Krajcok
Nowy
Jak to jest w Waszych Dieslach z filtrem cząstek? U mnie na postoju, po przegazówce potrafi puscić czarny dymek. Czy tak powinno być?
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
M@T napisał:U mnie nie ma takiej opcji, jedynie biały proszek raz na jakiś czas przy regeneracji filtra.
rafter napisał:Czy jesteś pewien że model GT był wyposażany w ten filtr ?
rafter napisał:U mnie dokupiona ozdobna końcówka nie ma śladu sadzy. Krajcok czy jesteś pierwszym właścicielem tego auta ?
Krajcok napisał:rafter napisał:U mnie dokupiona ozdobna końcówka nie ma śladu sadzy. Krajcok czy jesteś pierwszym właścicielem tego auta ?
Nie, drugim. A co to ma do rzeczy w kontekscie DPF?
chunkpunk napisał:Jak najbardziej powinien puscic baka na zimnym siln iku![]()
Zadaniem DPFA jest wychwycenie ze spalin bardzo szkodliwych cząsteczek. Dzięki odpowiedniej konstrukcji filtry DPF mają zdolność samooczyszczania się, tak więc przy dużym zanieczyszczeniu filtra jednostka sterująca silnikiem dozuje dodatkową dawkę paliwa - powoduje to wzrost temperatury w filtrze i wypalenie się sadz tam zgromadzonych. System ten pozwala na bardzo długą eksploatację filtra bez konieczności wymontowania go i czyszczenia, no i do prawidłowego działania filtra potrzebna jest temp. zwykle ok. 800-900 st.C. Osiagniecie takiej temperatury jest zwiazane z praca silnika rozgrzanegoe
zeby nie występował problem z zapychaniem sie filtra (bierze sie to niestety z delikatnej jazdy i na krotkie dystanse) trzeba od czasu do czasu go przegonić. Zwykle producent podaje informacje: min. 80 km/h przez 15 min. na 3 biegu.
M@T napisał:chunkpunk napisał:Jak najbardziej powinien puscic baka na zimnym siln iku![]()
Zadaniem DPFA jest wychwycenie ze spalin bardzo szkodliwych cząsteczek. Dzięki odpowiedniej konstrukcji filtry DPF mają zdolność samooczyszczania się, tak więc przy dużym zanieczyszczeniu filtra jednostka sterująca silnikiem dozuje dodatkową dawkę paliwa - powoduje to wzrost temperatury w filtrze i wypalenie się sadz tam zgromadzonych. System ten pozwala na bardzo długą eksploatację filtra bez konieczności wymontowania go i czyszczenia, no i do prawidłowego działania filtra potrzebna jest temp. zwykle ok. 800-900 st.C. Osiagniecie takiej temperatury jest zwiazane z praca silnika rozgrzanegoe
zeby nie występował problem z zapychaniem sie filtra (bierze sie to niestety z delikatnej jazdy i na krotkie dystanse) trzeba od czasu do czasu go przegonić. Zwykle producent podaje informacje: min. 80 km/h przez 15 min. na 3 biegu.
Nie rozumiem po co opisujesz działanie filtra - co to ma do puszczania dymka lub nie.
U mnie komunikat na wyświetlaczu między zegarami ( nigdy nie zdążyłem go dokładnie przeczytać) i zwiększone zapotrzebowanie na paliwo przez kilkanaście kilometrów, spadków mocy nie zaobserwowałem.