• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dziwne wskazania obrotomierza i problem z elektryką

• Autor wątku Autor wątku Rentgen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rentgen

Guest
Witam...
Jakieś dwa tygodnie temu padł mi po nocy akumulator... oczywiście naładowałem, pojeździłem cały dzień i.... następnej nocy też padł :confused: ...więc naładowałem :D
Następnego dnia pojechałem do elektryka i po pomiarach padło stwierdzenie, że "coś mi kradnie prąd na lewo" :eek: więc auto zostało na noc w warsztacie w celu sprawdzenia co jest przyczyną... Okazało się, że przyczyną jest przekaźnik A131, który nie odcinał prądu po wyjęciu kluczyka ze stacyjki.... a przy okazji akumulator do wymiany bo nie trzyma napięcia :( Przekaźnik został wyjęty z Belli... Po wyjęciu nie chodził mi alarm, oświetlenie w bagażniku i świeciła się kontrolka na desce od otwartego bagażnika (mimo, że jest zamknięty) więc elektryk zrobił jakiś "mostek" w miejscu gdzie on był, i teraz świeci się tylko lampka od bagażnika... Akumulator kupiłem dzisiaj, przekaźnik jest już w drodze (z innej Alfy) Po całym zabiegu obrotomierz zwariował :eek: Gdy nie ma kluczyka w stacyjce wskazówka jest na 500 obr., po odpaleniu silnika jest na 1500 obr. (wcześniej było 1000)...Silnik pracuje normalnie tylko obroty są zawyżone tzn wskazania:(
Problem pojawił się nagle i trwa od jakichś 2 tygodni :confused:
Co robić?? Jakieś propozycje ??

Może przy całym tym zamieszaniu został uszkodzony impulsator na skrzyni biegów (jest on odpowiedzialny za naliczanie km i obroty).
Powiedz czy z prędkościomierzem wszystko ok, bo jest on powiązany z obrotomierzem.

Prędkościomierz na oko jest sprawny - pokazuje prędkość. Nie wiem tylko czy realną czy przekłamuje bo jazda przy aktualnych warunkach drogowych w mieście to max 60km/h ...Dodam, że po podpięciu do kompa wyrzuciło tylko standardowy błąd lambady :D Jak zdjagnozować czy to ten impulsator ??

Kur..a :mad: dzisiaj znów padł aku!!!! (nowy) Pojeździłem na nim chyba 3 dni :eek: .... Co to może być ?? Gdzie szukać "złodzieja prądu" ?? Czy ktoś może podać jaki jest prawidłowy pobór prądu przy wyjętym kluczyku ze stacyjki ??

Pozdrawiam ;)

witam , mam ten sam problem w alfie 156 , moze ktos podac przyczyne i jakiekos magika od wloszczyzny na terenie lub obrebir Kielc, z gory dzieki

Amortyzatory
Powrót