Dmuchawa - działa ale nie wieje.

• Autor wątku Autor wątku matimata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matimata

Guest
Witam,

miałem problem z dmuchawą strasznie hałasowała, był luz na wirniku. Smarowanie już nie pomagało więc zdecydowałem się na zakup używki na allegro.
Kupiłem od anglika, pan zapewniał że wszystko będzie OK.
Wczoraj zamontowałem, pasowała jak ulał.
Dziś wsiadam do auta i szyby parują.
Dmuchawa chodzi na wszystkich biegach ale powietrze się nie wydostaje.

Czy to możliwe, że kręci się w drugą stronę?
Czy zamiana kabli pomoże?

Miał już ktoś taki problem?

dmuchawa kręci się w drugą strone.Zamień kable czerwony z czarnym i będzie śmigało. Tak miałem w 147.

ewentualnie przycioł się silnki od zmiany klapek lub same klapki

;268348 napisał:
Dmuchawa chodzi na wszystkich biegach ale powietrze się nie wydostaje.

Czy to możliwe, że kręci się w drugą stronę?
Czy zamiana kabli pomoże?

podłączam się do tematu... Dmuchawa wieje, chodzi, słychać ją lecz ani na szybe ani na nogi ani na głowę się nie wydostaje... cóż to może być??? gdzie szukać przyczyny? gdzie zajrzeć???

A nie zdycha ci akumulator.
Spróbuj zrobić kalibrację klimatronika .Odłącz aku na parę minut ponownie podłącz odczekaj ponad minutę zanim włączysz zapłon.W tym czasie klimatronik zrobi adaptację ustawień . W wielu przypadkach to pomogło.

A nie zdycha ci akumulator.
Spróbuj zrobić kalibrację klimatronika .Odłącz aku na parę minut ponownie podłącz odczekaj ponad minutę zanim włączysz zapłon.W tym czasie klimatronik zrobi adaptację ustawień . W wielu przypadkach to pomogło.
Akumulator... raczej nie bo dmuchawa na każdym biegu chodzi jak powinna, i szybciej i wolniej lecz żadne powietrze sie nie wydostaje do środka... może to kabinowy filtr być?

tak jak kolega pisał wyżej że może to wina kabli... a może wiatrak jest od Anglika ;>

Kolego na środku tapicerki masz wylot powietrza odkręć go ściągnij i jak przez otwór po nim bd patrzył tak jak by do środka tapicerki zauważysz takie skrzydełko i zapewne to skrzydełko się zacięło i cały czas jest zamknięte dlatego powietrze się nie wydostaje ja miałem tak samo.W kilka minut sobie sam to w garaży możesz zrobić.Chodzi mi o ten wylot na środku tapicerki nad 3 zegarami.Jak go odkręcisz i tam zajrzysz na pewno znajdziesz to skrzydełko jest dość duże i na pewno nie bd się ruszać po mimo zmiany kierunku nawiewu pokrętłem.

Kolego na środku tapicerki masz wylot powietrza odkręć go ściągnij i jak przez otwór po nim bd patrzył tak jak by do środka tapicerki zauważysz takie skrzydełko i zapewne to skrzydełko się zacięło i cały czas jest zamknięte dlatego powietrze się nie wydostaje ja miałem tak samo.W kilka minut sobie sam to w garaży możesz zrobić.Chodzi mi o ten wylot na środku tapicerki nad 3 zegarami.Jak go odkręcisz i tam zajrzysz na pewno znajdziesz to skrzydełko jest dość duże i na pewno nie bd się ruszać po mimo zmiany kierunku nawiewu pokrętłem.

zrobię jak każesz :P
kalibracje również zrobię :)
i zobaczymy czy ktorys z kolegów ma rację :)

z tym, że ty w 98r. masz inne wyloty powietrza na środku i ja tez mam inne bo ja mam na srodku komputer . Rozumiem ze mam odkrecic i zajrzec w dół do srodka tak??? i szukac jakiegos wiatraczka...?

Ostatnia edycja:
nie wiatraczka u mnie wiatraczka nie znalazłem tylko taką klapke która kieruje nawiew albo na nogi albo na twarz itp i u mnie była całkiem zablokowana w jednej pozycji daj znać co tam wynikło.

nie wiatraczka u mnie wiatraczka nie znalazłem tylko taką klapke która kieruje nawiew albo na nogi albo na twarz itp i u mnie była całkiem zablokowana w jednej pozycji daj znać co tam wynikło.
dam znac na pewno, nie mam sie kiedy zabrac za to ale w tygodniu mysle ze sie za to zabiore... bo denerwujace to strasznie jest... pełen maks a z otworów prawie nic...:(

kalibracja nie pomogła :( nadal wydostaję się tylko bardzo malutki prawie nie wyczuwalny skrawek powietrza:( ,
gdzie szukać przyczyny? gdzie są niby te kable ktore trzeba zamienic???

temat przerabiałem w ubiegłym roku.
wentylator z anglika kręci się w przeciwną stronę ( do wersji euro) oraz jego łopatki skierowane są w przeciwną stronę.
sama zamiana przewodów prądowych to dopiero połowa sukcesu. należy zamienić również łopatki wentylatora. dobrze obejrzysz obydwa to zauważysz różnicę.
miłego dłubania.

Amortyzatory
Powrót