radekrp90
Użytkownik
Witam,
Kiedyś już było kilka podejść do Alfy ale jak to mówią, do trzech razy sztuka (po szukaniu 159 i Giulliety właśnie kilka ładnych lat temu)
Auto obecnie jako drugie, nie podstawowe i myślę że w tym charakterze sprawdzi się idealnie.
Wersja dość ciekawa choć brakuje na pewno kilku stylistycznych smaczków, do których mniej lub bardziej, będę się starał dążyć.
Nieco o aucie:
Giulietta [940 | X7] 2012
1.4 TB Multiair 170KM + TCT w wersji wyp. Distinctive
Pochodzenie: Polski salon
Przebieg w chwili zakupu: 112.000 km
Produkcja: 29.08.2012
Wyposażenie:
- Reflektory BiXenon AFS
- Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa z czujnikiem wilgotności i zapachów
- 4 el. szyby
- tylne czujniki parkowania
- czujnik zmierzchu i czujnik deszczu
- lusterko fotochromatyczne
- podłokietniki przedni i tylny
- radio standardowe + Blue&Me + PDA (TomTom2)
- tempomat

Auto zostało kupione jako niesprawne (podano iż wadliwy jest multiair). W jeździe próbnej występowało falowanie (szarpanie) ale bardziej jak od strony turbodoładowanie niż sterownia zaworami... i się nie pomyliłem.
Uszkodzony był zawór sterujący upustem spalin turbosprężarki, poza tym wężyki były z niego urwane.

Kupiłem nowy zaworek, nowe wężyki (czekają na montaż)... i auto ożyło!

Co więcej z faktur wynika, że moduł multiair w roku 2016 był wymieniany na 55272426. Generował jednak błąd cewki cyl. 3 - może przez olej. Okaże się.
Plany:
- zmiana kół na 17"
- montaż przednich hamulców Brembo*
- montaż układu wydechowego z dwiema końcówkami **
- montaż modułu z Bluetooth Audio ***
- montaż oryginalnej nawigacji z otwieranym ekranem (dla efektu wizualnego, nic poza tym)
- montaż subwoofera Bose ****
- poprawki lakiernicze (kilka wgniotek)
- konserwacja podwozia
- czujniki parkowania przednie
Co zrobiono:
- wymiana zaworu sterującego turbosprężarką [OEM: 55212397]
- dekielek felgi [OEM: 50521712]
Co do gwiazdek, mam kilka pytań:
* Czy do Giulietty pasują tylko hamulce z Giulietty czy z innych alf również? Pod 16-ki tymczasowo nic nie dopasuję?
** Czy coś poza tylną dokładką się zmienia?
*** Czy jakikolwiek Blue&me ma BT-Audio?
**** Czy subwoofer Bose ma wbudowany wzmacniacz?
I ostatnie pytanie - Multiair. Trochę poczytałem co się zmieniło przez ostatnie lata ale w sumie nie wiele mi to dało. Aktualnie mam kupiony zestaw startowy w postaci oleju i filtrów, rozrząd wydaje się ok więc wymienię go w drugiej kolejności wraz z płynem itp.
Nie wiem tylko co aktuatorem - teoretycznie jest tam moduł po zmianach (55272426) ale nie ostatni. Czy jest sens wyciągać go i wklejać gwinty?
Aktualnie mam tylko kupiony filterek oraz mam plan na wyczyszczenie śruby zasilajacej turbosprężarkę.
Foto póki co w większości niestety z ogłoszenia. Gdy pogoda będzie sprzyjała
Kiedyś już było kilka podejść do Alfy ale jak to mówią, do trzech razy sztuka (po szukaniu 159 i Giulliety właśnie kilka ładnych lat temu)
Auto obecnie jako drugie, nie podstawowe i myślę że w tym charakterze sprawdzi się idealnie.
Wersja dość ciekawa choć brakuje na pewno kilku stylistycznych smaczków, do których mniej lub bardziej, będę się starał dążyć.
Nieco o aucie:
Giulietta [940 | X7] 2012
1.4 TB Multiair 170KM + TCT w wersji wyp. Distinctive
Pochodzenie: Polski salon
Przebieg w chwili zakupu: 112.000 km
Produkcja: 29.08.2012
Wyposażenie:
- Reflektory BiXenon AFS
- Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa z czujnikiem wilgotności i zapachów
- 4 el. szyby
- tylne czujniki parkowania
- czujnik zmierzchu i czujnik deszczu
- lusterko fotochromatyczne
- podłokietniki przedni i tylny
- radio standardowe + Blue&Me + PDA (TomTom2)
- tempomat

Auto zostało kupione jako niesprawne (podano iż wadliwy jest multiair). W jeździe próbnej występowało falowanie (szarpanie) ale bardziej jak od strony turbodoładowanie niż sterownia zaworami... i się nie pomyliłem.
Uszkodzony był zawór sterujący upustem spalin turbosprężarki, poza tym wężyki były z niego urwane.

Kupiłem nowy zaworek, nowe wężyki (czekają na montaż)... i auto ożyło!

Co więcej z faktur wynika, że moduł multiair w roku 2016 był wymieniany na 55272426. Generował jednak błąd cewki cyl. 3 - może przez olej. Okaże się.
Plany:
- zmiana kół na 17"
- montaż przednich hamulców Brembo*
- montaż układu wydechowego z dwiema końcówkami **
- montaż modułu z Bluetooth Audio ***
- montaż oryginalnej nawigacji z otwieranym ekranem (dla efektu wizualnego, nic poza tym)
- montaż subwoofera Bose ****
- poprawki lakiernicze (kilka wgniotek)
- konserwacja podwozia
- czujniki parkowania przednie
Co zrobiono:
- wymiana zaworu sterującego turbosprężarką [OEM: 55212397]
- dekielek felgi [OEM: 50521712]
Co do gwiazdek, mam kilka pytań:
* Czy do Giulietty pasują tylko hamulce z Giulietty czy z innych alf również? Pod 16-ki tymczasowo nic nie dopasuję?
** Czy coś poza tylną dokładką się zmienia?
*** Czy jakikolwiek Blue&me ma BT-Audio?
**** Czy subwoofer Bose ma wbudowany wzmacniacz?
I ostatnie pytanie - Multiair. Trochę poczytałem co się zmieniło przez ostatnie lata ale w sumie nie wiele mi to dało. Aktualnie mam kupiony zestaw startowy w postaci oleju i filtrów, rozrząd wydaje się ok więc wymienię go w drugiej kolejności wraz z płynem itp.
Nie wiem tylko co aktuatorem - teoretycznie jest tam moduł po zmianach (55272426) ale nie ostatni. Czy jest sens wyciągać go i wklejać gwinty?
Aktualnie mam tylko kupiony filterek oraz mam plan na wyczyszczenie śruby zasilajacej turbosprężarkę.
Foto póki co w większości niestety z ogłoszenia. Gdy pogoda będzie sprzyjała