• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Demontaż tapicerki drzwi

mario0066

Nowy
Auto
alfa romeo 159 1,9 JTDM ti , 159 2.4 JTDM
Dzień dobry ,czy ktoś z Was demontował boczek drzwi kierowcy lub wie jak to zrobic ? Mam na myśli AR 159

Cześc , muszę rozebrac boczek drzwi ponieważ '' coś nie styka'' i czerwona dioda w drzwiach raz świeci innym razem nie.

---------- Post added at 14:12 ---------- Previous post was at 14:09 ----------

Zapomniałem podziękowac za informację

Cześc chodzi mi właśnie o tą diodę . Dziś rozebrałem tapicerkę drzwi i okazało się że diody raczej wymienić się nie da . DSC_0552.jpg

odgrzeje troche temat i zapytam jak z ta dioda?? swieci?? bo u mnie nie i chcialem sie dowiedziec czy jest na nia jakis sposob.

Ostatnia edycja:
Odgrzeję temat. Można gdzieś znaleźć instrukcję jak zabrać się za demontaż tapicerki przednich drzwi?
Muszę wymienić nieświecącą się diodę.

Zdejmujesz plastkową zaślepke w klamce, podważasz ją delikatnie małym śrubokrętem, potem odkręcasz imbusem śrubę, podnosisz gumkę we włączniku szyb, tym samym imbusem odkręcasz 2 śruby, wyciągasz wyłącznik, odpinasz kostke, następnie masz 2 śruby trzymające tapicerkę do drzwi, również imbus, potem 3 lub 4 śruby na dole drzwi, następnie wypinasz lampkę podświetlającą drzwi od dołu, chwytasz tapicerkę za schowek od dołu i ciągniesz do siebie, jak puszczą zatrzaski delikatnie w góre żeby wyszła z uszczelki przy szybie, musisz uważać bo kostka od diody jest jak pamiętam na wew stronie tapicerki.

Kup sobie nowe spinki i kilka tulejek do drzwi bo lubią pęknnąć przy demontażu

Z tyłu musisz uważać na kabel od cykaczy, co niektórzy min ja mają wklejone głośniki w drzwi i tam jest dość krótki kabel

A ja chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zdemontować listwę ozdobną z boczku przednich drzwi. Wydaje mi się, że jest zgrzewana?

Amortyzatory
Powrót