Deska rozdzielcza,stukanie 156

• Autor wątku Autor wątku Gino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gino

Guest
Może ktoś wie w czym rzecz i mi podpowie otóż jak autko jest zimne (rano) w trakcie jazdy po nierównościach coś stuka w desce rozdzielczej od strony kierowcy ( tak mi się wdaje). Jest to odgłos jakby coś było luźne taka cicha ,,grzechotka" stukanie małego łańcuszka o plastik. Co ciekawe jak autko się rozgrzeje to cichnie :shock:. Osobiście stawiam na plastikowe elementy wewnątrz deski działające pod wpływem temperatury wnętrza niemniej pytam bo może ktoś miał podobnie i wie gdzie zajrzeć? Dodam że nie jest to nawiew powietrza czy jakiś silniczek itp. Bardzo jest to denerwujące! :shock: Pozdrawiam :!:

Mam to samo w 145. W zimne dni w czasie jazdy słychać (z okolicy zegarów) coś w rodzaju stukania. Mnie to przypomina odgłos uderzenia kamyczka w szybę. Również jak jest cieplej (lub zagrzeje się w srodku) odgłosy zanikaja (chociaż czasem cos stuknie)

Gino napisał:
Może ktoś wie w czym rzecz i mi podpowie otóż jak autko jest zimne (rano) w trakcie jazdy po nierównościach coś stuka w desce rozdzielczej od strony kierowcy ( tak mi się wdaje). Jest to odgłos jakby coś było luźne taka cicha ,,grzechotka" stukanie małego łańcuszka o plastik. Co ciekawe jak autko się rozgrzeje to cichnie :shock:. Osobiście stawiam na plastikowe elementy wewnątrz deski działające pod wpływem temperatury wnętrza niemniej pytam bo może ktoś miał podobnie i wie gdzie zajrzeć? Dodam że nie jest to nawiew powietrza czy jakiś silniczek itp. Bardzo jest to denerwujące! :shock: Pozdrawiam :!:

deska mojej alfy też żyła swoim życiem w zimne dni i nie wiedziałem dlaczego do czasu, gdy nie rozebrałem osłony kolumny kierownicy. Są tam przy manetkach takie małe śrubki, jedna z nich (przy kierunkowskazie) się wykręciła i jak było zimno głośno się tłukła. Teraz mam spokój i mam nadzieję że to było to.

Dzięki Kali być może to jest to ale zastanawia mnie fakt a mianowicie jeśli były poluzowane śrubki to powinno cały czas się odzywać? A tu cichnie jak się rozgrzeje? Hmm... przy okazji sprawdzę a może ten typ tak ma? :D

Gino napisał:
Dzięki Kali być może to jest to ale zastanawia mnie fakt a mianowicie jeśli były poluzowane śrubki to powinno cały czas się odzywać? A tu cichnie jak się rozgrzeje? Hmm... przy okazji sprawdzę a może ten typ tak ma? :D

A słyszałeś kiedyś na fizyce w szkole o czymś takim jak rozszerzalność cieplna????

Nie miałem w szkole fizyki! No cóż nie każdy jest taki lotny i szybki jak LOPEZ... Gratuluję :lol:

Moja cierpi na to samo..tez czasami słysze deliktane stuknięcia w okolicach zegarów jakby jakis luźny kabelek albo złączka pukała o cos plastikowego...musze się chyba zebrac i rozkrecić zegary, ale najpierw sprawdzę te srubki przy kierunkach bo może sie rzeczywiście nieść ten dźwięk...

Pozdrówki :D

...Szybki ma racje z tym rozszczelnianiem cieplnym itd ...156 ma tak ze w zimie klepie a wlecie nie a przynajmniej duzo mniej ...temp spada ponizej kilku stopni plus i zaczynaja sie budzic swierszcze i tak jest i tak ma byc...

Amortyzatory
Powrót