• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Dorobienie kluczyka / pilota, klucz problemy

pablo83_05

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 159 1.9 150KM 2008, AR GTV 2.0 TS SPORTIVA
Witam
Kupiłem dwa dni temu 159 i jak się okazało po zakupie jest tylko jeden kluczyk.
Jak widzę na forum jest mało informacji na temat dorobienia kluczyka , oczywiście można w ASO ale koszt prawie 3000 zł !!!
Już rozeznałem się w temacie i łatwo nie jest ale da się to zrobić za dużo mniejsze pieniądze , może być jedynie problem z centralnym zamkiem z pilota ale otworzyć będzie można z grota i odpalić ( to jeszcze nie na 100% potwierdzone , może się uda w pełnie otwierać ).

Myślę że jest wielu użytkowników którzy mają jeden kluczyk i tak jeżdżą :) , jak uporam się z tym tematem to podam ceny, adresy , telefony, koszty itp...

Pozrawiam

Zapas, choćby tylko grotowy, warto mieć.

Ja ostatnio zatrzasnąłem sobie kluczyk w bagażniku. W mojej opinii to w ogóle kiepski patent Fiata (w Stilo też jest taka opcja) móc otworzyć z kluczyka tylko bagażnik.
Mając pełne ręce włożyłem towar, kluczyk spadł obok towaru i trzasnąłem klapą bagażnika. Byłem 350km od domu. Szczęśliwie Kobieta ze swoim kluczykiem (nie wyjęła z kurtki, choć zawsze ma puste kieszenie) była zaledwie 70km od miejsca zdarzenia. Pożyczyłem więc Corsę B od znajomego (jaki to gokart w porównaniu do AR159 :) ) i udało się. Ale 3h i niemało wachy zmarnowane.
Całą drogę zastanawiałem się czy w okolicach Małopolskiej wioski znalazłby się trzeźwy ślusarz, który za odpowiednią opłatą otwarłby drzwi..

BTW, bo widzę, że z Wrocławia jesteś:

Spójrz na post Bubu321: http://www.forum.alfaholicy.org/147/63858-dorobienie_kluczyka_alfa_romeo_147_2002r.html

Ostatnia edycja:
Eeee... 3000 zł to chyba nie. Ja w pewnym sensie dorabiałem kluczyk ubiegłego lata. W pewnym sensie dlatego, że sam kluczyk miałem, tylko że nowy, niewkodowany. Zapłaciłem za to 100 zł. Pytałem przy okazji jaki jest koszt zakupu nowego kluczyka to powiedziano mi, że około 900 zł.

Podobno konkurent FESa - AlfaOBD ma opcje kodowania pilotow i kluczykow.
Ktos to sprawdzal moze?
Mam dodatkowego "pilota" jednak jeszcze go nie zakodowalem.

Pozdrawiam
Wrath

A posiadasz kartę kodową ? Bo to kolejny koszt 100-200zł
Ja płaciłem za nowy kluczyk razem z zakodowaniem w ASO w Łodzi 900zł - rok temu. Też miałem 1 sztukę, dla pewności poproś aby podczas kodowania usunęli wszelkie nieużywane klucze. Moja Alfa miała zakodowane 3 różne klucze. Lepiej dmuchać na zimne niż żeby sie okazało ze rano autka nie ma, bo ktoś jednak miał drugi zapasowy klucz.

z tego co wiem można zakodować tylko 2 kluczyki, i koszt takiej usługi w aso kolo 1000zł kluczyk + kodowanie.Jak ktoś ma info o tańszej opcji to niech pisze.kluczyk to tania sprawa w granicach 200zł tylko kodowanie problem

Koszt karty kodowej do 159-ki to dokładnie 202 zł, przynajmniej tak było w zeszłym roku. Też nie miałem tej karty od poprzedniego właściciela i musiałem to załatwić przed dorobieniem kluczyka. Przy okazji wykodowali mi z centralki ten kluczyk, którego nie miałem fizycznie. Odnośnie samego kluczyka: teoretycznie można kupić na Allegro po 200 zł, czasem taniej. Tylko powstaje pytanie, czy w ASO będą chcieli zakodować (właściwie przekodować) taki używany kluczyk.

Eeee... 3000 zł to chyba nie. Ja w pewnym sensie dorabiałem kluczyk ubiegłego lata. W pewnym sensie dlatego, że sam kluczyk miałem, tylko że nowy, niewkodowany. Zapłaciłem za to 100 zł. Pytałem przy okazji jaki jest koszt zakupu nowego kluczyka to powiedziano mi, że około 900 zł.

Dzisiaj dzwoniłem do ADF we Wrocławiu i powiedzili że koszt to 2800-3000 zł . Możesz powiedzieć w jakim serwisie powiedzieli za takie coś 900 zł ? Zadzwonie i wypytam .

Ja robiłem w ASO w Tarnowie (Walmot). Z tym, że tak jak mówię to było jakieś 1,5 roku temu, choć z drugiej strony wątpię żeby aż tak zdrożało.

Zadzwoń do Katowicna Rozdzieńskiego 170 do Alfy i zapytaj konkretnie.Mi w maju tego roku powiedzieli 900 za kluczyk ściągniecie, 200zł za zakodowanie i karta 200zł,Karte miałem wiec koszt 1100zł, narazie sie wstrzymałem.Wykodowali mi tylko kluczyk którego nie miałem.Jest gość w wawie który sie tym zajmuje czekam na niego bo ma mi dac znac i koszt znacznie sie obniży do 400zł

A nikt nie próbował kodować za pomocą AlfaOBD? Ponoć ma taką możliwość.

na pw podaje nr tel we wrocku cena ? jutro mogę zapytać i dam znać pozdro

Mam ten sam problem, wiec dzisiaj zapytałem w serwisie. Kluczyk - 950 zł, karta kodowa - 220 zł

Amortyzatory
Powrót