• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Falowanie obrotów i dziwne stukanie

• Autor wątku Autor wątku Feler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feler

Guest
Witam wszystkich. Mam problem z moja bella 1,6 16v TS 98r:( autko ogólnie chodzi dobrze ale jest kilka małych problemów.
Po pierwsze autko faluje na wolnych obrotach
Po drugie coś dziwnie stuka w silniku jakby zawory
Po trzecie czasy wtrysków benzyny to ok 5,0
Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam

O falowaniu jest dużo tematów poszukaj ich: szczególnie o czyszczeniu przepustnicy i silniczka krokowego bo najczęściej to jest przyczyną falowania obrotów, co do stukania to napisz skąd ono dochodzi.

stukanie dochodzi mniej wiecej ze środka silnika tak jakby spod drugiej albo trzeciej cewki tzn jednej z środkowych. A co z czasami wtrysku?? czym mogą być spowodowane? Pozdrawiam

A skąd wiesz, że czas wtrysku to 5,0?
Falowanie to jak pisał już kolega wyżej: opcja szukaj na forum = czyszczenie przepływki, przepustnicy i silniczka krokowego.

Stuki to mogą być szklanki wyjechane. Ale opisz coś więcej:
- stuka cały czas?
- jakiego rodzaju to stuki, bardziej konkretne czy takie ząbkowanie podobne do silniczka krokowego?
- czy stuka mocniej podczas dodawania gazu?
- czy ustają, a jak tak to kiedy
- czy stuka od początku, czy nagle zaczęło, po np.: przeciągnięciu na ponad 6k obr?

A więc tak Wiem ze czasy to 5,0 bo mam gaz i programod gazu mi pokazuje. stuka cały czas i nasila sie przy dawaniu gazu. Co do falowania obrotów to falują tylko na jałowym biegu. Jutro przeczyszcze silniczek krokowy i zobacze co będzie dalej. Pozdrawiam

Panewki??
Wariator??
Jak dla mnie to:
- panewki... ;/
- zawory?
- wariat jest charakterystyczny...

Najlepiej nagraj choćby komórką filmik z głosem i zarzuć na YT i może coś poradzimy więcej, choć i tak wypadałoby mechanika zobaczyć niedługo..
A ten czas wtrysku to mogą być przytkane wtryskiwacze: zalej STP do benzyny na pełny bak i powinno pomóc, jeżeli to wina osadu po naszych kochanych paliwach...

Amortyzatory
Powrót