[Giulietta] Etna Black 1.4 MA TCT by rp90

radekrp90

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12
Witam,
Kiedyś już było kilka podejść do Alfy ale jak to mówią, do trzech razy sztuka (po szukaniu 159 i Giulliety właśnie kilka ładnych lat temu) ;)

Auto obecnie jako drugie, nie podstawowe i myślę że w tym charakterze sprawdzi się idealnie.

Wersja dość ciekawa choć brakuje na pewno kilku stylistycznych smaczków, do których mniej lub bardziej, będę się starał dążyć.

Nieco o aucie:
Giulietta [940 | X7] 2012
1.4 TB Multiair 170KM + TCT w wersji wyp. Distinctive
Pochodzenie: Polski salon
Przebieg w chwili zakupu: 112.000 km
Produkcja: 29.08.2012

Wyposażenie:
- Reflektory BiXenon AFS
- Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa z czujnikiem wilgotności i zapachów
- 4 el. szyby
- tylne czujniki parkowania
- czujnik zmierzchu i czujnik deszczu
- lusterko fotochromatyczne
- podłokietniki przedni i tylny
- radio standardowe + Blue&Me + PDA (TomTom2)
- tempomat

IMG_9367.jpg
IMG_9368.jpg
IMG_9370.jpg
IMG_9376.jpg

Auto zostało kupione jako niesprawne (podano iż wadliwy jest multiair). W jeździe próbnej występowało falowanie (szarpanie) ale bardziej jak od strony turbodoładowanie niż sterownia zaworami... i się nie pomyliłem.
Uszkodzony był zawór sterujący upustem spalin turbosprężarki, poza tym wężyki były z niego urwane.
IMG_9735.PNG

Kupiłem nowy zaworek, nowe wężyki (czekają na montaż)... i auto ożyło!
IMG_9683.jpgIMG_9689.jpg

Co więcej z faktur wynika, że moduł multiair w roku 2016 był wymieniany na 55272426. Generował jednak błąd cewki cyl. 3 - może przez olej. Okaże się.

Plany:
- zmiana kół na 17"
- montaż przednich hamulców Brembo*
- montaż układu wydechowego z dwiema końcówkami **
- montaż modułu z Bluetooth Audio ***
- montaż oryginalnej nawigacji z otwieranym ekranem (dla efektu wizualnego, nic poza tym)
- montaż subwoofera Bose ****
- poprawki lakiernicze (kilka wgniotek)
- konserwacja podwozia
- czujniki parkowania przednie

Co zrobiono:
- wymiana zaworu sterującego turbosprężarką [OEM: 55212397]
- dekielek felgi [OEM: 50521712]

Co do gwiazdek, mam kilka pytań:
* Czy do Giulietty pasują tylko hamulce z Giulietty czy z innych alf również? Pod 16-ki tymczasowo nic nie dopasuję?
** Czy coś poza tylną dokładką się zmienia?
*** Czy jakikolwiek Blue&me ma BT-Audio?
**** Czy subwoofer Bose ma wbudowany wzmacniacz?

I ostatnie pytanie - Multiair. Trochę poczytałem co się zmieniło przez ostatnie lata ale w sumie nie wiele mi to dało. Aktualnie mam kupiony zestaw startowy w postaci oleju i filtrów, rozrząd wydaje się ok więc wymienię go w drugiej kolejności wraz z płynem itp.
Nie wiem tylko co aktuatorem - teoretycznie jest tam moduł po zmianach (55272426) ale nie ostatni. Czy jest sens wyciągać go i wklejać gwinty?
Aktualnie mam tylko kupiony filterek oraz mam plan na wyczyszczenie śruby zasilajacej turbosprężarkę.

Foto póki co w większości niestety z ogłoszenia. Gdy pogoda będzie sprzyjała

Załączniki

• IMG_9434.jpg
    IMG_9434.jpg
    117.1 KB · Wyświetleń: 0
** Osłonę termiczną tłumika, numery OE: 51807089 50562033

Do pierwszego serwisu dorzuć jeszcze czyszczenie odmy, po tym przebiegu będzie tam niezłe masło. Rozrząd warto zrobić jak najszybciej, może jeszcze tego nikt nie robił.

