Dziwne działanie sprzęgła

• Autor wątku Autor wątku mlodyx21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlodyx21

Guest
Witam,
A więc tak,
Posiadam AR 147 1.9 JTD 115km,
niedawno wymieniałem sprzęgło kompletne wraz z wysprzęglikiem i pompą przy pedale sprzęgła (części orginalne),
i niby wszytko było ok ale jednak, po przejechaniu dłużeszego odcinka drogi i powiedzmy po intensywnym uzytkowaniu sprzęgła dzieje sie dziwna rzecz, naciskam pedał sprzęgła i w koncowej fazie czuć tak idziwny przeskok. I nie zawsze tak jest, jak naciskam pare razy pod rząd pedał to juz to nie występuje, da się to wyczuć bardziej jak sie chce bieg zmienić. Jak jezdze do pracy ( odległość 5 km nigdy takie cos nei występuje ).
Nie znalazłem podobnego tematu więc proszę o pomoc,
Czy moze to być kwestia odpowietrzenia lepszego ?
Biegi wchodzą w miare dobrze, a samo sprzęgło łapie powiedzmy 1/3 wcisniętego pedała.

No zastanawiałem sie nad tą opcją też, ale zadawałem sobie pytanie ? jakby była sprężynka uszkodzona to chyba ten przeskok występowałby chyba cały czas. A tu jak wchodzę do auta i jezdze na krotkich odcinkach to wogole nie występuje ta usterka, dopiero po powiedzmy godzinie jazdzy coś dziwnego się dzieje.
I jeszcze zauważyłem że niekoniecznie zawsze sprzęgło działała lekko. czasami działa ciężej niz normalnie.Chyba że to juz jest tylko moje zudzenie. ale noga swoje wie.
A do tej sprężynki dostęp jest jakiś w miare żeby ją sprawdzić ?
czy trzeba demontować troche auta.

Jeśli jest pęknięta to może występowac tylko czasami zależy jak się ułoży

Przypuszczam ze masz rację ale chyba wstrzymam się z tym jeszcze , poki co sprężynka jakoś działa, pedał powraca zawsze do swojego pierwotnego polozenia bez potrzeby udzielania mu pomocy z mojej strony. Poczekam z tym aż pogoda będzie jakaś w miare bo przy tych mrozach raczej nic nie zdziałam.

Amortyzatory
Powrót