• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Dziurawa chłodnica - płyn uszczelniający

• Autor wątku Autor wątku Spartan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spartan

Guest
Wracając moją 164 po zakupie do Wrocławia, musiałem złapać uderzenie jakimś kamieniem (?) w chłodnicę ( trasa Jelcz - Laskowice - Wrocław KOSZMAR!!! ), ponieważ kilometr przed domem cały płyn wyciekł przez niewielką dziurkę. Chciałem nieść chłodnicę do spawania, ale przypadkowo zauważyłem na stacji płyn do uszczelnienie wycieków w chłodnicach.
Dzisiaj wlałem zawartośc butelki do zbiornika, uzupełniłem wodą, odpaliłem Alfe na ok 10 minut i faktycznie wycieku już nie ma ( a sikało dosyć mocno ;)).
I tu pytanie do forumowiczów:
Czy ktoś z Was używał takich wynalazków?
Jak uważacie? jest to rozwiązanie tylko tymczasowe i mocno prowizoryczne, czy potrzebne spawanie ew. wymiana chłodnicy?

kiedys kiedys uzywalem i w sumie daje to rade chociaz mysle ze jednak lepiej dac chlodnice do lutowania badz wymienic dla swietego spokoju - chyba nikt by nie chcial miel problemu z chlodnica bedac daleko od domu

Dzięki za odpowiedź! Jak na razie moja Bella wymaga pewnych napraw, więc daleko jeżdził na pewno nie będe;). Generalnie jak na razie wyciek jest zatkany, temperatura robocza silnika w normie.

Szczerze Ci powiem że uszczelniacze działają, ale potrafią zlikwidować grzanie w aucie, pare razy się z tym spotkałem, że ten specyfik zapchał kanały w nagrzewnicy.

Ja kiedyś tez zalałem i faktycznie zatkało wyciek ale niestety nie wiem jak by to wyglądało po jakimś czasie bo i tak całą chłodnice wymieniłem.

Pojechałem na stację, do myjni i po powrocie wyciek ponownie się pojawił :(. Czyli pic na wodę! Chłodnica do spawania.
Czy ktoś z forumowiczów zna może dobrego mechanika który to może zrobić lub ew. może ktoś posiada do sprzedania sprawną chłodnicę do AR 164 3.0 24V' 93 rok?

Ostatnia edycja:
po takich uszczelniaczach bardzo ciężko jest wypłukać później układ, żeby nie było tego syfu, który uszczelniacz zostawia ..

Ja kiedys na stacji zakupilem taki specyfik w formie opilkow zelaza (glowy nie dam ze to zelazo ;). I powiem, ze byl skuteczny. Co prawda w innym aucie ale sprawdzil sie. Pol roku spokoju mialem. Potem sprzedalem auto.

Taki specyfik to chyba tylko bym traktowal jako cos doraznego.

Amortyzatory
Powrót