• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Elementy PU Carhard - tyl

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Zastanawiam sie wlasnie nad wymiana kapletnego zawiasu z tylu mojej 156
Przegladajac neta znalazlem firme Carhard ktora produkuje elementy PU do zawieszen
W ich ofercie znalazlem :
gumy stabilizatora 2x30zl
tuleje zwrotnicy 2x30zl
tuleje wahaczy poprzecznych 8x30zl

Nie maja jedynie tulei wahaczy wzdluznych - wleczonych Chyba wogole nikt ich nie robi i trzeba kupowac cale :/

Jak myslicie oplaca sie inwestowac 360zl w elementy PU i przeprasowywac je do starych wahaczy ??

Czy sa jakies problemy z przeprasowaniem tulei ??

Czy PU faktycznie jest niezniszczalne i bede mogl zapomniec o tylnym zawieszeniu ??

Gdzies wyczytalem ze skrzypi - moze ktos to potwierdzic ??

Co sadzicie o samej firmie Carhard ? Cenowo sa duzo przystepniejsi od powerflexa

No to super :)
Koniecznie podziel sie wrazeniami

Bym odświeżył. Kto jeździ na poliuretanach. Opinie są skrajne, a też się nad nimi zastanawiam.

Bym odświeżył. Kto jeździ na poliuretanach. Opinie są skrajne, a też się nad nimi zastanawiam.

Wywołany do tablicy odzywam się. W swoim aucie mam wyroby Carhardu, nie mogę nic złego o nich powiedzieć, tuleje przednich górnych wahaczy mają ok 50tys przebiegu i są jak nowe, raz na półtorej roku demontaż i smarowanko, do smarowania PU używam smarów ATE przeznaczonych do tłoczków układu hamulcowego, próbowałem paru różnych smarów ale ten od ATE najlepiej się sprawdza. Tuleje przedniego stabilizatora jak założyłem 2lata temu tak zapomniałem że są ;] Tuleje poprzecznych wahaczy tylnych też mogę polecić.
Najbardziej narażone na piski są tuleje przednich górnych wahaczy z racji największego zakresu ruchu w jakim pracują. Osobiście podpowiem aby jeszcze pomyśleć nad wyrobami STRONGFLEX'a, i brać PU 90SH czyli "żółte" twardsze od nich.
Najlepsze miny mają diagności na przeglądach, wsadza gość auto na szarpaki, męczy, wszytko dokładnie i kwituje "o widzę że Pan całe zawieszenie zrobił bo nigdzie grama luzu i sztywne bardzo wszystko" a ja mu wtedy "Wie Pan co, te wahacze to maja ponad 60tys zrobione po naszych dziurach" i gościu ma do myślenia ;]

No dobra, to dlaczego, skoro poliuretan jest lepszy, producenci stosują mieszanki gumowe? Czy chodzi tylko o kasę? Żeby często kupować nowe, w domyśle oryginały w ASO? Czy może, jak to sugerują niektórzy, chodzi o właściwości trakcyjne? Znalazłem nawet takie opinie, że nie do końca jest to bezpieczne...

Stosowanie twardych poliuretanów niestety nie jest bez wpływu na nadwozie auta, w przypadku gdy jeździsz autem apre lat i je zbywasz nie ma to dla Ciebie znaczenia ale dla producentów ma i muszą brać pod uwagę że twardy PU poprawia reakcje zawieszenia/układu kierowniczego ale dużo mniej tłumi siły o charakterze udarowym które negatywnie oddziałują w dłuższym okresie między innymi na nadwozie. Druga sprawa PU sprawiło by że nie było by popytu aż takiego jak teraz na części zamienne do zawieszeń.

myslę podobnie, ze PU jest naprawde ok ale cos za cos, drgania na pewno beda przenosic sie na karoserie, a przynajmniej wiecej niz przy gumie

no tak masz racje , z tym ze obecnie na stronie carharda malo co jest do alfinek :/

a czy ma ktos w 156-tce zalozone czerwone strongflexy? chodzi mi o to czy bardzo skrzypia i czy czuc utrate w komforcie jazdy tzn: zmniejszenie tlumienia drgan i wibracji.

Amortyzatory
Powrót