Fabryczna instalacja do Alfy 166 z holandii czy ktoś słyszał

• Autor wątku Autor wątku Wojtek_A166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtek_A166

Guest
Witam!
Sprowadziłem Alfe 2.0 TS z holandii z fabryczną instalacją gazową sekwencja 3-generacji ale na przeglądzie diagnosta nawet nie mógł reduktora znależć (15 minut szukał) nie mówiąc już o firmie. Instalacja była montowana w warsztacie w Amsterdamie:
http://www.bodolpg.nl/index.html
ze strony można wywnioskować że montują instalacje AGIS, Brink i RWD jeśli cokolwiek moge się domyslić z holenderskiego?

Czy ktoś może wie gdzie takie instalacje można serwisówać, narazie jeżdzie bez zarzutu, ale pewnie trzeba choćby filtr wymienić?

Pomóżcie!!! Będę naprawdę wdzięczny

ja mam tez holenderski gaz. nie mam o nim zielonego pojecia. a przestal mi pokazywac poziom gazu w zbiorniku i nie wiem gdzie szukac usterki. Nikt mi zadnej konkretnej odpowiedzi nie dał. A reduktor nie powinien znajdowac sie przy butli?

Witam!

Ja też mam usterkę wskaźnika poziomu, z tym mozna jeździc ale już np z wymianą filtra jest gorzej? Przy bulti nie ma reduktora. Są jakieś warsztaty znające sie na holenderskich instalacjach?

Wojtek

i co pytales gazownikow napisz o co chodzi z tym wskaznikiem

Jeżeli macie instalacje holenderskie to napewno Vialle. Są do instalacje bardzo dobrej jakości, lecz niewiele jest warsztatów w Polsce które potrafią ja regulować (na palcach jednej ręki możnaby policzyć).
Reduktora nalezy szukać gdzieś w komorze silnika. Jeżeli zamontowana jest jednak instalacja gazu V generacji to wówczas reduktora(parownika) nie ma.

witam,
Posiadam instalację vialle V generacji bez parownika miałem okazję wymontowywać cały osprzęt bez pompy wewnętrznej w zbiorniku.
Jeśli cała elektryka jest ok tzn od czujnika do kontrolek na desce lub w zegarze poziomu paliwa, wadą może być zawieszenie się pływaka. Takie małe śmieszne coś zabieg naprawy jest bardzo niebezpieczny dla laika bez sprzętu. Lecz wszystko da się zrobić.
Pierwsze co trzeba sprawdzić czy jest dobrze podłącona wtyczka do czujnika może się zdarzyć że się wypiął lub zabrudziły styki.

a mozesz jakies zdjecie zrobic, gdzie czego szukac, co do czego sluzy i czego nie ruszac?

zrob zdjecia i zadaj pytanie a co to? v generacja to zupelnie cos innego niz 3

witam, ja w mojej 145 1.4bx też mam "fabryczną" instalację Vialle.Gaziarz z rzeszowa który twierdzi że potrafi naprawiać holenderski gaz powiedział że tego się nie reguluje. Miał rację??

Tego się nie reguluje, bo nasi gaziarze nie mają do tego programów, bo holendrzy ich nie sprzedają. Dowiedziałem się ostatnio od swojego gazwonika, ze mozliwe jest zrobienie takiego patentu jak wskaznik od gazu na wskazniku od benzyny(tak jak w Vialle). Koszt to 150zł :)
Dowiedziałem się że instalacja V generacji jest bardzo czuła na jakość LPG(głownie chodzi o pompy). Jeżeli instalacja jest firmy JTG to wtedy pompa wytrzymuje długo. W przeciwnym wypadku pompy starcza na ok. 10tyś km.

Majkel napisał:
Dowiedziałem się że instalacja V generacji jest bardzo czuła na jakość LPG(głownie chodzi o pompy). Jeżeli instalacja jest firmy JTG to wtedy pompa wytrzymuje długo. W przeciwnym wypadku pompy starcza na ok. 10tyś km.