Ostatnia edycja:
[MENTION=68547]damson93[/MENTION] Dziękuję za poradę co do części.
Z odmą sobie odpuściłem - zbyt długo zajęło mi dotarcie do pokrywy, a i tak nie ogarnąłem Multiair w zakresie jakim chciałem - choć nie wiem czy to konieczne, bo chciałem go rozkręcić i ponownie złożyć z klejem jak to się poleca na innych tematach. Co sądzicie?
Samych wtyczek nie potrafiłem odpiąć od solenoidów (zbyt sztywno siedziały, nie chciałem ich połamać, jedną tylko mi się udało) - jest na to jakiś sprawdzony sposób czy zwyczajnie po odbezpieczeniu żółtego zabezpieczenia powinny zejść?

Co do samych prac:
Przebieg: 112500 / Data: 18.03.2023
- wymiana oleju na Motul x-clean 8100 5W40 gen2
- filtr oleju Mahle OX371D
- filtr powietrza Mahle LX3286
- filtr oleju mod. Multiair - oryginał Fiat 55238665
- świece zapłonowe NGK
- zestaw uszczelek Victor Reinz 15-42128-01

Wymiana oleju wraz z płukanką - nie mogło być inaczej, bo syfu wewnątrz sporo niestety.
Filtr oleju stary - dość czarny ale pewnie płukanka dołożyła swoje:
IMG_9762.jpg
IMG_9764.jpg
Nie znam marki - co to jest?
IMG_9763.jpg

Ja założyłem Mahle:
IMG_9765.jpg

Filtr powietrza do kompletu
IMG_9772.jpg IMG_9769.jpg IMG_9767.jpg

Śruba sprężarki - pusta, czyli ktoś już tu był. Założyłem na nowych podkładkach jakie miałem gdzieś do drugiego auta w zapasie (oryginały VW).
IMG_9777.jpg

Filterek multiair - miał trochę osadu ale bez tragedii.
IMG_9780.jpg IMG_9786.jpg IMG_9784.jpg

Dodatkowo wyczyściłem pokrywę od środka choć to zapewne nie wiele da - większość osadów i tak jest w silniku, myślę że jeszcze z dwie/trzy szybsze wymiany mnie czekają (tak po 4-5 tyś km).
IMG_9793.jpg
IMG_9795.jpg
Pod pokrywą nie lepiej:
IMG_9787.jpg

Na koniec świece:
IMG_9807.jpg
IMG_9809.jpg
Chyba oryginalne więc pewnie zmienione na ostatnim przeglądzie w ASO (60k), nie sądzę że później ktoś zakładał ori świece z najtańszymi filtrami.

Co do rozrządu - wizualnie wygląda ok. Zrobię autem trochę kilometrów i się mu przyjrzę. Póki co mam plan aby zmienić go w maju/czerwcu. Pasek wygląda na cały i zgodnie z tym co widzę na fakturach i wklejce, nie wygląda na więcej niż 20 tyś km.

Co do zrobienia:
- przegląd hamulców (przednie piszczą)
- naprawa wiązki tylnej klapy (nie działa przycisk otwierania)
- przegląd paska osprzętu
- wymiana wężyków sterownia turbosprężarką

jezu, ale ktoś "dbał" :(

Prawda jest taka, że auto było "serwisowane". Ale jaka jakość tych serwisów była ciężko stwierdzić. Myślę, że te depozyty to jeszcze pozostałości po Selenii, a Castrole nie słyną również jakiejś super jakości.
Zresztą, Motul to też tylko poprawny olej - ale jak ja wymieniam je co 8-10 tyś maks to i tak trzymają w miarę parametry. Zastanawiam się tylko jaka lepkość będzie lepsza, bo już po zakupie czytałem, że nowsze auta mają 0W-30. Sam chciałem, tak jak w moim innym aucie, zalać x-max 0W-40. Nada się?

