Dudnienie głośników z tyłu, problem z DSP

nawkrzy

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 166 3.2 V6 - 2005
Pisałem już o tym problemie w swoim wątku, ale wrzucam też tutaj, może więcej osób zauważy :)

Podczas jazdy usłyszałem mega dudnienie dochodzące z tyłu samochodu. Myślałem, że coś z tłumikiem. Ale jak się przysłuchałem bardziej i sprawdziłem to okazało się, że to głośniki na tylnej półce. Wydobywał się z nich dźwięk jakbym puścił jakiś ciężki dubstep, dudniący, nierównomierny, trochę strzelający i trzeszczący. Aż mam wrażenie, że tylna szyba wpadała w wibracje. Dojechałem na miejsce, trochę poszperałem w ustawieniach audio w ICS i zupełnym przypadkiem wyłączyłem DSP (opcja "DSP active" wyłączona). Dźwięk się uspokoił i było go słychać, ale tak z 90% mniej. Jak włączałem DSP to znowu dudnienie. Nie wiem co jest, ale stacji radiowych też nie mogę ustawić, bo niezależenie od tego co zrobię i co wyszukam słyszę szum.

Ktoś wie co tu się mogło stać?

Dziwna sprawa. Wyłączenie DSP wcale nie oznacza że dźwięk omija procesor. To jest programowe wyłączenie a nie puszczenie dźwięku inną drogą. Nie mniej jednak możliwe że wyłączenie DSP dezaktywuje woofery.
Ale związku z ustawieniem radia to ja nie widzę.....
Szczerze to się prosi o podmianke ICS a potem DSP

Dziwna sprawa. Wyłączenie DSP wcale nie oznacza że dźwięk omija procesor.

Po wyłączeniu DSP nadal słychać to samo, ale bardzo bardzo cicho. Też jakieś szmery, trzaski i szumy. Jak będzie trochę cieplej to zajrzę do bagażnika, posprawdzam wtyczki czy coś, jak to wygląda na pierwszy rzut oka.

Szczerze to się prosi o podmianke ICS a potem DSP

Z DSP nie powinno być problemu, ale z ICS już tak :(

No nie. DSP jest tańszy niż ICS, zawsze można go zamówić np. z Allegro Pay, sprawdzić i zwrócić jeśli okaże się, że to nie problem po stronie DSP :cool:

No nie. DSP jest tańszy niż ICS, zawsze można go zamówić np. z Allegro Pay, sprawdzić i zwrócić jeśli okaże się, że to nie problem po stronie DSP :cool:

Już się gubię :P...
Co masz na myśli pisząc "DSP"? Każdy ICS go ma, ale wzbudzić możesz go tylko odpowiednią wiązką. Czy to o nią Ci chodzi? Przecież równie dobrze możesz zamówić ICS na Alledrogo, przetestować i zwrócić z opcją "smart" :D.
A może głośniki 2 Ohm domagają się wymiany?

DSP to skrzyneczka/wzmacniacz nad zmieniarką/navi w bagażniku. Ma w istocie inną wiązkę do ICS. Każdy ICS będzie współpracował z DSP. Po prostu po podpięciu wiązki DSP (a dokładnie wzbudza to jeden kabelek) pojawi się w ICS menu DSP.

Cały czas myślałem, że DSP to cały system audio i nie jest nim sam wzmacniacz albo wiązka. Wiadomo, że wiązki są inne; są takie z dodatkowym wyjściem do ICS, są z i bez telefonu, itd.
A może to któraś z końcówek mocy we wzmacniaczu?

DSP to inna wiązka i inne głośniki (wzbogacone o woofery w półce).

Dzisiaj sprawdziłem co mogłem, bo się później rozpadało, ale tak, bezpiecznik od wzmacniacza audio w bagażniku, bezpieczniki od ICS'a i radia pod kierownicą były w porządku. Jak na moje oko i ucho, nie działają też płyty CD - w ICS się przełącza na płyty, ale słychać tylko szum o różnej, nierównomiernej głośności. Ze zmieniarką może coś być nie tak, bo w ogóle nie reaguje i nie mogę wysunąć kasetki na płyty.

DSP to inna wiązka i inne głośniki (wzbogacone o woofery w półce).

Marek, ja wiem co wchodzi w skład DSP, ale zastanawiałem się czy można tak nazwać "tylko" wzmacniacz albo "wyłącznie" wiązkę i głośniki. Dla mnie DSP to całość: wzmacniacz, wiązka, głośniki. Zresztą, nieważne ;).

Ja bym podmienił ICS, a potem wzmacniacz. Może jest ktoś w okolicy?

Może zmieniarka ma jakieś zwarcie i przebicie robi :confused: . Spróbowałbym ja całkiem odpiąć na próbę.

Jak na razie zamówiłem wzmacniacz na podmiankę i jak będę to robił to sprawdzę też zmieniarkę.

Amortyzatory
Powrót