[diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Ok. dziękuję, będę zatem dalej sukcesywnie po kolei przeglądać pliki.

Zaczynam działania praktyczne - zamówiłam właśnie oscyloskop, czekam na odpowiedź i zobaczymy, co dalej będzie.
Nie wiem czy dam sobie radę działać zgodnie z Twoimi instrukcjami,

ale b. chcę - to może nam się uda.

Ostatnia edycja:
- pomiar i logowanie pod warunki skryptu CSS.
- wersja oprogramowania obsługi oscyloskopu USB AutoScope 4.0,
- podczas logowania przebiegu sygnału z CSK, zauważyłem że wejście różnicowe oscyloskopu ( IN 6) ogranicza zakres napięcia do +/- 15 V.
- dlatego należy zastosować wejście IN5 , z zakresem pomiaru +/ - 150 V, wejście to nie jest wejściem różnicowym.

- poniżej zapisany przebieg auto AR 147 1.6 TS 105 CV, 2006 r.
- trudność sprawia określenie momentu wyłączenia aby obroty doszły tylko do 3.000.
- po wduszeniu pedału gazu w podłogę, obroty narastają bardzo szybko, z wykresu widać ze obroty doszły do 4.000 obr/min.

Załączniki

• CSS10.rar
    CSS10.rar
    3.5 MB · Wyświetleń: 1,272
  • wejscie roznicowe.jpg
    wejscie roznicowe.jpg
    60.4 KB · Wyświetleń: 1,442
Ostatnia edycja:
Skrypt CSS (obecna wersja to wersja 1.17).
- siła oddziaływania danego cylindra na wał korbowy zależy od ilosci paliwa w cylindrze, jakości iskry oraz kompresji w cylindrze. ( to tak w dużym uproszczeniu ).
- kompresję w cylindrze w zakresie obrotów silnika możemy zmierzyć w poszczególnych przedziałach obrotów z pomocą czujnika ciśnienia ( w zakresie obrotów 100 - 200 RPM, takie obroty daje rozrusznik ), skryptu CSS ( zakres obrotów 1500 - 350 RPM) oraz z pomoca sondy Px (zakres obrotów 1500 - 3500 RPM).
- ciśnienie sprężania uzyskane podczas obrotu rozrusznikiem przyjeło sie nazywac kompresja statyczną.
- skrypt mierzy tzw. kompresję dynamiczną.
- podwieszony popychacz hydrauliczny lub podpalony zawór obniza kompresję dynamiczną.
- obniżona kompresja dynamiczna skutkuje problemami w zakresie obrotów biegu jałowego, to tzw. niestabilne obroty.
- wyniki skryptu CSS pozwalają w szybki sposób pokazać te błędy oraz pewne problemy.

- sposób wykonania logów dla skryptu CSS. ( zweryfikowany i poprawiony )
- z obrotów biegu jałowego dodajemy dynamicznie gazu tak do 2.000 RPM, potem noga z gazu i czekamy az obroty opadną do wysokości obrotów biegu jałowego.
- teraz wciskamy gaz w podłogę i w chwili osiągnięcia 3.000 RPM wyłączamy zaplon.
- nogę na gazie trzymamy w podłodze aż silnik kompletnie stanie.
- zapisujemy otrzymany log.

- logicznie wyniki skryptu CSS można podzielić na dwie cześci przedzielone punktem maksymalnych obrotów.
- wykres z lewej strony od tego punktu zależy od systemu podawania paliwa (wtryskiwacze ) oraz od systemu zapłonu ( świece, cewki W.N).
- wykres z prawej strony tego punktu jest miarą kompresji dynamicznej cylindrów, silnika.

- z systemem zapłonu zwykle nie ma problemu albo pracuje albo nie i wtedy wykres danego cylindra jest poniżej czarnej granicznej linii..
- ta usterka jest łatwa do wykrycia.
- problemy z wtryskiwaczami objawiają się na wykresie jako obniżenie wykresu w kierunku czarnej linii.

- prawa cześć wykresu , kompresja dynamiczna pokazuje jak cylinder potrafi utrrzymać ciśnienie bez podawania paliwa oraz zapłonu.
- końcowy wykres i jego wysokośc nad poziomą linią czarną jest miarą kompresji dynamicznej.