Póki co zastanawiam się co robić z tym Multiair - rozbierać to? I jak z tymi wtyczkami, bo zupełnie nie mam pojęcia dlaczego nie chciały zejść. Odbezpieczyłem żółte blokady, naciskałem czarną zawleczkę ale przy próbie zdejmowania się sama zaciskała. Co robiłem źle?

Jest gdzieś jakaś dokładna instrukcja jak to rozebrać, jakie momenty skręcania są, czym uszczelnić dekielek?

ja na Motula nie narzekam, od 7 lat jeżdżę i naprawdę czuję różnicę w jakości.
zresztą - i tak najważniejsze żeby olej zmieniać regularnie, nieważne jaka marka.

co do oleju - ja bym lał to co w instrukcji, a z multiairem nie pomogę xD na jutubie szukałeś?

O olejach jest już kilka obszernych wątków na tym forum:
https://www.forum.alfaholicy.org/mi...e_odmy_czyszczenie_filtru_modulu_ma_-112.html
https://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/107590-giulietta_jaki_olej_-163.html

Ogólnie na pierwszym miejscu w multiair to częsta wymiana oleju i dbanie o stan filtra multiair. Poza tym osobiście stosuję 0W40 ze względu na to, że w zimie multiair na takim oleju powinien mieć lepsze warunki przy starcie silnika.

Z odmą sobie odpuściłem - zbyt długo zajęło mi dotarcie do pokrywy

Miałem tutaj na myśli separator odmy, jeśli ściągałeś pokrywę to musiałeś go demontować. Tak to wygląda: https://sklep.akuki.pl/Odma-separator-oleju-Alfa-Romeo-Mito-Giulietta-1.4-Multiair, pod tym okrągłym dekielkiem jest membrana, na której zbiera się sporo takiego masła zwłaszcza jeśli auto jeździło na krótkich odcinkach i często było niedogrzane. Sam separator też można przepłukać benzyną.

Co do samego multiair nic z nim nie kombinowałem. Przy zakupie Julka miała 135kkm i jakieś przejściowe błędy z multiair, ale od kiedy leję 0W40 i przy każdej wymianie robię płukankę plus dodatek AR9100, to po 30kkm żadnych błędów w kompie nie miałem i nie mam żadnych niepokojących objawów ze strony modułu.

Ostatnia edycja:
[MENTION=17564]koskar[/MENTION] W innych autach używam tylko Motula od "zawsze", gdy mam samochody czyli około 10 lat.
Tam gdzie są łańcuchy x-max 0W40 (ze względu na szybkość napełniania napinacza), tu wyjątkowo zalałem to co mi podpowiadał konfigurator na stronie Motula (x-max nie ma norm na większość aut jakie mamy na ulicach, tylko pod AMG i jakieś inne GTRy, i po około 8.000 km czuć, że ma dość ale tam się tak zwykle powinno je zmieniać).

O Multiair czytałem tutaj już kilka lat temu i na YT, choć tam nie ma zbyt wiele o naprawach.
[MENTION=68547]damson93[/MENTION] O odmie o separator mi chodziło - zdemontowałem go ale nie czyściłem. Jest na dwóch śrubach i dwóch opaskach więc demontaż będzie szybki, rozbiorę go przy okazji jakiejś.

Profesora oglądam i znam filmik. Tam jest mowa o cewkach - są wprasowane. Z tego co wiem w MA "naprawia" się gwinty czyli skręca się je na klej. Poza spreżynami chyba nic nie da się z tym zrobić.
Fajnie by było to mieć zebrane w jednym miejscu, bo wątki mają po 100 stron, z których nic w sumie nie wynika.

Mineło trochę czasu, więc czas odświeżyć.

