[159] Engine check , tempomat przestał dzialać .

BadKuli

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm
Witam ,
Pare dni temu zakopałem sie w sniegu , zeby wyjechać zaczałem troche gazować na jedynce i zapalił mi sie engine check .
Pojechałem do mechanika , który podłączył auto pod komputer i powiedział że przepływomierz do wymiany i czujnik hamulca .
Po wymianie przepływomierza i czujnika dalej wyskakuje engine check i tempomat nie działa . Mechanik rozkłada ręce i mowi że potrzebne specjalne oprogramowanie do alfy .
Miał ktoś z was podobny problem ? Dziekuje za odpowiedzi ;)
Pozdrawiam

Faktycznie wiązka była uszkodzona , kable zlutowane bezpiecznik wymieniony . Błąd został usuniety ale po 15 min jazdy znowy powrocił . Rece opadaja

Mechanik rozkłada ręce i mowi że potrzebne specjalne oprogramowanie do alfy .

To teraz Ty mu oddaj przepływomierz i czujnik, a on niech Ci zwróci pieniądze za ich zakup, bo wymieniłeś sprawne, na sprawne, a Ty jedź do mechanika, który zna się na swojej robocie, bo ten się nie zna i następnym razem powie Ci, że potrzebny jest np. specjalny młotek, ze specjalnym przecinakiem :)

Tak, jak pyta kolega powyżej - jaki błąd, tylko nie pisz, ze "check engine", bo na tej podstawie, to może być wyłącznie "wróżenie" :)

Jeśli masz trochę pojęcia o diagnostyce samochodów i masz, albo kupisz moduł pod złącze OBD II, to mogę Cię poratować w kwestii oprogramowania :)

Amortyzatory
Powrót