- ponizej przyklad z kompresją statytyczną równą 12 barów i problemami ze stabilnościa obrotów biegu jałowego.
- na zrzucie kompresja2 przedstawiono także przebieg wykresu dla efektywności cylindra 2.( z ktorym są klopoty z jego efektywnością )
- widać jak cześc wykresu jest poniżej czarnej granicznej linii oraz wartość kompresji dynamicznej jest dość mała.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Dzięki bubu.

Zapłon – pokazują taki wykres jako przykład jako awarię układu zapłonowego 3 i 4 cylindra, która jest widoczna – tylko w jednej części wykresu i to nie schodzi poniżej czarnej linii. Podobnie wyglądało w lanosie, tylko dla wszystkich cylindrów. Ale może zbyt sztywno trzyma się tych wzorów z artykułu.

Wykres kompresji z nowego skryptu – jest dla mnie niejasny, nie widziałam jaki powinien być prawidłowy, nie umiem ocenić, np.: w WAZ.

Do lanosa wrócę później, jak przebrnę prze skrypt Px i panel Dx.

Mogę prosić o jeszcze jakieś CSS do przejrzenia?

Na razie:
1. Ostatni z przesłanych – WAZ
– uszkodzenie mechaniczne cylinder 3 obniżona kompresja dynamiczna?

2. 147 TS
- wynik fałszywy – problem z sygnałem?
- czy może powstawać jakiś szum zakłócający w cylindrze?
- pomiar może w takiej sytuacji należy powtórzyć?

Zrzuty:

Pokaż załącznik WAZ.zip
Pokaż załącznik 147.zip

Trudne jest, ale muszę próbować.

- sygnał CKP z AR147 jest na granicy poprawnej pracy, ma zafalowania amplitudy sygnału.
- to jest oznaka kończącego sie czujnika CKP, tak wynika z praktyki.
- sygnal czujnika CKP wchodzi potem na układ komparatora i sygnał jest normalizowany.
- czyli nic nie pokazuje zbliżającej sie awarii samochodu.

- poszarpane obroty RPM to wina balansu cylindrów, mało ten wykres zależy od czujnika CKP.
- tak na marginesie to logi z AR 147 są żle zrobione, brakuje dynamicznego dodania do tych 2.000 obr.
- było nawet 3.000 ale dodane zbyt wolno, nie ma tej pierwszej "górki" na wykresie.
- te 2000 obr jest ważne ponieważ badamy balans cylindrów w całym zakresie obrotów.

- mnie bardziej interesuje efektywnośc cylindrów w AR 147.
- np. w lanosie przy obrotach 1200 RPM, efektywnośc cyl 3 == 132, cyl 2 == 85., czyli wykres jest nad osią 1200 obr.
- ten sam parametr dla AR 147 daje efektywność cyl 3 == - 121, cyl 2 == - 123, czyli wykres jest pod osią 1200 obr.
- czy tak ma być dla aut z elektroniczną przepustnicą ?

Załączniki

Ostatnia edycja:
No, nie mam praktyki.
Ok. Przemyślę sobie liczby, nie patrzyłam na liczby.
Nie wiem co znaczą akurat te.
Przepustnica nie zastanawiałam się nad tym.
Ok. Popatrzę jeszcze na te wykresy, tej efektywności.
Jeszcze raz i wrócę do lanosa w CSS.

TS - nie ma elektronicznej przepustnicy?
JTS ma.

Ostatnia edycja:
- 4 pliki z AR 147 TS 1.6 105 CV.
- dwa pliki CSS z obrotami 2.000 oraz 3.000.
- dwa pliki S1, S2 z podłączonym iskrownikiem do świecy cylindra 1.
- pierwszy plik iskrownik ustawiony na 3 mm, drugi plik iskrownik ustawiony na 5 mm.
- log pokazuje mniejszą efektywność cylindra 1 ale cześć wykresu dla wysokich obrotów nie zmienia się.

Załączniki

• Ar147 CSS spark.rar
    Ar147 CSS spark.rar
    7.2 MB · Wyświetleń: 1,391
  • CSS1.jpg
    CSS1.jpg
    139.4 KB · Wyświetleń: 2,794
Ostatnia edycja:
Za trudne. Mogę napisać tylko to co widzę na wykresach.

Z tego co próbowałam zrozumieć, jak wcześniej pisałeś i oglądałam te różne zdjęcia w materiałach, to w testach S01, S02 - zrobiłeś pomiar impulsów WN dla 1 cylindra, a nie typową synchronizację sondą synch 1 cyl. Dlatego dwie sondy – pojemnościowa WN i pobiercza są podłączone na kabel WN, który idzie do iskrownika. Każda sonda jest podłączona do modułu zapłonowego, a z niego idzie kabel do oscyloskopu na wejście 7 – i z tego mam wykres impulsów – 2 (Impulsów WN?). Wykres 1 – z wejścia 5 oscyloskopu – sygnał właściwy od czujnika CKP. Tego nie widać na zdjęciu, tego modułu.

A normalnie synchronizacja to sondę szarą tylko się podłącza.

Teraz te ustawienia iskrownika – 3mm i 5mm – czy to przed GMP, że coś? Nie wiem, ani jak się ustawia, ani po co, ani co to jest, jednak tak widzę z wykresów, że ma wpływ.

Właściwie tylko mniej więcej wiem co to jest iskrownik.

Jednak to ustawienie ma wpływ na:
- kąt od 0 do przepuszczenia 2 zębów?
- także po którym zębie przepuszcza te 2, no w jednym?
- kąt wyprzedzenia zapłonu (3mm – mniejszy, 5 mm większy?)
- na to co widzimy na wykresach wydajności i kompresji?

Tego lanosa już teraz nie zrobię, potem porównam ze 147.

Zrzuty:
Pokaż załącznik 147-2.zip

- podczas analizy zapisanych logów bardzo ważne jest aby skrypt podawał poprawną wartośc TDC.
- jeśli dla danego modelu wiemy jaki jest TDC (fabryka FIAT stosuje TDC == 15 ząbek czujnika CKP) to w skrypcie musimy podać taki kąt wyprzedzenia zapłonu aby skrypt podał poprawną wartość TDC.
- wprowadzony kąt wyprzedzenia zapłonu 9 st.
Kod:
Number of teeth per revolution of CrankShaft: 60-2
TDC of the cylinder 1 coincides with the tooth number 16 ( 16.23 )
- dla kąta wyprzedzenia zapłonu 4 stopnie.
Kod:
Number of teeth per revolution of CrankShaft: 60-2
TDC of the cylinder 1 coincides with the tooth number 15 ( 15.39 )
- można także ustawić markery A, B i obliczyć ten kąt wyprzedzenia zapłonu ale to zajmuje wiecej czasu.

---------- Post added at 18:37 ---------- Previous post was at 09:54 ----------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- jest odpowiedz z forum na temat błędnego przebiegu wykresu po odłączeniu zasilania zapłonu.
- w przypadku przepustnicy elektronicznej po odcieciu zapłonu ECU zamyka przepustnicę.
- w takim przypadku należy zrobić test kolejno dwa razy.

- pierwszy test robimy tak jak do tej pory, wyniki z tego wykresu są ważne tylko do momentu wyłączenia zapłonu.
- drugi test robimy inaczej, pedałem gazu wybieramy obroty na poziomie 3.000 RPM następnie odłączamy zasilanie pompy paliwa.
- jak obroty silnika zaczynają maleć, wciskamy pedał gazu do podłogi.
- tak uzyskany wykres jest ważny tylko dla opcji bez podania zasilania , czyli ta prawa cześć wykresu.

- myślę że nie ma co kombinować z kablami tylko w alfie wykorzystać wyłącznik odcinający podawanie paliwa w momencie zderzenia.
- zwykle ten wyłącznik jest prawie pod nogami.

Ostatnia edycja:
Próbowałam dzisiaj uzyskać obciążenie maksymalne kręcąc do 3000 na postoju, nie udało mi się póki co. Nie potrafię chyba tego zrobić.

Pokaż załącznik Logi.zip

Czytam instrukcję, przed Px, Dx.

Taka prezentacja – view as specter – do czego się wykorzystuje?

---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------

X_ CSS0.3

Pokaż załącznik X_CSS.zip

Ostatnia edycja:
Mam kłopot z parametrami oscyloskopu, próbowałam to ogarnąć, ale wszystko mi się miesza. Ugrzęzłam w tym na dobre kilka dni i nie mogę z tego wyjść. Ale bez tego znowu popełniam błędy na oślep oglądam wykresy, dlatego podjęłam próbę.

Nie wiem jakie były ustawienia w oscyloskopie. Potrafię je przestawiać, ale nie potrafię ich odczytać z wykresów.
Nie potrafię analizować widma.

Nie umiem też wielu innych rzeczy, ale nie będę może wymieniać.

