Dymienie w Boxerze???

• Autor wątku Autor wątku Bartosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartosz

Guest
Kolega kupił 145 z silnikiem 1.6 wersja Boxer. Dzis dzwonił do mnie ze dwa razy z pytaniem czy boxery dużo dymią.
Jemy dymi przez cały czas, pomimo że silnik się nagrzewa.
Czy to normalne???
Co może być przyczyną???
Oleju podobno nie bierze.... ot ciekawość

Z tego co wiem trzasnął juz ponad 3000 tysiące więc mozna chyba powiedzieć że nie bierze. Co to znaczy problem z falującymi obrotami???

Auto sie nie dusi, nie gasnie?? Jak jest na jałowym biegu, albo na niskich obrotach, to normalnei pracuje?? nie ma jakis zrywow ?? albo czegos dziwnego w pracy silnika?

Dymienie to przy takiej pogodzie to normalka prawie w kazdym samochodzie, u mnie tez dymi

Na zimnym silniku czasem nim rzuca. gdy sie nagrzeje podobno jest ok.
Czego jest to oznaka, jak to naprawic... gdzie szukać
łem mi suszy tym od tygodnia

Zależy jak bardzo oszukana benzyna jest tym bardziej bedzie dymił. Jeżeli ma gaz to tym bardziej bedzie dymił(na biało) bo jeżeli dymi w innych kolorach tęczy to problem tkwi w czym innym. To że troszke trzęsie na zimnym silniku(po odpaleniu) to nic sie nie dzieje raczej.
Chodzi na wszytskie cylindry??

niech ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tymi falującymi obrotami. czego jest to przyczyna i jak to ewentualnie wyeliminować.

Falujące obroty czyli inaczej zmieniające sie obroty na biegu jałowym(na luzie) bez ingerencji z zewnątrz(nie dodawania gazu). Stoisz obok samochodu, a obroty silnika zmieniają sie samoczynnie. Co prawda nie w zakresie 800-8000 ale sa zauważalne.
Najczęściej występują w zakresie 800-2000.

Potencjalne przyczyny falowania znajdują sie w poradniku opracowanego Przez naszego Zacnego Admnistratora Tutiego.
http://www.forum.alfaholicy.org/topics14/333.htm

jak jest zimno moja praktycznie zawsze dymi..nie wazne czy jest zimna czy nagrzana ;>

Amortyzatory
Powrót