• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Dziwne zachowanie po odpaleniu i w trasie.

Auto
Była Alfa 155 2,5 TD 1994r. Alfa 166 3.2 V6 , Alfa 166 2,4 JTD 2000 r
Gdy odpalam Alfę to po odpaleniu silnik przez chwilę dziwnie chodzi, tzn. pracuje równo ale co jakiś czas, jego równa praca przerywana jest przez takie bardzo krótkie "szarpnięcie" i przerywanie, co powoduje spadek obrotów. Jest to chwilowe, zrobi się tak kilka razy, czasami raz, i silnik pracuje już normalnie. Natomiast gdy jadę w trasie to czasami delikatnie szarpnie samochodem raz lub kilka razy, i po chwili znowu jest dobrze, zaobserwowałem także że gdy dodam gazu a następnie go odejmę i znowu wcisnę pedał gazu to samochodem szarpnie i dalej jedzie normalnie.Myślę,że może to być wina pompy wtryskowej ponieważ po włączeniu zapłonu wydaje ona dziwne dźwięki. Czy te wszystkie objawy wskazują na to że do wymiany jest pompa wtryskowa??

Może wskazywać ale nie musi. Może byc filtr paliwa przytkany, jeżeli masz możliwość to podstaw drugą pompke paliwa, zrób parę kilometrów i bedziesz wiedzieć.

Witam ja mam u siebie to samo ale tylko od czasu do czasu. Mam do ciebie pytanie a jak odpalasz rono to dymi czy nie. Bo moja jak postoi z 2 dni i odpalam to muszę troche ja pokrecic zeby odpaliła a potem puszcza białą chmurę.

Jak odpalam rano to często ale nie zawsze puszcza białą chmurę dymu. Jak postoi kilka dni to odpala od razu nie muszę jej jakoś zbytnio kręcić.

widzisz ja u siebie muszę troche pokrecić!! ile ci pali twoje AR??? I jak z pracą silnika głośna czy nie??

Dawid 007 ta chmura to przypuszczam ze pierscionki, cukiereczek muj tez pali z pierwszego ale jak pojezdze przez miasto kilka godzin to wtedy sie cuda potrafia dziac po powrocie zostawie samochud na klika godzin i chmura murowana .

Pali mi mało w trasie gdzieś 6,5l w mieście z 8-9l. A silnik chodzi cichutko.

wiecie może co może być przyczyną głośnej pracy. Wtryski są wymienione i dalej tak samo może zapłon żle ustawiony jest?? bo i pali troche wiecej.

Amortyzatory
Powrót