dziwny problem z e sprzegłem 147 twin spark

Jerzy666

Nowy
Auto
Alfa romeo 147 twin spark 1.6 120 km.
problem wygląda nastepujaco. gdy jest zimno to przy puszczaniu sprzęgła przy ruszaniu sprzęgło dziwnie ,, charczy ,, a gdy temp. jest dodatnia problem zadziej wystepuje. co może być tego przyczyna, czy to aby nie pada siłowniczek sprzęgła a jeœli tak to czemu problem zależny jest od temp?? jeœli ktosœ miał już z czyms takim do czynienia to proszę o zdiagnozowanie problemu z góry dzieki

Ostatnia edycja:
U mnie też tak było. Zimno to chroboczało/piszczało łożysko wyciskowe, jezeli temperatura powyzej +5 to nic takiego się nie działo.
Działo się to tylko na zimnym silniku, jak trochę się przejechałem i silnik się nagrzał to problem ustępował.

czyli rozwiązaniem prolemu będzie wymiana łożyska wyciskowego? ile orientacyjnie kosztuje taka wymiana ?

Łożysko w silnikach TS jest zintegrowane z wysprzęglikiem czyli musisz komplet wymienić. Ile to nie wiem, bo auto sprzedałem i już z z tym nie robiłem ale pewnie takie cuś z 300zł. Robota sporo, bo trzeba skrzynię zrzucać bądź odchylać.
Przy takiej robocie to już warto dorzucić i wymienić jeszcze tarczę sprzęgła i docisk.

Tarcza z dociskiem w granicach 400-500 PLN, wysprzęglik centralny to koszt około 300 PLN.

+ robota, ale to już musisz gadać z mechanikiem.
Powiedz mu przy okazji by wymienił ci olej w skrzyni, koszt nie duży a zawsze lepiej skrzynia chodzi.

Amortyzatory
Powrót