Dobre śruby pływające, gdzie kupić ?

mariuszoles

Użytkownik
Auto
Porsche Panamera 4S
Kupiłem sobie felgi do AR 159 o rozstawie 5x112. Jak wiadomo auto to ma rozstaw 5x110. W związku z tym zachodzi konieczność zakupu śrub pływających, falujących czy jak kto zwał. Mam w związku z tym pytanie, gdzie i za ile można kupić dobre śruby z atestem, certyfikatem itp. Wiadomo sprawa bezpieczeństwa jest pierwszorzędna i tu nie ma co się szczypać.

Słyszałem od kilku osób opinie, że przy takim rozstawie mogłoby się obejść nawet bez śrub pływających. Nie neguję takiego stanowiska, jednakże dla świętego spokoju zdecydowałbym się jednak na takie śruby.

Proszę o opinie.

Słyszałem od kilku osób opinie, że przy takim rozstawie mogłoby się obejść nawet bez śrub pływających. Nie neguję takiego stanowiska, jednakże dla świętego spokoju zdecydowałbym się jednak na takie śruby.
A próbowałeś przykręcać felgę na zwykłych śrubach?
Może wówczas zmienisz zdanie :)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. gdybyś uznał, że ich kolor jest za ciemny do srebrnego nadwozia, to może się zamienimy :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie wolno sie zamieniac:)Tak jak piszesz Rafal,Mariusz zaloz na zwyklych ,bedzie ok,jezdzilem tak rok czasu ,czasem z duzymi predkosciami i ,i jestem z Wami:)

Kombinowanie ze śrubami zwykłymi to dość duże ryzyko nie tylko uszkodzeń gniazd felgi, klina w śrubach ale też najzwyklejsze niebezpieczeństwo. Komplet śrub to niestety około 160 zł ale moim zdaniem warto w nie zainwestować. Ja kupowałem tutaj: http://www.abbco.pl/akcesoria_do_felg i mogę śmiało polecić. Inna sprawa, że poruszano już na forum kilka razy kwestię innego rozstawu śrub i pierścieni centrujących.

No to teraz mam takie pytanko:
slyszal ktos lub sam mial przypadek jakiegos wypadku ,usterki przez montaz zwyklych srub przy innym rozstawie ?

Nie, nie Rafał nie zamieniam się :) Początkowo wprawdzie byłem trochę sceptycznie nastawiony do tego ciemniejszego koloru felgi ale teraz jak je sobie ładnie doczyściłem, wypolerowałem i przyłożyłem do auta w dziennym świetle to bardzo mi się to podoba :) Poza tym, jak widzisz Misiu nie pozwala :P Odnośnie śrub pływających; czytałem na necie naprawdę sporo różnych opinii na ten temat, może nawet bardzo dużo i... qrcze wiem, że ludzie jeżdżą bez tych śrub pływających i nic się nie dzieje. Jedyne przypadki opisywane na forach dotyczące jakichś problemów z tym to brzmią tak: "ja słyszałem kiedyś...", "u kolegi mojego znajomego jednego razu urwało się koło" itp. Z drugiej strony 160 zł to naprawdę nie jest majątek.

Dzięki Belfer za namiary na sklep, wiem że kilka razy temat śrub pływających był już poruszany na tym forum ale w moim temacie chodziło mi o polecenie sklepu ze śrubami, a nie rozważanie zasadności tego rozwiązania.

Gniazdo w feldze to sfera lub stożek w zależności od felgi i śruby mają również kołnierze w tym kształcie. Jak masz śruby pływąjace to ruchomy kołnierz dopasuje się przesunięciem do gniazda w feldze i wszystko przylega idealnie. Jak masz zwykłą może się okazać, ze milo iż felga przykręcona to kołnierz śruby nie przylega idealnie do gniazda felgi co może skutkować albo luzowaniem się śrub albo uszkodzeniem gniazd w felgach. Uprzedzam pytania: Tak mam felgi z innym rozstawem bo zamiast 5x98 mam 5x100 i tak próbowałem przykręcać na zwykłych i stwierdziłem, ze wole wydać parę PLNów na pływające.

