Dym pod maską w 156 2,5

• Autor wątku Autor wątku sqras69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sqras69

Guest
Witam!

Potrzebuję opinii osób bardzie znających sie na problemach z AR...mianowicie od kilku dni,rano sękundy po odpalaniu samochodu gdy jest zimny, pod maską pojawia się biały dym . Po około 1,5 min wzystko powraca do normy. Przy następnych odpaleniach samochodu w czasie dnia nic złego sie nie dzieje. Alfa zazwyczaj nocuje w garażu ale ostatnio została na podjeżdzie co spowodowało silniejsze dymienie rano ( "chyba napewno" wpływ nizszej temperatury).
Ostatnia zmianą, którą dokonałem w mojej AR była wymiana oleju z półsyntetycznego na pełnysyntetyk Motul'a ale to chyba nie ma znaczenia...chociaż początek dymienia pokrywa się mniej więcej z wymianą oleju.
Dodatkowo powiem, że od momentu zakupu samochodu tj. ok 10tk temu nie wymieniałem świec ( nie mam informacji kiedy poprzedni właściceil to robił ), może to ma jakieś znaczenie?

piszcie proszę bo zaczyna mnie to naprawde martwić!

pozdro

co to znaczy spod maski .? otwierasz ja i jest dym a skad? jaki zapach ma ten dym .moze ci cos kapie na kolektor przez noc i jak odpalisz to odparowuje.

piotriix napisał:
co to znaczy spod maski .? otwierasz ja i jest dym a skad? jaki zapach ma ten dym .moze ci cos kapie na kolektor przez noc i jak odpalisz to odparowuje.

Masz racje...okazało się, że na zewnątrz układku chłodzenia , z powodu różnicy temperatur skrapłała się woda i kapała na kolektor, który zaraz po odpalenie powodował jej silne parowanie, tak myslałem ale mylił mnie zapach tej pary....

pozdro

sqras69 napisał:
w mojej AR była wymiana oleju z półsyntetycznego na pełnysyntetyk
Będzie małe OT ale wydaje mi się że ta wymiana nie byla dobrym posunięciem, jak wiadomo pelny syntetyk tak, ale w nowym silniku, tym bardziej że śmigaleś juz na połsyntetyku....... :roll:

Marcino 156 napisał:
sqras69 napisał:
w mojej AR była wymiana oleju z półsyntetycznego na pełnysyntetyk
Będzie małe OT ale wydaje mi się że ta wymiana nie byla dobrym posunięciem, jak wiadomo pelny syntetyk tak, ale w nowym silniku, tym bardziej że śmigaleś juz na połsyntetyku....... :roll:

Kompletnie nie zgadzam się z twoją "teorią olejową"... :) Jak powszechnie wiadomo zmiana z oleju mineralnego na pół lub pełny syntetyk jest raczej nie wskazana ale zmiany z pół syntetyka na pełny syntetyk jeżeli samochód nie bierze oleju wydają mi się rozsądne...jak narazie zmiana wyszła mi na dobre:

- nie branie oleju podczas katowania silnika wysokimi obrotami
- minimalne spadek zużycia paliwa
- łatwiejszy i bezpiczniejszy rozruch silnika przy niskich temperaturach otoczenia

Amortyzatory
Powrót