• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Duże spalanie

Darknes

Nowy
Auto
156 1.9 JTD 16V 140 KM
witam

Posiadam alfę romeo 146 z silnikiem 1.6 TS. i spala mi 16 litrów , u P. Żyły była podpinana pod komputer ze dwa razy (pokazało że wszystko jest okej ) i była też wymieniana sonda lambda , bak nie jest dziurawy bo nie ma żadnych plam pod autem . Nie wiem co może być nie tak , szukałem na forum podobnego tematu i nie mogłem znaleźć

Pozdrawiam

cos nie tak z ta diagnoza... generalnie to na zuzycie paliwa ma wplyw sonda(oczywiscie nie tylko) jaka sonde zamontowales?zaczela nagle tyle palic?

Ostatnia edycja:
A w jakim stanie masz wydech ? Ciśnienie w kołach ?

No to sie rozumiemy... mam 155 i ten sam problem, podlaczana pod komputer i nic nie wykazał, 0 bledow, wszystko w jak najlepszym porzadku. I tez szukam odpowiedzi na moje pytanie, slyszalem ze mozliwe ze rozregulowaly sie wtryski, lub cos z czujnikiem temperatury...

PS: Ja mam 1.7 TS i pali 15l :P
Tu masz caly moj post, temat taki bo zaczelo sie od zegarow a nei chcialem zakladac wielu tematow a w tamtym juz dosyc dobrze opisalem swoja alfe :D http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/12596-zegary_nie_dzialaja.html

Ostatnia edycja:
jak mialem walnięty termostat to moj dieselek spalal 12 litrow :D
sprawdz moze to to, czujnik temperatury moze byc walniety i pokazywac zla temperature tak mial moj kolega w boxerze i palil mu bagatella 20L na 100!! przy spokojnej jezdzie. puzniej sie okazalo ze termostat padniety byl...

z wlasnego doswiadczenia powiem ci tyle ze komuter to nie wszystko...wazne czy ten komputer ma wlasciwy program do ALFY i druga rzecz najwazniejsza chyba kto to obsługuje.jesli pojedziesz do kogos kto zna sie na Alfach i zajmuje sie tym jest oki w innym przypadku nie koniecznie.wiec polecam jezdzic tylko do takich ktorzy znaja wloskie auta.PS wszystkie czujniki idzie sprawdzic komputerem,co by to byla za diagnoza bez tego?

Ostatnia edycja:
cos nie tak z ta diagnoza... generalnie to na zuzycie paliwa ma wplyw sonda(oczywiscie nie tylko) jaka sonde zamontowales?zaczela nagle tyle palic?

W 146 Darknesa sonda jest oryginalna bosha wymieniona niedawno wiec to można wykluczyć! Przepływomierz sprawny, kable zapłonowe nowe i termostat też!

A w jakim stanie masz wydech ? Ciśnienie w kołach ?

Alfa przyjechała z Włoch i po Polsce jeździ dopiero 2 miesiące dlatego nie ma żadnej rdzy! Ciśnienie w kołach też w normie bo pilnuję brata żeby sprawdzał co jakiś czas :)

Według mnie brat ma dosyć ciężką nogę, ale żeby silnik 1,6 TS w 146 palił więcej niż 2,0 TS w 155 to jest dziwne ;/

To może zamiana aut pomorze i wtedy sprawdzisz, czy może on ma zdecydowanie za cięzką nogę, czy rzeczywiście jest coś nie tak. Bo 16 litrów to troche za dużo chociażby o 2, bo np. Lancia Dedra 1,8 103 km niżej 10 nawet w trasie to jeszcze nie zeszliśmy, a miasto 12, a ostatnio bez klimatyzacji w zime spaliła 13. Chociaż trzeba powiedzieć, że np. nasza firmowa panda chociażby niewiadomo co się robiło nie spali więcej jak 9 litrów, a nie raz krk-wawa robiła w 3 godziny (1,1 55km).

A zapchany katalizator ?? tylko że gdyby tak było to pewnie by ją muliło, ona jak na 1,6TS to idzie jak rakieta ;)

Prosimy o dalsze podpowiedzi co może być jeszcze przyczyną dużego spalania :)

---------- Post dodany o godzinie 16:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:25 ----------

To może zamiana aut pomorze i wtedy sprawdzisz, czy może on ma zdecydowanie za cięzką nogę, czy rzeczywiście jest coś nie tak

Musze to dobrze przemyśleć bo nie chciałbym żeby moja 155 skończyła tak jak brata 155 ;)

No to sie rozumiemy... mam 155 i ten sam problem, podlaczana pod komputer i nic nie wykazał, 0 bledow, wszystko w jak najlepszym porzadku. I tez szukam odpowiedzi na moje pytanie, slyszalem ze mozliwe ze rozregulowaly sie wtryski, lub cos z czujnikiem temperatury...

PS: Ja mam 1.7 TS i pali 15l :P
Tu masz caly moj post, temat taki bo zaczelo sie od zegarow a nei chcialem zakladac wielu tematow a w tamtym juz dosyc dobrze opisalem swoja alfe :D http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/12596-zegary_nie_dzialaja.html
piszesz ze 0 bledow..czujnik polozenia przepustnicy masz walniety z tego co wyczytalem

piszesz ze 0 bledow..czujnik polozenia przepustnicy masz walniety z tego co wyczytalem

Ale napisalem pozniej ze robilismy testy i ona dziala, a jak ja odlaczylismy to wyskoczyl blad, a normalnie bledu nie ma wiec tak jak by byla OK, mechanik mowi ze stawia na czujnik temperatury, choc nie specjalizuje sie we wloskich autach.

EDIT: myslisz ze to wina tej przepustnicy??

lesio gdyby nawet nie mial polowy wydechu i polowy cisnienia to 16 litrow by nie palia.

Ale uszkodzona sonda i dziurawy wydech tak i po mieści paliła mi około 13 litrów a w trasie ciężko poniżej 10 było zejść.

a propos ciśnienia w kołach: mnie jedno koło regularnie, po dwóch tygodniach jazdy puszcza z 2,2 na około 1,5 atm. Wentyl nieszczelny? wymienić?

a ja bym obstawial sonde,to ze jest nowa nie znaczy wcale ze jest dobra, kupilem kiedys nowy rozrusznik i wlacznik na nim mial zwarcie (zaznaczam NOWY)

Przecież można sprawdzić na komputerze diagnostycznym jak pracuje sonda i przepływomierz bo w tych czujnikach upatrywałbym przyczyny dużego spalania .

mojej mamy Fabia palila ponad 11l przy spokojnej jezdzie 1.4 16V 80km to ogromne spalanie zwlaszcza ze samochod ma przejechane 28tys (2 lata) w serwisie w ramach gwarancji wgrali jakis inny program spalania czastkowego czy cos w tym stylu i to nie pomoglo pali jak palila. a na komputerze normalnie mozna zobaczyc jak pracuje sonda a rozrzad mozna sprawdzic czy nie jest przestawiony ale niestety komp w tym nie pomoze :) az takiej techniki to jeszcze w polsce nie mamy :) a moze kolega ma sportowy wydech w alfie i jezdzi po miescie ?? wtedy takie spalanie to raczej norma...

no to chyba zostaje mi tylko podjechać w weekend brata 146 na kanał i prześledzić cały układ zasilania paliwem może gdzieś jest wyciek bo wszystkie rzeczy które koledzy wymieniacie w tej 146 są sprawne :(

PS:

Dwa dni temu została zatankowana do pełna, teraz ma przejechane 80 km i na wskaźniku brakuje prawie 1/4 baku SZOK!

Witam ja kiedyś miałem podobny problem ze spalaniem tez chlała jak smok ale i kopciła na czarno jak się gazowało, a miałem pekniętą gumę miedzy przepływką a przepustnicą i dostawała lewego powietrza i nadrabiała to paliwkiem bo niemogła sobie mieszanki dobrać do dawki powietrza i stad mialem też takie spalanie tylko na 1.8 t.s, wiec zalecam sprawdzić caly dolot powietrza .

Amortyzatory
Powrót