• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

dlaczego ściąga ???

andro34

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.
witam wszystkich!!!
mam może trochę dziwny problem ze swoją alfiną...:cool:
podczas jazdy na wprost na prostej drodze (autostradzie) delikatnie ściąga w prawą stronę.:(

wszystko to dzieje się od niedawna,odkąd założyłem letnie koła z kompletem nowych opon.następnie zrobione było sprawdzenie na szarpakach i kompletna komputerowa regulacja geometrii całego zawieszenia.:)
zawieszenie jest w stanie idealnym,żadnych luzów,auto bezwypadkowe i co najdziwniejsze to wogóle nie tnie opon (na tych kołach zrobiłem ponad 2 tyś.km i nie widać żadnych śladów zużycia).:confused:
koła wyważone,przy hamowaniu nie ściąga,kierownica nie drży podczas jazdy...

być może nie jedna osoba by to olała,ale mnie to drażni.

miał lub ma ktoś z was taki problem???

ja kompletnie zgłupiałem i nie mam pomysłów co z tym fantem zrobić...:banghead::banghead:

poradźcie coś.:)

pozdrawiam!!!

zobacz co się stanie jak poprzekładasz oponki lewe na prawe i musisz mieć na uwadze też fakt, iż drogi często są lekko profilowane tak żeby na nich woda nie stała itp co może powodować lekkie ściąganie auta na niektórych odcinkach - ciężko tu mówić o regule bo wiadomo jak u nas drogi lepią, każdy metr inny :)

robiłem już ten manewr właśnie z prawej strony bo mam opony kierunkowe,nic to nie dało.
spróbuję jeszcze zamienić koła prawe na lewe,tak dla sprawdzenia...

obecnie jeżdżę po holenderskich drogach,a te są jednymi z najlepszych w europie.

innych pomysłów nie mam.

Pamiętaj, że jak okaże się że to oponki to możesz oddać je na gwarancję;)

o tym oczywiście wiem,na opony mam dwa lata gwarancji.tylko ze opony są bez skazy,jeździ się na nich super!
tylko ten "drobiazg" ze ściąganiem mnie rozprasza...

A czy podczas jazdy na wprost kierownice masz idealnie prosto ustawiona, czy moze ma jakis odchyl w lewo lub w prawo? Ja mialem podobny prxzypadek - sciagalo troszke w prawo. Jednak po ustawieniu zbieznosci wszystko wrocilo do normy.
Hamulce masz w porzadku? Moze prawy przedni tloczek czasem nie odbija do konca?
Pozdrawiam.
- Rafal

a moze Kolega powinien pojechac na ustawienie zbierznosci? jak rowniez alces1 napisal moze jeden tloczek Ci się zapiekł i nie odbija do konca.
u mnie jest porobny problem i mi to nie przeszkadza ale wiem ze musze wymienic tyleje stalowo gumowa wahacza i wszystko wroci mi do normy :)

A czy podczas jazdy na wprost kierownice masz idealnie prosto ustawiona, czy moze ma jakis odchyl w lewo lub w prawo? Ja mialem podobny prxzypadek - sciagalo troszke w prawo. Jednak po ustawieniu zbieznosci wszystko wrocilo do normy.
Hamulce masz w porzadku? Moze prawy przedni tloczek czasem nie odbija do konca?
Pozdrawiam.
- Rafal

kierownica jest prawidłowo przy jeździe na wprost,ale akurat położenie kierownicy nie ma związku ze ściąganiem,bo to można wyregulować na drążkach kierowniczych.
tak jak pisałem wyżej była robiona komputerowa geometria zawieszenia,czyli regulacja zbieżności z przodu i z tyłu względem osi samochodu.

hamulce nie blokują,auto toczy się bez żadnych oporów.
nie mam pojęcia co jest nie tak,ale czuję że problem będzie związany z kołami.

po prostu muszę znaleźć chwilę i je poprzekładać.

podczas jazdy na wprost na prostej drodze (autostradzie) delikatnie ściąga w prawą stronę
Witam,gdzieś już czytałem na ten temat ,kolo miał podobny przypadek ale w Reichu ,ściągało go na prawa stronę ,wszystko na 100% a mimo to zonk ,wina okazal sie profil opony, bodajrze cus takiego jak "giugiaro Design" a ze autobany sa pochylone lekko na prawa strone to juz wszyscy wiemy , ale czy to dotyczy ciebie to nie wiem ,tak tylko na marginesie .

Ja mialem śmieszną przygodę. Wracałem z ustawiania zbierzności i wyważania kół. I jak wracałem zaczęło mi ściągać na prawo i szlak mnie trafił. Wróciłem do domu i okazało się, ze z lewek bodajze strony miałem niedopompowane koło i jak wyrównałem ciśnienia to było ok ;)

no to ciekawe jaka byla dokladnosc ustawienia zbieznosci, skoro miaales rozne cisnienia w kolach.....

Ja też tak mam - tylko, że auto ściąg mi na lewą stronę. Niestety u mnie tak na 99% to wina opon - zbieram się do wymiany chociaż bieżnik jest bardzo ładny, opony kupione rok temu. Na zimówkach nie mam efektu ściągania. Żeby zobaczyć którą parę wymienić zrobiłem taką próbę. Przy zmianie z zimowych na letnie założyłem tylko 2 opony letnie do tyłu a z przodu zostawiłem zimówki. Auto nie ściągało - po założeniu z przodu letnich - auto jak rok temu zaczęło ściągać.
Opony i tak są do wymiany bo mają za miękkie boki - czuć to mocno w zakrętach. W aucie standardowym by to nie przeszkadzało, ale w Alfie polecam opony ze sztywnym bokiem.

Witam,gdzieś już czytałem na ten temat ,kolo miał podobny przypadek ale w Reichu ,ściągało go na prawa stronę ,wszystko na 100% a mimo to zonk ,wina okazal sie profil opony, bodajrze cus takiego jak "giugiaro Design" a ze autobany sa pochylone lekko na prawa strone to juz wszyscy wiemy , ale czy to dotyczy ciebie to nie wiem ,tak tylko na marginesie .

wiesz kolego ducrider ,ty chyba masz rację z tymi oponami.to są opony asymetryczno-kierunkowe.czyli cztery są założone jednakowo i to może być przyczyną ściągania.muszę to sprawdzić.dzięki za podpowiedź!

no dobra ale jak je zalozyć żeby nie ściągały???

dodam że ciśnienie w oponach sprawdzałem i jest jednakowe.

może tylne przeżuć na przód albo załóż zimówki w ramach testowych :)

U mnie też problemem były opony, na zimie nic - zmiana na lato i ciągnie lekko w prawo.

dowiedz się jak by mogła wyglądać reklamacja takich opon. Może uznają Ci je jako oponki z wadą fabryczną.. Tylko wpierw popróbuj je poprzekładać... lewe na prawe.. Jeśli zrobisz to tylko za pomocą lewarka i klucza do kół, to oczywiście będą odwrócone w drugą stronę bieżnikiem ( niezgodnie z kierunkiem jazdy ) Na suchej nawierzchni większego znaczenia to nie będzie miało ale po mokrym tak jeździć nie możesz.

A jaka masz w ogóle markę opon , masz może taki profil opony ,bo na takich właśnie profilach lubi autka ściągać na pochylonych nawierzchniach .

witam!!!mam opony nokian NRVi ,takie jak w tym linku:
OPONY.COM.PL - testy opon - Opona Nokian NRVi - test opony

więc zamieniłem miejscami koła przednie,i czuć w zasadzie jakąś poprawę bo nie ściąga.tylko ze opony obracają się nie zgodnie ze strzałkami,a przecież nie mogę jeździć na oponach które są odwrotnie założone...

spróbuję jeszcze zrobić tak:przywrócę koła do pierwotnego stanu,czyli prawidłowo a następnie zamienię tylko koła z lewej strony,przód na tył.

pozdrawiam!!!

więc zamieniłem miejscami koła przednie,i czuć w zasadzie jakąś poprawę bo nie ściąga.tylko ze opony obracają się nie zgodnie ze strzałkami,a przecież nie mogę jeździć na oponach które są odwrotnie założon
Witaj,w opisie tej opony z tego linku znalazłem to UWAGA: Spsoób montażu opon Nokian NRVi.
Pomimo tego, że opona jest asymetryczna i kierunkowa, zgodnie z zaleceniami producenta, pod uwagę należy brać jedynie kierunek toczenia opony, powinna być ona zamontowana na auto zgodnie ze strzałką umieszczoną na boku opony. W wypadku modelu NRVi nie występuje podział na opony lewe i prawe.: Ja wywnioskowałem z tego ze możesz tak jeździć .

Ostatnia edycja:
Witaj,w opisie tej opony z tego linku znalazłem to UWAGA:

też czytałem tą informację,ale itak wciąż jestem zdegustowany...
dzisiaj zrobiłem małą trasę i jednak samochód wciąż ma tendencję do ściągania w lewo.(&@#$*""?@!!!)

już sam nie wiem czy jestem po prostu przewrażliwiony czy jednak coś jest źle.na oponach nie widać śladu złego ścierania,obie krawędzie opony wyglądają jednakowo a zawieszenie pracuje bez zarzutu.

skłaniam się ku temu żeby odżałować te 40€ i zrobić jeszcze raz geometrię ale tu w holandii.

tylko czy to ma sens??czy to olać...

Amortyzatory
Powrót