• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] diesel a pali jak benzyna :(

• Autor wątku Autor wątku wilczasty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wilczasty

Guest
panowie, mam ostatnio problem z moją piękną.
Nie cisnę gazu, nie kręcę jej niewiadomo jak a w mieście pali mi około 9litrów na setkę. Wcześniej(kilka miesięcy temu) to było jakieś 2 litry mniej. Filtry były wymieniane 8tys km temu. Nie uśmiecha mi się wlewanie tyle paliwa do baku stosunkowo małego diesla.
na pełnym baku (ile się w nim mieści?) nie sądzę, abym teraz przejechał więcej niż jakieś 550-600km. Masakra jak dla mnie. Ojciec Bravą z tym samym silnikiem przejeżdża 200km więcej - a to już coś.
Co można wymienić, sprawdzić, naprawić?
pomóżcie koledzy ;)

Ostatnia edycja:
Skoro filtry są w porządku, spróbuj może zastosować jakiś dodatek do paliwa przeczyszczający wtryskiwacze - może pomoże.
U mnie po zastosowaniu takiego specyfiku spalanie spadło.
Podejrzewam jednak, że wina będzie leżała w czymś innym.

P.S. Zbiornik ma 60 litrów, ja ostatnio zrobiłem ponad 1000km.

proponuje sprawdzić czy np: nie grzeją się tarcze hamulcowe( może hamulec trzyma), zatankować inne paliwo, dodać jakiś uszlachetniacz (do czyszczenia wtrysków), sprawdzić czy nie ma np: nieszczelności w dolocie....ja mam silnik TD na zbiorniku (56l) robię jakieś 800km na gumach letnich 195/50 R15 lub 900km na kołach zimowych 185/60 R14

Ja u siebie też jak jadę i cisnę dużo gazu w podłogę to autko trochę muli bo dostaje dużo paliwa i wtedy kopci....a jak delikatnie odpuszczam to fajnie ciągnie silnik i może mieć to też wpływ na zużycie paliwa
a gdzie tankujesz?

Ostatnia edycja:
frynas,
tankuję na Statoil-u przeważnie. Nieraz Lukoil ale to BARDZO sporadycznie.
Muszę w poniedziałek zawitać do jakiś kompetentnych mechaników, którzy sprawdzą mi to wszystko bo zaczynam się denerwować na tą moją alfkę..

Sonda może ma wine ,ja jak wymieniłem przepływomierz (zamiennik) zaczał palić wiecej 2 -3 litry na 100

a czy zauważyłeś jakiś spadek mocy???? dziwny dźwięk???może bardziej basowy????podłączenie pod dobry komputer wszystko Ci powie

pod komputer był podłączony. Wszystko było w normie.
Ale teraz czuje wyraźny spadek mocy przy 2,5tys obrotów.

Odepnij przepływkę i się przejedź.

przepływka do wymiany a w dodatku turbina prawdopodobnie niesprawna
:(

Wilczasty, przeplywkę zdecydowanie polecam Ci boscha i najlepiej nie z allegro tylko ze sprawdzonego sklepu. Ja w zeszłym roku w sklepmoto.pl płaciłem około 250 zł. Pierwsza z allegro w ogóle nie działała.

Co do turbiny to oby pomogło czyszczenie.

Amortyzatory
Powrót