Nie, nie Rafał nie zamieniam się Początkowo wprawdzie byłem trochę sceptycznie nastawiony do tego ciemniejszego koloru felgi ale teraz jak je sobie ładnie doczyściłem, wypolerowałem i przyłożyłem do auta w dziennym świetle to bardzo mi się to podoba Poza tym, jak widzisz Misiu nie pozwala Odnośnie śrub pływających; czytałem na necie naprawdę sporo różnych opinii na ten temat, może nawet bardzo dużo i... qrcze wiem, że ludzie jeżdżą bez tych śrub pływających i nic się nie dzieje. Jedyne przypadki opisywane na forach dotyczące jakichś problemów z tym to brzmią tak: "ja słyszałem kiedyś...", "u kolegi mojego znajomego jednego razu urwało się koło" itp. Z drugiej strony 160 zł to naprawdę nie jest majątek.
Jak zobaczysz moje po renowacji, to zmienisz zdanie :p ;)
A tak poważnie. Jeśli chcesz, to oczywiście montuj koła przy pomocy tych śrub, z pewnością nie zaszkodzi, a faktycznie 160zł to nie majątek, a jeśli dzięki temu będziesz spał, przepraszam, jeździł spokojnie, to czemu nie? :)
Pozdrawiam i nie mogę się doczekać kiedy zobaczę srebrną 159 mana bliźniaczych do moich felgach.
- Rafał

pływające nie są dobre, to jest wymysł handlarzy, żeby wciskać obręcze do aut, do których nie pasują :P

Jak zobaczysz moje po renowacji, to zmienisz zdanie :p ;)
A tak poważnie. Jeśli chcesz, to oczywiście montuj koła przy pomocy tych śrub, z pewnością nie zaszkodzi, a faktycznie 160zł to nie majątek, a jeśli dzięki temu będziesz spał, przepraszam, jeździł spokojnie, to czemu nie? :)
Pozdrawiam i nie mogę się doczekać kiedy zobaczę srebrną 159 mana bliźniaczych do moich felgach.
- Rafał

To głownie moja żona ma spać spokojnie... hmm tak właśnie - spać, bo autem jeżdżę tylko ja ;) Rafał, mógłbyś tak czy owak zapodać w Twoim temacie jak wyglądają Twoje felgi po renowacji w dziennym świetle. A na wiosnę jak już będę miał koła założone to bankowo musimy się na jakiegoś spota ustawić :D

Ostatnia edycja:
To głownie moja żona ma spać spokojnie Mógłbyś tak czy owak zapodać w Twoim temacie jak wyglądają te Twoje felgi po renowacji w dziennym świetle. A na wiosnę jak juz bede miał koła założone to bankowo musimy sie na jakiegoś spota ustawić
Póki co felgi są bez opon. Wstawię zdjęcia jak już będzie się ku wiośnie miało.
A co do spota, to z pewnością zorganizujemy coś w Żegocinie, jak już ciepło będzie. Wspomnienia z poprzedniego są bardzo korzystne :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie śrub pływających. Mianowicie wyczytałem w jednej aukcji na allegro, że w przypadku oryginalnych felg do Alfy 159 powinno się wkręcać śruby M14 x 1,5 o długości 26 mm, natomiast w przypadku felg nieoryginalnych powinna to być śruba M14 x 1,5 o długości 30 mm. Jak to wygląda w pracy, czy śruba 30 mm będzie dobra, czy może być za długa ?

http://allegro.pl/sruby-do-felg-aluminiowych-i-stalowych-m-12-i3012065185.html
Aukcja ta dotyczy wprawdzie śrub zwykłych, a nie pływających, ale wydaje mi się, ze jeżeli chodzi o długość śruby to nie ma tu różnicy.

Czy może w ogóle jest tak, że różnica długości śruby 4 mm w tym przypadku to jest wydumany problem ???

Ostatnia edycja:
Ja przykręciłem oryginalnymi śrubami.
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót