• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dziwne zachowanie wycieraczek

lukash0

Nowy
Auto
166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD
Witam,
Ostatnio w mojej Alfie pojawił się problem z wycieraczkami. mianowicie kiedy je włączam ruchem manetki w górę to wycieraczki pracują przez chwile w trybie ciągłym, a po ok 10min zatrzymują się w dowolnym miejscu i nie da się ich nijak uruchomić. dopiero po wyłączeniu stacyjki i ponownym włączeniu można na nowo je uruchomić. W innych trybach też pracują po "swojemu" tzn albo pracują w trybie ciągłym albo machną kilka razy i się zatrzymają albo w ogóle nie można ich wyłączyć. Szukałem już przekaźnika, ale nie znalazłem.Może miał ktos podobny problem?? Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
silnik wycieraczek do wymiany ...

hmmm jesteś pewien?? mi się wydaje że to raczej coś co dopowiada za sterowanie wycieraczkami

Witam,
cała elektronika sterowania wycieraczkami jest na napędzie wycieraczek.
W skład wchodzą: przełącznik na kolumnie kierownicy, sterowanie razem z napędem na mechanizmie wycieraczek oraz ewentualnie gdy jest czujnik deszczu na szybie.
Układ jest dosyć skomplikowany i bez schematu elektrycznego trudny do "rozgryzienia".
Radzę zacząć od przeczyszczenia styków (2 złącza) na mechanizmie wycieraczek. Dostęp trudny - trzeba zdjąć ramiona i odkręcić plastikowe podszybie - wtedy mechanizm jest dostępny.
Gdy to nie pomoże, wymienić cały napęd (używki chodzą po 150 zł).

Należy wyjąć napęd dostać się do styków ślizgaczy pudełko nad silnikiem niestety należy rozwiercić nity wyczyścić styki skręcić małymi śrubkami i powinno być ok. przy składaniu należy użyć dobrego smaru najlepiej teflonowy lub jakiś bezkwasowy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witaj

miałem ten sam problem dwa tygodnie temu niestety czyszczenie nic nie dało

czeka cie wymiana silniczka od wycieraczek

heh powiem tak nic z tym fantem nie robiłem i po jakimś czasie jak na razie wszystko wróciło do normy

Amortyzatory
Powrót