[159] Do czego służy ten przycisk?

Status
Ten wątek został zamknięty.

T.Kazuczi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam. Może naiwne pytanie ale nie mam pojęcia do czego służy ten przycisk na panelu od świateł przeciw mgielnych. Nie uruchamia w mojej 159 żadnej funkcji. Może jakaś lampka nie dała?
352.jpg

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

Nie ogarniam które światła powinny się załączyć. Włącznik świateł ma być na której pozycji na manetce bo po przytrzymaniu " P " żadne się nie włączają. Ktoś może zamieścić fotkę z wlaczonymi postojowymi?

Światła postojowe... powinny się świecić środkowe klosze przednich lamp (tam gdzie kierunkowskazy) oraz 4 żarówki tylnych lamp.
Na manetce chyba obojętne co dasz- ja mam w każdym razie cały czas w pozycji "światła mijania" (górna pozycja).

Nie ogarniam które światła powinny się załączyć. Włącznik świateł ma być na której pozycji na manetce bo po przytrzymaniu " P " żadne się nie włączają. Ktoś może zamieścić fotkę z wlaczonymi postojowymi?

Kolego wyciąg klucz ze stacyjki i przytrzymaj ten przycisk trzy sekundy wówczas będziesz miał sygnał i zapalą Ci się światła postojowe . Np.zostawiasz na chwile z jakiejś przyczyny samochód po zmroku a chcesz by był oświetlony ale nie chcesz zostawiać w nim klucza by nikt nim nie odjechał :)

Dodatkowo jak dasz manetkę kierunków w jedna lub druga stronę to tylko będą się świecić z jednej strony postojowe.

Uważam, że byłoby miło, gdyba na stricte, motoryzacyjnym forum, wyrażać się precyzyjnie - te światła, to są światła "pozycyjne", a nie "postojowe".

"Światła postojowe nie są tym samym, co światła pozycyjne, choć ich funkcjonalność jest wzajemnie powiązana. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (ze zm.; tekst jednolity: Dz.U. 2015 poz. 305, ostatnia zmiana: Dz.U. 2016, poz. 858) wyraźnie rozróżnia te dwa rodzaje świateł. Par. 12 ust. 3 pkt 4) stanowi, że światła postojowe dotyczą wyłącznie pojazdu samochodowego o długości nieprzekraczającej 6,0 m i szerokości nieprzekraczającej 2,0 m i że zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach."

To trochę tak, jak z nierozróżnianiem omijania, wymijania i wyprzedzania.

Co zaś tyczy instrukcji... to, po co jest to forum, przecież jest instrukcja, są warsztaty naprawcze, są ASO.

Koledzy Ci wyjaśnili a ty jeszcze czepiasz się słówek, jakby coś to miało diametralnie zmienić. Chyba jednak widać z kogo buractwo wychodzi... jak ci się forum nie podoba zawsze możesz usunąć konto

Forum jest po to, żeby jak przeczytasz instrukcję i nie znajdziesz w niej odpowiedzi, wtedy pytać dalej, a nie po to żeby sobie szukać sługusów którzy będą szukać info za ciebie.

Brawo jaboleq i Takumi, ludzie nauczyli się z fb, że tam jak zapytają o każdą pierdołę to zaraz im ktoś odpowie.
Ewentualnie jak obecnie wychowywane małe dzieci, które przerywają w dowolnym momencie i dokładnie w tej sekundzie muszą mieć odpowiedź ;)

Zapewne tyczy się to mnie bo ja jako pierwszy odpowiedziałem...więc już spieszę Ci z odpowiedzią, dla mnie liczy się szybka i zrozumiała odpowiedz i tak też napisałem,każdy zrozumiał o co chodzi tylko Ty po tygodniu,gdzie już zapewne każdy zapomniał o temacie wyskakujesz z bombą że to jednak nie przystoi takie sformułowanie i przepisujesz rozporządzenie...elegancko;) ps. Zapytaj pięć pierwszych osób co to są światła pozycyjne zobaczysz reakcje i zrozumiesz wątek.