Sama sonda może też dawać jakieś szumy, czy ustawia się jakieś tłumienie ich? Nie doczytałam się tego w instrukcji.

Czy można wyświetlić przebieg referencyjny, aby mieć porównanie?

Czytam instrukcję, dlatego, że był problem z tym sygnałem CKP w 147, poza tym są te ustawienia ważne, bo mogą stanowić źródło błędów i małej dokładności pomiaru. Tyle, że nadal nie wiem jak je ustawiać, pewnie wszystko można obliczyć, ale na razie nie wiem jak, ciężko mi przez te rozmaite wzory przebrnąć zwłaszcza, że nie widziałam nigdy jak się ustawia i po co. To trudne.

Panel Dx na początek. Też w 147 miałam pewne kłopoty z ustawieniem paneli, zmuszona byłam kombinować. Dlatego tak – co widzę na wykresach. W sumie nawet do końca nie znam warunków testu na podcisnienie w kolektorze ssącym?

Panel Px i skrypt Px jeszcze męczę się z wyobrażeniem sobie wszystkiego, do jutra skończę.

Właściwie to są pytania. Pytam na oślep trochę.

Pokaż załącznik Dx.zip

- w starszej wersji oprogramowania był błąd sterownika i/lub programu.
- bład ten powodował że jednostka AutoScope I nie pracowała na maksymalnej częstotliwości 125 kHz.
- ten problem powodował że wykresy nie były dokładne.

- przedstawione wykresy dla AR147 sa obarczone tym właśnie błędem, co nie zmienia faktu że można sie na nich czegoś uczyć.

- wykresy , panele Dx.
- wykresy Dx są trudne do analizy, ja ich nie polecam dla poczatkujących.
- do zwykłych błędów dochodza jeszcze błędy metody pomiarowej.
- sygnał Dx powinien być pomierzony z pomocą dostarczonego wzmiacniacza 10x i opisany jako "Dx + ampli.".
- podobny sygnał daje czujnik Dp, piezoelektryczny (datczik piezo ), sygnal ten powinien być opisany jako "Dp.".
- tylko że czujnik Dp powinien być wstępnie wykalibrowany, poniżej wykres z kalibracji czujnika Dp.
- zwykle z wykresu nie wiemy czy dany czujnik był wstępnie wykalibrowany.
- na wykresy Dp oraz Dx można nałożyć panel Dx.
- jednak uzyskane rezultaty są zależne od spełnienia warunków takich jak: stabilna praca silnika, dobrze nagrzany silnik, długa próbka pomiarowa.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Tak, to jest trudne.

Mam wielki problem z Dx i nie tylko.

Podjęłam próbę, żeby to ogarnąć, ale w ogóle to wszystko jest trudne.

Druga próba z Dx i przed Px, do Px znowu nie doszłam, nie dałam rady.

Nie zapytałam znowu o kilka rzeczy, ważnych.

Chciałam zapisać z panelami, ale paneli nie zapisuje, nie wiem dlaczego?

Pokaż załącznik 21114 po remoncie_1.zip

Pokaż załącznik Dx_przedPx.zip

Ostatnia edycja:
- plik 21114 po remoncie, na ten plik nałożymy panel Dx.
- milczaco przyjmujemy że wykresy były zrobione dla czujnika Dx + ampl.
- czujnik Dx, Dp zwykle jest umieszczamy w dolocie zaworu odmy.
- po uruchomieniu panelu Dx otrzymamy wskażnik w postaci poziomej linii, linia ciśnienia "zerowego".
- linia ta może nie pokrywać się ze strzałka obok kanału 1, stopien pokrycia lub nie, mówi nam o tym czy kalibracja kanału została dobrze wykonana.
- brak kalibracji nie wpływa na wyniki, które są i tak bardzo przybliżone dla tego typu czujnika.
- podobnie pomiary i nałożenie panelu Dx robi się dla czujnika Dp.

