Dziwne odlgosy przy skręcaniu kierwonicą.

• Autor wątku Autor wątku Lesio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Siema wszystkim
Mam problem w Alfie przy kreceniu kierownica (ale tylko podczas postoju na wlaczonym silniku) slychac jakies dziwne buczenie. Jakis czas temu pekl mi przewod od wspomagania pompa wtedy sie nie uszkodziala.
Stad moje pytanie co to moze byc czy jest cos ze wspomaganiem czy moze to jakis inny problem.

prawdopodobnie pompa wspom. Odłącz na chwilkę pasek wspom i posłuchaj czy "buczy" bez paska.

mam dokładnie to samo, przy skręceniu koła do oporu - pompa wspomagania wydaje jakieś dziwne odgłosy, jakby coś syczało, coś się przelewało, trudno powiedzieć, w dodatku obroty potrafią nagle spaść i zaraz odbić w górę, kosmos,

ps

jak sprawdzić czy poziom płynu wspomagania jest prawidłowy i ewentualnie co dolewać??

JaGGeR

marcins737 napisał:
odkręcić dekielek zbiorniczka na płyn do wspomagania ...i dolać ów płyn

tyle to wiem :) aż taka blondynka nie jestem :) ale ten zbiorniczek nie ma żadnej miarki, czy ma być tak jak przy płynie hamulcowym?? na maxa??

JaGGeR napisał:
mam dokładnie to samo, przy skręceniu koła do oporu - pompa wspomagania wydaje jakieś dziwne odgłosy, jakby coś syczało, coś się przelewało, trudno powiedzieć, w dodatku obroty potrafią nagle spaść i zaraz odbić w górę, kosmos,

U Ciebie problem wcale nie tkwi w niskim poziomie płynu do wspomagania, z tego co napisałeś to pompa wspomagania wybiera się na tamten świat.

U mnie też przy kręceniu kierownicą coś syczy i sie przelewa. Dzieje się tak od samego początku jak kupiłem auto. Płyn jest zalany na maxa. Kierownica się lekko kręci i tak już od 1,5 roku

Brzoza napisał:
U Ciebie problem wcale nie tkwi w niskim poziomie płynu do wspomagania, z tego co napisałeś to pompa wspomagania wybiera się na tamten świat.
Najbardziej prawdopodobna wersja :cry:

To syczenie to i ja mam ale to zawsze bylo od nowosci ale to chyba pompa, bo plyn jest w porzo.
Tylko teraz zauwazylem ze jak jest mokro na drodze to tego odglosu nie ma :?

Brzoza napisał:
JaGGeR napisał:

Nie straszcie kolegi na daremno. Przy skręcie kół na maksa pompa wydaje właśnie takei dziwne dźwięki i to jest zupełnie standardowy objaw. I to, że obroty się wahną w tym momencie to też standard. Dlatego zaleca się unikać maksymalnego skrętu kół. :!:
Lesio napisał:
Mam problem w Alfie przy kreceniu kierownica (ale tylko podczas postoju na wlaczonym silniku) slychac jakies dziwne buczenie.
Mialem takei same objawy. Wymieniłem płyn wspomagania pomimo, że na oko wyglądał w porzo i ustało buczenie.

u mnie tez pekl przewod od wspomagania ale buczenie bylo z innej przyczyny po prostu jak skrecalem kierownica to skrzeczaly galki na drazkach kierowniczych ktore sa niesmarowalne a co do spadku obrotow i delikatnego buczenia pompki to normalne przy maksymalnym skrecie gdyz wtedy pompka pracuje najbardziej

Amortyzatory
Powrót