[146] Dioda oświetlająca klimatyzację

astapka

Nowy
Auto
Alfa Romeo 2.0 TS 150KM 1997r. LPG
Witajcie, czy te 3 pokrętła od klimatyzacji powinny mieć podświetlenie? Wydaje mi się, że tak bo reszta jest oświetlona - czytaj - guzik od klapy, od przeciwmgielnych przednich jednak pokrętła od klimy są ciemne :(
Czy macie jakąś instrukcję jak wyciągnąć pokrętła i dobrać się do ich wnętrza, żeby sprawdzić oświetlenie?

Tak, pokrętła powinny być podświetlone. Odpowiadają za to 2 żaróweczki T5 o mocy 1,2W. Musisz odkręcić konsolę środkową żeby się do nich dostać, 6 śrubek - 2 u góry w kratce na imbus bodajże 3, 2 na krzyżak PZ2 w popielniczce i 2 PZ2 pod popielniczką.
A i jeszcze nie wiem czy przypadkiem nie ma po jednej na PZ2 pod tym pasem z materiałem po lewej i po prawej stronie.

Ok, dzieki jutro sie tym zajme. Wybacz glupie pytanie ale czy za kolor zielony odpowiedzialna jest zarowka czy pokretla? Nie chcialbym, zeby wszystko bylo podswietlone na zielono a klima na zolty/bialy

Pokrętła. Nie pamiętam dokładnie czy ich też czasem nie trzeba ściągać.

Poradziłem sobie jednak źle zrozumiałem Twoje pod popielniczką i rozebrałem całe radio razem z tym metalowym stelażem i dopiero rano podłącze to wszystko bo teraz jest już za ciemno :p
Wszystkie śrubki prezentują się tak:
2 na imbusy w kratce nawiewu (reszta czyt. te podane niżej są na krzyżaka)
po 1 na bokach (należy zdjąć część panelu przy kluczyku i najbliższą część od strony pasażera)
2 w pojemniku popielniczki(górny lewy i prawy róg) i 2 za popielniczką(należy ją wyjąć)
ostatnia znajduje się pod najmniejszym - środkowym pokrętłem
Po tych wszystkich zabiegach panel sam odchodzi ;)
Dzięki wielkie za pomoc, wszystko świeci jak należy :)

Dawno to rozbierałem i nie wszystko pamiętałem.

Amortyzatory
Powrót