- marker A ustawiamy na pokryciu sie linii poziomej z wykresem Dx, wybieramy pierwszy wykres dla którego mamy iskrę.
- marker B ustawiamy na linii poziomej dla 5 wykresu.
- dlatego też dane muszą zawierać minimum 5- 6 wierzchołków wykresu.
- po tym ustawieniu punktów orientacyjnych wciskamy " Set Markers".
- program wyświetla nam przedziały otwarcia zaworu ssacego i zamknięcia zaworu wydechowego.
- program rysuje wyniki wg stałego algorytmu, otwarcie zaworu ssącego 20 stopni, zamnknięcie zaworu wydechowego 15 stopni.
(mozliwa edycja pliku Dx_panel.apn, )
Kod:
function Cars_Configurations (xml_name) 
{ 
    this.Names = new Array(); //Names 
    this.Int = new Array(); //Intake 
    this.Exh = new Array(); //Exhaust 
    this.Names.push(false);
    this.Int.push(9);
    this.Exh.push(9);

- na wykresie możemy zrobić korekcję ustawienia punktu zerowego oraz korektę punktu otwarcia i zamknięcia zaworów.
- zwykle to będzie dotyczyć cylindrów "srodkowych", czyli 3-4-2.
- po korekcji na minima i maksyma wykresu otrzymamy przyblizowe kąty otwarcia zaworów ssącego i wydechowego.
- sa to kąty "dynamiczne" pomierzone poprzez pomiar pośredni pulsacji w komorze kolektora ssącego.

- jak widać na zrzutach czasami określenie gdzie jest minimum nastręcza troche problemów.

P.S.
- pliki dla skryptu Px z AR 156 TS.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Ten kod znalazłam, ale jak można zmienić punkt zerowy, to nie wiem. Możesz mi podać, która linijka, albo jakiego kodu mam szukać?

Pokaż załącznik JS.zip

---------------------------------------------------------------

- do pomiaru wykresu ciśnienia w cylindrze użyjemy czujnika cisnienia Px.
- wykręcamy świecę np. w cylindrze 4 i w to miejsce wkrecamy czyjnik Px.
- na dowolnym kanale (1-4 ) oscyloskopu jako wejście IN wybieramy ten kanał do którego podłączyliśmy czujnik Px.
- na tych 3 aktywnych cylindrach uruchamiamy silnik, auto po pewnym czasie będzie pracować stabilnie, zdejmujemy wtedy interesujace nas wykresy cylindra

Nie jest podane na którym cylindrze badano ciśnienie. Widzę teraz, jak odczytać na którym cyl. sychronizacja, bo napisałeś na którym, to widzę. Ale z Px mam kłopot.

Jak uruchomię skrypt CSS, to cyl 1 w obydwu plikach - daje wykres aktywności poniżej czarnej linii zerowej - ten cyl 1 - jest niekatywny (odłoączony)? Czy to znaczy, że w obydwu badaniach Px było na cyl 1?

Jak można to odczytać z wykresu CKP, bo czasami jak jest b. krótki zapis, nie można uruchomić skryptu CSS. Nie wiem - nie widzę tego.

Jeszcze jest wykres jakby zerowy dla Px na kanale 4.

Jak były testy robione - 1 i 2 - to znaczy, jak były realizowane podłączenia?

Pokaż załącznik Px3000.zip

Ostatnia edycja:
- te testy były robione błędnie, to znaczy robimy tylko na dwóch kanałach aby była większa rozdzelczość.(125 Khz.)
- sygnał CKP był dodany dla testów.
- bez sygnału CKP i bez opisu można cylinder wybierać z pary, 1-4, 2-3.
- przy naszej diagnostyce należy dość dobrze opisywać wykresy, bo wazna jest informacja czy to cylinder 1 czy 4.

- bardziej mnie martwi to, że nie mamy danych dla katą otwarcia zaworu ssacego oraz zamkniecia zaworu wydechowego.
- dla 156 TS te kąty były znane ssący 3 stopnie, wydechowy 4 stpnie, kąt pokrycia zaworów 7 stopni.(odczytane z rysunku wałków rozrządu )
- widać jakie kąty "dynamiczne" podaje panel Dx.
- a jakie wartości kątów są dla AR 147, GT JTS ?

- poniżej wykres Dp z czujnikiem bez kalibracji, bardziej prawdopodobne że czujnik jest uszkodzony.
- pierwszy impuls cisnienia z cylindra jest niższy niz drugi , kolejny.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Nie mogę nadal do końca uporać się z Px, idzie mi strasznie ciężko.

Bo te wykresy Dx – one mają inne wysokości pików, nie można znaleźć miejsca, gdzie byłyby takie same. Tylko, że one także kreślą także inne wykresy – cyklicznie, w sensie naprzemiennie i to mnie zastanawia cały czas. Bo to koreluje z katami i te Px i chyba z tym co się dzieje z rpm na jałowym. To się zmienia cyklicznie – 1,4 analogiczne i 2,3 analogiczne. W lanosie jest podobnie, ale nie do końca, a tam czestotliwosc jest 125kHz. Tylko, że nie wiem, no nic.

