• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dziwne zachowanie auta podczas ruszania i cofania!!!

• Autor wątku Autor wątku PrzemekZ81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemekZ81

Guest
Witam wszystkich Alfaholików!
Mam pewien problem ze swoim autem, zaobserwowałem następujące zachowanie, podczas ruszania i cofania z miejsca samochód wpada w dziwne drgania tak jak by coś blokowało koła dodatkowo zauważyłem że na trasie zmieniając szybko biegi z 2 na 3 lub 3 na 4 sprzęgło delikatnie się ślizga znaczy działa z lekkim opóźnieniem, co to może być za problem?
Czyżby sprzęgło do wymiany???:confused:

U mnie ostatnio też tak się zaczęło dziać :/

Sprzęgło, tym bardziej że jak sam mówisz - ślizga.
Wiele wątków na ten temat już było - przeszukaj forum.

Spróbuj wrzucić 5tkę i dodając gazu powoli puszczaj sprzęgło. Jeśli obroty pójdą do góry a silnik nie zgaśnie niemal od razu, to właściwie nie ma wątpliwości.

Jak chodzi sam pedał sprzęgła? Łapie nisko? Twardy? Problemy z wrzuceniem któregoś biegu?

Sprzęgło, tym bardziej że jak sam mówisz - ślizga.
Wiele wątków na ten temat już było - przeszukaj forum.

Spróbuj wrzucić 5tkę i dodając gazu powoli puszczaj sprzęgło. Jeśli obroty pójdą do góry a silnik nie zgaśnie niemal od razu, to właściwie nie ma wątpliwości.

Jak chodzi sam pedał sprzęgła? Łapie nisko? Twardy? Problemy z wrzuceniem któregoś biegu?

Sprawa wygląda następująco, ruszam z jedynki i jak popuszczam pedał sprzęgła to tak jakby szarpie coś aż trzęsie całym nadwoziem to samo jak mam wsteka na wyższych biegach jest raczej ok. czasami jak szybko przerzucam biegi np. z 3 na 4 lekko się ślizga.
Pedał sprzęgła jest twardy i bierze raczej wysoko.

:) u mnie byly takie objawy i okazalo sie ze sprzeglo do wymiany, ktoregos dnia po prostu cos strzelilo po gwaltownym wcisnieciu sprzegla i koniec. Rozpada sie docisk sprzegla (tarcza wciaz dobra, bez slizgania sie sprzegla), wyglada na to ze awaryjna sprawa w 166. Ale to tylko moja sugestia, jak masz mozliwosc to niech ktos to rozbierze i sprawdzi. 1300zl i po problemie :P Pozdrawiam!

Ok. dzięki Panowie!
W takim razie czas na wymianę sprzęgła:)

Dokładnie, ja zwlekałem z wymiana i pewnego dnia zostało mi odpalenie z 2 i dojazd do mechanika, bo biegu juz nie moglem zmienić, a na slizgajacym sprzęgle przejeździłem 8 miesięcy, ale o wyprzedzaniu moglem zapomnieć, bo tylko obroty szły do góry. Pozdrawiam, sprawnej i taniej wymiany zycze.

Amortyzatory
Powrót