Stan na 02.03.2023: 113.200 km

Wymiana oleju w skrzyni TCT
Po długiej lekturze i przeglądaniu specyfikacji, nie chciałem ryzykować - kupiłem dedykowany oryginalny olej Petronas do przekładni oraz mechatroniki. Drugi z nich to niby zwykły ATF ale przy tej różnicy w cenie to raczej nie warto ryzykować potencjalnych kłopotów.
IMG_1755.jpg

Olej podobno był wymieniany przy 90k km.... Zdjęcia mówią same za siebie.
IMG_1831.jpg
IMG_1822.jpg

Filterek został oryginalny, bo jeśli dobrze zrozumiałem nie zaleca się jego wymiany (tak piszą, za jakiś czas kupię kolejny litr oleju i przepłuczę ponownie układ).
IMG_1821.jpg
IMG_1826.jpg
IMG_1829.jpg

Opiłków na korku dużo nie było - tak mi się przynajmniej wydaje :)
IMG_1819.jpg

Wiązka tylnej klapy
Wiązka naprawiona. Urwany był przewód od przycisku ale szukam rozwiązania aby dać tam jakieś wtyczki (typu SuperSeal) aby umożliwić w przyszłości prostszą podmianę wiązki przewodów, bo to że to wróci jest bardziej niż pewne. Ten typ tak ma. Niestety nie mam fotek...

Alarm fabryczny
Elektryka proste - 3 przewody do komory silnika aby podłączyć syrenkę. Wiązka w podsufitce od czujnika ruchu i przechyłu fabrycznie istniała musiałem, więc tylko wyciąć otwór pod panel.
IMG_0527.jpg
IMG_0877.jpg
IMG_0878.jpg

Gorzej z "kodowaniem". Osiowanie proxi zawiodło. Alarm musi być aktywowany w BCM. Z pomocą przyszło obcojęzyczne forum - podali jakie bity zmienić i śmiga. Straszak jest ;)

Przednie czujniki parkowania.

Kupiłem moduł z wersji po liftingu (2014) i wiązkę tylnych czujników parkowania wraz z nimi samymi, bo była tańsza niż dedykowane na przód. Zmieniłem tylko wtyk na Superseal, bo nie mogłem znaleźć odpowiednika oryginalnej wtyczki.
IMG_0525.jpg
IMG_1322.jpg

Do tego kilkanaście metrów kabli, złączki, mocowania czujników i.... trochę inwencji twórczej.

Nie chciałem dziurawić fabrycznego zderzaka (teraz wiem, że to błąd, bo i tak chyba będę to musiał zrobić) i zdecydowałem się na montaż w kratkach zderzaka.
IMG_1838.jpg

Niestety przednie kratki są montowane na zatrzaski, które spektakularnie pękają... Kratki są więc obecnie zamocowane na słowo honoru, otwory zaś wypadły tak niefortunnie, że czujniki "patrzyły" w dół i piszczały ciągle.
IMG_1841.jpg
IMG_1851.jpg

Po kilku próbach udało się to zrobić tak aby działało ale z efektu wizualnego zadowolony nie jestem. Tzn, nie widać, że jest coś nie tak - ale ja wiem, że wygląda to źle :D
IMG_1857.jpg

Wiązka przy sterowniku na dodatkowych wtyczkach aby można było łatwo wrócić do stanu oryginalnego.
IMG_1908.jpg

Tak więc, przy najbliższej okazji otwornica pójdzie w ruch, a czujniki powędrują tam gdzie ich miejsce. Będę tylko musiał przedłużyć nieco wiązki ale to mały problem.

System nie jest dedykowany do Julki przed FL, więc na wyświetlaczu mam nadal tylko tylne czujniki, a buzer z licznika pika w takt tylnego głośniczka ale sygnalizacja przednich czujników działa dźwiękowo, a one same wyłączają się po przekroczeniu około 15 km/h.

Obecnie czekam na panel przycisków z Giulietty po liftingu z dedykowanym przyciskiem czujników parkowania. Może z czasem spróbuję podłączyć licznik z nowszego modelu i sprawdzę czy coś to da.

Klapka wlewu paliwa
Urwał się zwożeń mocujący. Kupiłem oryginalny zestaw naprawczy. Wymiana to dosłownie 5 minut z czyszczeniem całości.
IMG_1859.jpg
IMG_1860.jpg

Amortyzatory
Powrót