Chciałam zobaczyć Dx – przy wchodzeniu na wyższe rpm i na wyższych rpm. I dłuższy zapis z 147 nawet z jałowego tylko, ale dłuższy. Masz takie wykresy? Nie wiem jeszcze o co mi chodzi, ale chciałam zobaczyć, bo wykres ciśnienia, tam w jednym, a może dwóch m-cach coś się zmienia, nie wiem czy ma to znaczenie, ale chciałam zobaczyć.

Px na cyl 1 i 2, w odpowiednich plikach, chyba wcześniej popełniłam błąd. Nie wiem do końca, ale już tak będę brnąć dalej.

Pomyślę, jeszcze, próbuję to ogarnąć, ale nie wiem czy mi się uda. Muszę jeszcze coś może doczytać.

Ostatnia edycja:
Zaczynam od panelu Px vs Dx. Wpierw musiałam te panele skończyć, aby przejść do skryptu Px. Patrzyłam zapoznawczo, ale muszę teraz opracować i ustalić co może widzę. To potem wrzucę. Na razie panel Px.

Panel Px jest okropny.

Nie czuję tego, dlatego, że nie wiem jak się ustawia rozrząd i paru innych rzeczy.

Pozostałe moje stresy w zrzutach.

Jeśli przekombinowałam i nasadziłam głupot, to proszę mi wybaczyć.

Proszę o weryfikację i poprawki.

Pokaż załącznik 156_panel_Px.zip

Pokaż załącznik px2-3000-1_1.zip

Pokaż załącznik px3000-0_1.zip

Ostatnia edycja:
@majka to jeszcze wiele przed tobą, gubisz sie na szegółach, takie szczegóły nie sa potrzebne w diagnostyce auta..... Px3000, cyl 1, cyl 2 chyba ? to trzeba wiedzić, a zreszta to wynika z pliku CSK.... po kiego grzyba ktos załączył ten plik, on zdrowo ogranicza pasmo oscyloskopu !... właczony prawie wszędzie znacznik VVT, dla tego zakresu obrotów zaznaczanie jego nie jest potrzebne..... skrypty, zabki ustawienia rozrzadu, walka wydechowego, wałka ssacego to nie te same problemy, analiza tego nie jest potrzebna. ważny jest kąt pokrycia zaworów, resztę punktów załatwia skrypt panelu. jak jeszcze dojdziesz do pomiaru wysokiego napięcia to może się ostudzisz w takiej dokładności i szczegółowości..... pomiary oscyloskopem dają błąd chyba na poziomie 5 %, ząbek w tę czy w drugą stronę nie jest ważny.

- plik z wykresami czujnika obrotów był dołaczony do wykresów w celach doświadczalnych, nie pisałem że tak ma być.
- znacznik VVT chyba też był załączony dla testów.
- a kąt pokrycia zaworów to trochę wyższa szkoła jazdy.
- trzeba troche poogladac wykresów aby zaskoczyc o co w tym chodzi.
- ten kąt jest ad razu widiczny na panelu Dx, tutaj był analizowany panel Px.
- zreszta jak bedziemy robić wykresy to nigdy z Px nie będzie sygnału Dx.
- sądziłem że dla nauki taki zestaw będzie bardziej dydaktyczny, co zreszta widać po pytaniach na wykresach.

- autor skryptu dodał wyświetlane wartości kątów w przypadku przekroczenia wartości.
- w tej formatce ja na to zwracam uwagę.
- mam za to pewne uwagi co do wykresu Px dla AR, która w końcu posiada dwa wałki rozrzadu.
- czasami otrzymane wykresy nie bardzo pasują do znormalizowanych wartości kątów.
- widziałem że kolega euroscan na forum autora pisał o tym ale nie spowodowało to żadnego oddzwięku.
- jak napisał ktoś z forum, " ja taką alfę miałem raz w życiu AR 146" a opli, wazów, hondy tysiące.

- panel W.N. to nic trudnego, za to trudniejsza jest jego analiza.
- skrypt podaje marginesy dopuszczlnych wartości i to jest pomocne w analizie W.N.

Amortyzatory
Powrót