, że np. 1cm opony przekłada się na 5m hamowania albo coś podobnego...

Tak, jak napisałem, zgadzam się z Tobą w tym zkresie, ale chciałbym wiedzieć, że np. 1cm opony przekłada się na 5m hamowania albo coś podobnego...

z wynikami takich badań nie zetknąłem sie nigdzie.... ale prawa fizyki sa nieubłagane :-)
wydaje mi się że wiekszy wpływ ma szerokość opony niz ciężar felgi.
J.

poszperałem troche w necie i konklluzje sa takie:
dla kogoś jeżdzącego w zimie po mieście, bez dużego ryzyka śniegu - mozna miec ten sam rozmiar
dla kogos pokonujące trasy dalsze i/lub uzywajacego bocznych, często zasniezonych dróg - lepsze sa ciut węższe :-)

Ostatnia edycja:
Co do zasady z tym naciskiem bym się zgodził... Czy jest jednak "kluczowy"? Chętnie bym zobaczył jakieś cyferki zamiast naszych dywagacji :).

Przy okazji... Chyba będę szukał czegoś takiego:

72.jpg

Cudna - i powinna fajnie wyglądać z Rosso Alfa i czerwonymi zaciskami. Widział ktoś coś takiego w Polsce?

Jaki to model i gdzie je znalazłeś?

No te sa bardzo fajne i kolorystycznie fajnie by wspolgraly :)

Tylko przy opisie tej felgi jest :

PLEASE NOTE: These alloy wheels are not suitable for the Giulietta 1.8 TBi Green Cloverleaf with 235 bhp

czyli nie pasuja do QV :/

Ostatnia edycja:
Ja się zastanawiam, jak będą pasować do białej Julki? :)

Z Waszych dywagacji zrozumiałem, że jeśli mam 17" i opony Cinturato 225/45/17 to takie same powinienem kupić na zimę? Czy nie bo coś pomyliłem?

Tylko przy opisie tej felgi jest :

PLEASE NOTE: These alloy wheels are not suitable for the Giulietta 1.8 TBi Green Cloverleaf with 235 bhp

czyli nie pasuja do QV :/

Myślę, że problemem są powiększone zaciski, czyli u mnie też odpadają... Te też ładne:
http://allegro.pl/oryginal-alfa-romeo-17-cali-i1729118687.html

---------- Post added at 23:25 ---------- Previous post was at 23:21 ----------

Z Waszych dywagacji zrozumiałem, że jeśli mam 17" i opony Cinturato 225/45/17 to takie same powinienem kupić na zimę? Czy nie bo coś pomyliłem?

Odpowiedź znajdziesz w instrukcji - jeśli nie masz powiększonych zacisków, możesz na zimę kupić 16". 18" zawsze można, ale to chyba średni pomysł.

Widzę radosuaf że szukasz czarnych tak jak ja :) Trochę boję się ściągać je z zagranicy :/

Czy felgi 17" na zimę są złym pomysłem?

Amortyzatory
Powrót