[159] Etap drugi alfaholizmu - 159 2.4 JTDm

ernest159

Nowy
Auto
były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti
Witajcie. Oto moja nowa bella - 159 2.4 JTDm o mocy 200 koni :) z roku 2006
Po sprzedaniu pierwszej belli ( dla przypomnienia 159 1.9 JTDm 8V 2008r ), długo szukałem następnej belli. Przemierzyłem setki kilometrów, obejrzałem kilka " laleczek" i " igiełek" :), straciłem dużo czasu i pieniędzy i wreszcie pojawiło się światełko w tunelu - pojawiło się ogłoszenie czarnej belli. Na pierwszy rzut oka na zdjęcia i po rozmowie z właścicielem komisu - ok,więc pomyślałem że ostatni raz pojadę obejrzeć w Polsce samochód, a że nie było daleko - 60 km , więc kilka godzin po ukazaniu się ogłoszenia byłem w komisie. Oczywiście standardowo poprosiłem kolegów - specjalistów od blacharstwa, lakiernictwa, diagnostyki komputerowej o pomoc w kupnie samochodu. Na początku byłem sceptycznie nastawiony na samochód z Włoch ( w trakcie poszukiwań belli oglądałem "igiełki" z Włoch), ale po obejrzeniu dokładnym samochodu okazało się że tylko maska jest powtórnie polakierowana - czujnik lakieru pokazywał 250 mikrometrów. Oczywiście lakier nadaje się już do polerki ale jest bezwypadkowa, a to jest najważniejsze. Diagnostyka komputerowa nie wykazała większych uchybień - normalne ślady eksploatacji. Środek brudny ale nie zniszczony. Więc zdecydowałem że będzie moja:).
Właściciel komisu powiedział że to pierwsza 159 którą wziął, i nigdy by się nie spodziewał tak szybkiej ( 24h po wyjeździe z lory) sprzedaży Alfy, kupił ją tylko dlatego że nie była rozbita i miał wolne miejsce na lorze.
Po przyprowadzeniu Belli do jej nowego domu od razu dostała nowy rozrząd, olej ( 6 litrów Selenii WR PE ) i filtry.Czeka ją też niedługo duża polerka, pranie i odświeżanie środka. Oto kilka zdjęć :

DSC08835.jpgDSC08836.jpgDSC08836.jpgDSC08837.jpgDSC08842.jpg

Załączniki

• DSC08833.jpg
    DSC08833.jpg
    121.6 KB · Wyświetleń: 278
Ostatnia edycja:
Bardzo ładna kompozycja wnętrze/karoseria. A i silnik też taki bym wybrał do 159.
Ogólnie ładna sztuka.

Nie ma w niej temnpomatu ? Autko zacne tylko taka trochę nietypowa wersja. 2.4 JTDm, koła 18' a nie ma tempomatu, multifunkcyjnej kierownicy. W każdym razie gratulacje ! Super się prezentuje na tych felgach !

Bardzo ładna, szkoda że czarna tylko. Jakieś plany modyfikacji silnika ?

Ładna Bella. Jakie wrażenia z jazdy po przedsiadce na mocniejszy model.

Bardzo ładna, szkoda że czarna tylko. Jakieś plany modyfikacji silnika ?
Dla mnie czarny jest najładniejszy :) ciężko utrzymać ale to jest to.
Ładna Bella. Jakie wrażenia z jazdy po przedsiadce na mocniejszy model.
Całkiem inna bajka. Przyśpieszenie i basowy dźwięk silnika są porażające. Wykorzystuje po mieście możliwości silnika i dzisiaj średnie spalanie z 40 km wyszło 11 litrów.

Ładna sztuka !

Jedno tylko niepokoi: bezwypadkowa, ale z malowaną maską... :confused: Czy nie jest czasem tak, że miała jednak lekkie uderzenie z przodu (np. zderzak i atrapa - do wymiany, maska - do malowania) ?

Może tylko odpyski po kamyczkach ;)
Sam na swoje nie moge patrzeć.

+ Moje idealne połączenie kolorów. W sumie "prawie" jak Moja.
Kochałbym :P

Ładna sztuka !

Jedno tylko niepokoi: bezwypadkowa, ale z malowaną maską... Czy nie jest czasem tak, że miała jednak lekkie uderzenie z przodu (np. zderzak i atrapa - do wymiany, maska - do malowania) ?
Podobno odpryski na masce były, i została drugi raz pomalowana - takie jest zdanie lakiernika.Ogólnie blacharsko jest spoko :)

DPF został usunięty, przy okazji bella dostała chipa - 228 KM i 520 Nm. Szukam jeszcze stacji multimedialnej.

Autko bardzo fajne, i zestawienie kolorkow tez swietne. Fajnie wyglada w ruchu:) Przed zachipowanie smigala elegancko. Trza bedzie ocenic jak jest teraz na jakims kolejnym spocie:). Z lakierem wiesz do kogo mozesz zapukac:)

czarny rządzi :D
Pozdrawiam.
- Rafał

Czarny to dla mnie jedyny słuszny kolor, poprzednia bella też miała ładny niespotykany kolor. Ciężko go utrzymać ale jeżeli ktoś odpoczywa przy picowaniu samochodu ..... :) Chcę jeszcze konsolę środkową obkleić, szukam w pobliżu kogoś kto może to zrobić.

Ładna sztuka...a czarny kolor jeżeli zadbany lakier najlepszy.Inną bajką jest utrzymanie go w czystości,bo na nim wszystko widać.Pozdro.

Amortyzatory
Powrót