Demontaż reflektorów przednich w AR166

• Autor wątku Autor wątku M@rcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M@rcin

Guest
Witam
Mam małe pytanie? Jak się demontuje przednie lampy w Alfie 166? Trzeba przedni zderzak sciągać czy może błotniki?
I drugie pytanie? Reflektory przednie są rozbieralne? Tzn. Musze sobie je przeczyścić "od środka" bo coraz słabiej mi świecą ;/ A tak w ogóle to pomoże mi coś takie czyszczenie odblasków wew. lampy?
Pozdrawiam

Bardzo niedawno był podbny temat "Ksenony w 166" albo podobnie, znajdziesz na pewno. Konkluzja z niego była taka, że zmiana odblasków na nowe daje bardzo dużo, nikt niestety nie odpowiedział czy możliwa jest wymiana samych odblasków (tym bardziej ich czyszczenie). EPER pokazuje reflektor jako pojedynczą, całą część, podobnie sklepy internetowe (ale tam np. za reflektor ksenonowy traktuje się cały zestaw z urządzniem poziomującym i przetwornicą).

Co do demontażu to sam tego nie robiłem, ale zassaj może instrukcję serwisową (jest na szczycie tego działu) tam bedzie dokładny opis.

Aby wyjąć reflektory nie trzeba zdejmować zderzaka ale trzeba go mocno poodkręcać z mocowań górnych i tych w błotniku ponieważ inaczej się go nie wyjmie a i jedna śruba jest sporo poniżej reflektora.
Co do rozbiórki to da się to zrobić tzn. da się wyjąć szkło jest ono na 3 sprężynowych zatrzaskach i wklejone na silikon - o ile zdjęcie zapinek nie stanowi problemu to oderwanie od silikonu i owszem - trzeba uważać aby szkło nie pękło - ale jest to wykonalne mnie się udało.

Gdzieś na forum chyba alfaclub w wątku dotyczącym przeróbki reflektorów w 156 na GTA style przeczytałem że aby rozkleić reflektor trzeba go włożyć do rozgrzanego piekarnika na chyba 2 min po czym szybko wyciągnąć i szkło odejdzie bez problemu.

Amortyzatory
Powrót