[145] Dziwny problem z rozruchem

Parzi

Nowy
Auto
AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01
Sprawa wygląda następująco: ostatnio moją Alfą podróżuje tylko do pracy i z powrotem (ok 3km), czasami przejade ze 30, ale raczej 1-2 razy w tygodniu. Dzisiaj rano wsiadam do Belli jak codziennie o godzinie 6.50 i chce wyruszyc do wakacyjnej pracy,a tu lipa. Pięknie kręci, ale nie pali. Ani nie pierdła. Mama mnie rzuciła do roboty. Po południu przychodze i szukam przyczyny. Patrze na pompke paliwa-podaje. Patrze na iskre-nie ma. No więc,że do kopułki dojście jest wręcz zajebiste postanowiłem odstawić wózek do mechanika. Wyjechałem wiec holowany przez Golfa 3 generacji, którym powoził dumnie mój ojciec nakłaniający mnie po raz kolejny do kupienie VW (czego mam nadzieje nie uczynie do końca moich lat). W każdym razie po przejechaniu może ze 100m, wrzuciłem 2 i lekko puszczając sprzegło odpaliłem Alfę na hol. Później próbowałem jeszcze kilka razy gasić i odpalać i szło bez problemowo. Sprawdzając jeszcze raz iskrę na świecy,którą wcześniej używałem odpaliła nawet na 3 gary.

Pytanie moje jest takie: Czy ktoś już coś podobnego tu miał? Czy ktoś dysponuje schematem aparatu zapłonowego i kopułki do mojego boxera?

Pytanie moje jest takie: Czy ktoś już coś podobnego tu miał? Czy ktoś dysponuje schematem aparatu zapłonowego i kopułki do mojego boxera?
To u ciebie jest aparat zapłonowy z kopułką ? chyba nie, myśle że to problem czujnika położenia wału

Ale problem taki jednorazowy i bez żadnych objawów wcześniejszych? Sorry kolego chodziło mi o schemat całego układu zapłonowego,bo właśnie nie wiem jak tam jest rozwiązany ;)

Są w silnikach T.Sa 8v ale w boxerku 145/146 nie widziałem

Czyli raczej nikt nie bedzie miał schematu. Czy błąd czujnika położenia wału zostanie wykryty przez komputer?

Jeśli błąd jest stały to powinien wykryć nawet kontrolka wtrysków powinna się palić, czasem pojawia się krótkotrwale spowodowany zabrudzeniem lub zalaniem

Generalnie kontrolka błędu układu zapala mi się,ale to przez wzgląd na ciulatą pracę sondy Lambda. Może to juz wszystko po troche jest. Oprócz tegoż czujnika przydało by się już świece i przewody WN zmienić.No i sonde oczywiście. Dzieki za pomoc 75andrew155.

Sonda jak sie posypie to czuć bardzo intensywny smród spalin z układu wydechowego i wyraźnie większe zużycie paliwa, podpięcie pod analizator spalin i wszystko jasne zbyt bogato

Amortyzatory
Powrót