dziwne fazy po wymianie aku

tomekono

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 156 2.5 V6 1997 rok
witam, padł mi akumulator stary akumulator 72AH 690 A rozruchu, zakupilem akumulator westa 60AH 600 A , wczesniej auto paliło za 1wszym razem po wymianie za 2-3 albo 4 razem :( nastepnego dnia zmienilem sonde lambda na nowa uniwersalna m&m 4 pinowa, i auto nagle zaczelo strzelać z wydechu i zalewać benzyną przy odpalaniu autka, do tego doszła kontrolka check engine, ( z tego powodu m.in. wymienilem sonde) , po odpięciu sondy autko pali jak ta lala od razu:) . znajomy elektryk powiedział ze gdzieś ucieka napięcie (grzałka sondy ma pobór prądu) , , źle podpięta masa silnika lub jej brak, albo zamienione plus z minusem,zaśniedziała kostka itp pomóżcieeeee, ktoś powie co to może najszybciej być bo masakraa caly silnik mierzyć multimetrem:(

Ostatnia edycja:
witam, padł mi akumulator stary akumulator 72AH 690 A rozruchu, jako ze klime mam wymontowana wiec i tak nie dziala, zakupilem akumulator westa 60AH 600 A , ...:

A co ma klimatyzacja do prądu rozruchowego akumulatora???? miałes 690A a założyłeś 600A i myslisz że wydoli???? - to głównie zależy od mocy rozrusznika

bez przesady, jak kupiłem to miałem wsadzony aku 36Ah/ 360A i też paliła od dotknięcia (jeździłem od lutego do września) wprawdzie teraz wymieniłem aku na 72Ah 720A ale tylko dla tego żeby nie było przykrej niespodzianki w zimie.
zwróć uwagę na rozrusznik(zmierz pobór prądu podczas rozruchu, udaj się z tym do fachowca bo to może być i 200A żaden domowy miernik nie da rady) może dziać się z nim coś niedobrego, niewykluczony początek końca rozrusznika
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
autko pali za 1wszym strzalem , ale dalej sie pali check engine i autko wogle mocy nie ma, dodam ze wymienilem wszystko co sie da w silniku, nowa uszczelka głowicy, czujnik polozenia wałka rozrzadu, itp itd, masa tego, a kontrolka dalej sie hajcuje od momentu jak tylko temp autka przekroczy 45-50 stopni, mam w belli sekwencje ale dzis rano bylem na regulacji, i wszystkie parametry na gazie prawidłowe, prąd ciagnie jedynie z aku

Ostatnia edycja:
Dalej masz założoną tą sondę uniwersalną? Komp na zimnym silniku nie czyta sondy, może ona to problem i po rozgrzaniu wywala błąd. Tylko oryginał boscha.
Podpinałeś pod komputer? Jakie błędy?

założona jest ale odłączona, bo jezdzic sie nie dało:(, nonstop musialem gazować przy ruszaniu , żeby nie strzeliło i silnik nie zgasł , na benzynce cicho strzelało, na gazie to masakra:P

Amortyzatory
Powrót