Witam, to zupełne nieporozumienie - jest akurat odwrotnie. Pompy gazu ciekłego Vialle są bardzo trwałe, ale drogie- nowa kosztuje kilka tysięcy PLN. Wymagają serwisu co pewien czas, który kosztuje około 800 PLN- między innymi wymienia się olej smarujący pompę. Przy regularnym serwisie co 60-80kkm może działać wiele lat. Oczywiście zdarza się niestety całkiem często, że taka pompa padnie i jest wtedy ból. Ale to najczęściej wynik nieświadomości użytkownika. Zupełnie inaczej jest z pompami w instalacjach JTG - tutaj stosuje się zwykłą pompę benzynową, tylko na LPG pracuje przy wyższym ciśnieniu ok. 6 bar zamiast 3,5 jak na benzynie. Ze względu na to i zanieczyszczony gaz trwałość tych pomp jest raczej niska. Za to nowa pompa np. Walbro kosztuje mniej niż serwis pompy Vialle. Za to wymienia się je średnio co 30-50kkm. Do tego koszt założenia instalacji JTG jest około 50% niższy niż porównywalnej Vialle. Podsumowując trudno jednoznacznie ocenić co się lepiej opłaca. Jedno jest pewne - samochód z instalacją V gen. ma lepsze osiągi niż na benzynie.

Witam, przepraszam, że podłączam się do tematu, ale nie chciałem tworzyć nowego. NIe mam 166 lecz 146, ale też Vialle i mam takie pytanie. Na przełączniku pod kierownicą mam 3 fazy do wyboru: I, 0, II. Na II zapala i jeździ z gazu. Który z pozostałych zapala na benzynie, a które zapala na benzynie i przełacza po chwili na gaz? Próbowałem to sprawdzić, ale odpaliłem na I, dodałem gazu tak do ponad 3k obr i nie przełączyło mi na gaz, na 0 to samo. Przełączenie na gaz chciałem poznać po tym, że wskaznik poziomu paliwa, nie przełączył mi się, na wskazywanie poziomu gazu.

I to powinna być jazda na benzynie. 0 to zapalanie na benzynie i przełączanie na gaz.

V generacja Vialle nie ma parownika jest to ciekły wtrysk gazu ,jaki tankujemy taki jest wtryskiwany .nie ma obaw o jakość polskiego gazu.Regulacje w warszawie cena szok,oprogramowanie mają niektórzy dilerzy toyoty np.w Pile. Mam w Kappie od nowości w tej chwili dobiega 400000 km.Pierwszym objawem że czas na "serwis będzie falowanie na wolnych obrotach,trzeba wtedy wyciągnąć pompę ze zbiornika dół do wanny ultra dzwiękowej zalać nowy olej i spoko następne 40 do 60 tyś.km,od czsu do czasu czyścić filtr ,taki cylinderek na butli.W nowszych instalacjach filtr jest z pompą w butli.Instalacja JTG tak jak pisał kolega wcześniej to badziew już zwineli się z polski.Jeżeli pompa pali bezpiecznik to nie wymieniąć na większy bo spali się elektronika tylko pompę na górę i nowy olej bo chodzi na sucho.Budowa pompy prosta jak budowa cepa,,koniec wałka mimośrud i 5 sekcji(wałeczków)z membranami.

Wojtek_A166 napisał:
Sprowadziłem Alfe 2.0 TS z holandii z fabryczną instalacją gazową sekwencja 3-generacji
Nie ma czegoś takiego jak "sekwencja 3 generacji"
To co masz w aucie to na 99% jest instalacja gazowa III generacji, czyli wtrysk gazu z rozdzielaczem. Sekwencja to jest IV generacji i się "nieco" różni od tego co masowo ładowano do aut w Holandii.

Majkel napisał:
Jeżeli macie instalacje holenderskie to napewno Vialle.
Nie na pewno, bo równie popularne są instalacje necam/koltek.

Amortyzatory
Powrót