Teraz przeczytałem, to teraz komentuję - nie spędzam całego życia na forum.

Nigdzie nie napisałem, że nie zrozumiałem, tylko, żeby trzymać się odpowiedniego nazewnictwa, zważywszy na to, że nie jest to forum piekarzy, malarzy czy cukierników.

Zapytaj pięć pierwszych osób co to są światła pozycyjne zobaczysz reakcje i zrozumiesz wątek.

Stąd właśnie mój apel - to, że mamy w Polsce bandę analfabetów, miałoby być powodem, do zaniechania nauki języka polskiego? - jak ktoś napisze "rzułf", to ja też zrozumiem, co chciał napisać, ale czy to jest powód do tego, żeby nie zwrócić na to uwagi?

Co ma analfabetyzm do teoretycznie niepoprawnego nazewnictwa? Wytłumaczysz to może?

Poza tym, że jakiś ktoś zapisał sobie regułkę, bo mógł, nie znaczy, że to jest logiczne i właściwe. Za to życie weryfikuje. Dla większości światła pozycyjne i postojowe to pojęcia tożsame, a poza tym producent samochodu nazywa te światła światłami parkowania... Nie ma co się od razu pienić o takie bzdury.

Teraz przeczytałem, to teraz komentuję - nie spędzam całego życia na forum.

Nigdzie nie napisałem, że nie zrozumiałem, tylko, żeby trzymać się odpowiedniego nazewnictwa, zważywszy na to, że nie jest to forum piekarzy, malarzy czy cukierników.

Stąd właśnie mój apel - to, że mamy w Polsce bandę analfabetów, miałoby być powodem, do zaniechania nauki języka polskiego? - jak ktoś napisze "rzułf", to ja też zrozumiem, co chciał napisać, ale czy to jest powód do tego, żeby nie zwrócić na to uwagi?

Nie no fakt masz rację. Tylko obiecaj mi coś proszę...wrzuć na luz kolego bo zawału dostaniesz,szkoda zdrowia.

Co ma analfabetyzm do teoretycznie niepoprawnego nazewnictwa?

Jedno i drugie wynika z niewiedzy.

Poza tym, że jakiś ktoś zapisał sobie regułkę

Ta "regułka", to jest obowiązujące w Polsce i, nie tylko w Polsce prawo - światła pozycyjne, to nie są światła postojowe, a postojowe, to nie są pozycyjne - tylko tyle i aż tyle.

Dla większości światła pozycyjne i postojowe to pojęcia tożsame

Dlatego, dałem jasne wytłumaczenie, że tak nie jest.

Tylko obiecaj mi coś proszę...wrzuć na luz kolego bo zawału dostaniesz,szkoda zdrowia.

Na jaki luz, zwróciłem Wam uwagę, na fakt, że posługujecie się nieprawidłowym nazewnictwem, a Wy zaatakowaliście mnie tak, jakbym zarzucił Wam, co najmniej kanibalizm - to się nazywa "syndrom oblężonej twierdzy" i to ja mam, wrzucać na jakiś luz - chyba, Ci się coś pozajączkowało.

Proszę bardzo
https://moto-kaplan.autokult.pl/28548,swiatla-pozycyjne-a-postojowe-czym-sie-roznia

Wynika z tego, że różnica między światłami pozycyjnymi a postojowymi sprowadza się do ruchu manetką... Rzeczywiście światły człowiek to ustanowił :)

Z cyklu "całe życie się człowiek Óczy" (rzeczy, które są mu do niczego niepotrzebne).

- - - Updated - - -
[MENTION=75808]dragon65[/MENTION] gdybyś od razu wrzucił ten link do artykułu, zamiast wklejać tylko cytat, myślę że gównoburza byłaby mniejsza :cool:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót