Diesle od AR wygrywaja 12 godziny wyscig w australii

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O...159 wreszcie na torze :P i to nawet w jakimś teamie.

Szkoda, ze nic nie napisali o technice w tych silnikach. Bo zakladam, ze to raczej nie seryjne silniki. Czy ktos ma jakies podstawowe dane nt mocy i modyfikacji silników bioracych udzial w tych wyscigach? Ciekawi mnie tez masa tych 147 i 159 biaracych udzial w starciu.

Szkoda, ze nic nie napisali o technice w tych silnikach. Bo zakladam, ze to raczej nie seryjne silniki. Czy ktos ma jakies podstawowe dane nt mocy i modyfikacji silników bioracych udzial w tych wyscigach? Ciekawi mnie tez masa tych 147 i 159 biaracych udzial w starciu.
to standardowe samochody, takie jak w salonie :P

"Kierowcy Alfa Romeo 159 - która była zupełnie standardowym samochodem - mieli okazje wykonać test stabliności podwozia"

Już po mału silniki diesla wypierają silniki benzynoweze sportu motorowego (Le Mans)Legitymuja sie podobną mocą przewyższają momenteem,a spalanie znaczące niższe.Oby tak dalej.Diesle Górą!!!:spartak:

jak diesle dorównają dźwiękiem benzynowcą to będzie super , ja mam diesla i uważam że mój 2.0 TS był o wiele zwinniejszy szybszy i wydajniejszy niż ten klekot

Już po mału silniki diesla wypierają silniki benzynoweze sportu motorowego (Le Mans)Legitymuja sie podobną mocą przewyższają momenteem,a spalanie znaczące niższe.Oby tak dalej.Diesle Górą!!
dorownywaly - moc 1.8 benzyna 240 KM w serii, mowa o jeszcze nieseryjnym silniku mito gta. znasz takiego seryjnego diesla?

audi la manche jaka ma pojemnosc? bo silniki benzynowe w F1 bodajze 2.5 litra, a nie sa wytwarzane w tym celu zeby jezdzic 24h tylko, zeby z tych 2.5 litra uzykac jak najwiecej bez doladowania i innych pierdol ktore sa ograniczane przez przepisy FIA. w la manche takich ograniczen nie ma.

Ostatnia edycja:
Kolego Kosiar,z dzwiękiem to sie zgodzę,ale np.porównajmy Alfa Romeo 166 z 2.5 silnikiem,a 166 z motorem 2.4 JTD .Mamy autostrada benzyna będzie trochę szybsza na starcie,ale potem się zrównają przy prędkościach ponad 230 km/h,ale diesel będzie jechć dalej,a benzyna na stacji paliw straci mnóstwo czasu.Tak to wygląda.Więcej jazdy po torze mniej czasu straconych w boksie.Czas jest nieubłagany.

na torach owszem , jedne osoby tak jak ty przekonały się do diesla a ja no niestety tęsknie za benzyną :)

Wiesz jak to jest o gustach sie nie dyskutuję.Też nie powiem chciałbym mieć np.AR 166 z 3.0 v6 ale koszty paliwa by mnie zabiły (żartuję),ale miło wiedzieć że trochę grosza zostaje w kieszeni za te same kilometry.A kryzys zaglądnie nam do kieszeni ! Wszystkim!

mi zawsze zaglądał nawet jak kryzysu nie było :D

przykładowy schemat polaka : zarabia 3 tyś wydaje 5 i powiedz mi jak to jest :D:D

sory za OT

Mechanizm jest taki albo robi fuchy,albo kombinuje(coś kupię coś sprzedam)lub się zapożycza,nie widzę innego wyjścia.Wszystko po pracy oczywiście.

Dla mnie diesel tylko w vanach, ciężarówkach i pojazdach użytkowych. Zresztą nie raz na ten temat się wypowiadałem. Co do Le Mans- Audi ma turbo, zwężki powiększone i ogólnie większe silniki niż benzynowe alternatywy. Więc porównanie nie trafione, benzyniaki mają większe możliwości co do mocy, ale wiadomo jedzą wiecej. Jedyny argument za dieslem dla mnie to ekonomia spalania, bo ekonomia napraw skończyła się dawno.

Hehe, znowu jak dla mnie bezsensowna dyskusja na temat przewagi benzyny nad dieslem i vice versa... Jeden lubi schabowego, inny kurczaka :) Po co się rozwodzić?

Tak Fiergloo masz rację z pojemnościąa Audi Le Mans,ale ktoś kiedyś mi powiedział nie ważne są konie mechaniczne tylko moment obrotowy to jest prawdzia siła samochodu.W codziennym użytkowaniu sprawdza się to wyśmienicie.Diesel zawsze będzie pod tym względem lepszy!Czekam kiedy Ferrari zacznie montować diesle w swoich samochodach.Nie dziw się.Kto powyślał,że Porsche może byś suwem czy czterodzwiową limuzyną(także Lambo)rynek jest nieubłagany i klient dyktuje warunki.

---------- Post dodany o godzinie 08:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:15 ----------

Tak chłopaki ja kończę ten temat,każdy będzie miał swoje argumenty Pozdrawiam i :thank_you2:

Ale sam moment obrotowy bez wysokiej mocy to nie jest nic dobrego. Zwłaszcza, że z silników benzynowych można wycisnąc wyższy moment, ale wtedy wzrasta spalanie. Dlatego silniki V6 z Alf Romeo- jako, że bardzo szybko osiągają wysoki moment obrotowy- spalają trochę więcej paliwa niż konkurencja. Dlatego dla mnie diesel tylko wtedy jeśli chce ekonomii spalania i basta.

Czekam kiedy Ferrari zacznie montować diesle w swoich samochodach.

Nawet się nie przyznawaj, bo Enzo Ferrari będzie nawiedzał Cię po nocach i straszył w Twoim domu. :D Ja myśle, że jednak w Ferrari tradycja jest silniejsza, a z tego co mówią specjaliści dieslowscy to właśnie nadchodzi zmierzch rozwoju diesli- bo osiągnięto ich maksimum, a silniki benzynowe wciąż są rozwijane.

Zresztą nie ma co się podniecac, trzeba czekac, aż jakas Alfa na tor wreszcie wróci, ale oficjalnie, a nie prywatnie i wtedy będzie fajnie. Może MiTo GTA?

Amortyzatory
Powrót