• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Demontaż, naprawa podrapanej konsoli, zdjęcia oklein

Tomek_KRK

Nowy
Auto
AR 159
Spora część użytkowników 159-ek ma problem z zadrapaniami konsoli środkowej - najczęściej pojawiają się pod stacyjką (np. od breloczka doczepionego do kluczyka i obijającego się o konsolę). Wpadła mi ostatnio w ręce folia 3M ze wzorem "szczotkowane aluminium" i zrobiłem razem z kolegą eksperyment - okleiliśmy konsolę środkową, plastik pod konsolą (w nim jest zamontowany lewarek skrzyni biegów) oraz listwy na desce rozdzielczej, fabrycznie malowane pod kolor konsoli. Wystarcza na to arkusz 1x1m folii (zostaje jeszcze na oklejenie tworzywa na kierownicy). Żałuję trochę, że nie zrobiłem zdjęć (ale wkrótce je wykonam i wkleję na forum), bo efekt jest rewelacyjny. Sama procedura oklejania jest bardzo prosta (należy się tylko zaopatrzyć w opalarkę) - folia ładnie przylega i bardzo dobrze się naciąga po rozgrzaniu. Po 4-5 godzinach pracy można cieszyć oczy piękną konsolą, która moim zdaniem prezentuje się lepiej, niż fabryczna w podobnej wersji "szczotkowanej". Koszt folii - ok. 200 pln za m2.

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia :) Również mam problem z poobdzieraną konsolą środkową i chętnie bym się z tym jakoś uporał. Czy dużo zachodu jest ze zdejmowaniem konsoli środkowej ?

Czy dużo zachodu jest ze zdejmowaniem konsoli środkowej ?
A może nie trzeba jej wcale demontować?
Myślę, że wydajna suszarka do włosów zastąpiłaby z powodzeniem opalarkę(?).
Moja konsola jest w bardzo dobrym stanie, ale ciekaw jestem zdjęć.
Podaj też źródło gdzie kupowałeś folię.
Pozdrawiam,
- Rafał

Tomku, a jak wygladaja miejsca, w ktorych sa zegary (turbo, temp i paliwo)? Tam chyba najgorzej jest dopasowac folie?

Konsolę trzeba zdemontować, ale jakoś bardzo problematyczne to nie jest. Żeby oklejanie dobrze wyszło - trzeba brzegi folii zawinąć "na tył" oklejanego elementu - więc bez demontażu się nie obędzie. "Na dniach" będę robił kolejną oklejankę, to zrobię foty całej procedury - są bowiem dwie ważne rzeczy, które trzeba uwzględnić, żeby nie wyrwać plastików mocujących konsolę i aby dobrze okleić fragment osłaniający 3 wskaźniki (doładowanie/temperatura/paliwo)

---------- Post added at 08:00 ---------- Previous post was at 07:59 ----------

A może nie trzeba jej wcale demontować?
Myślę, że wydajna suszarka do włosów zastąpiłaby z powodzeniem opalarkę(?).
Moja konsola jest w bardzo dobrym stanie, ale ciekaw jestem zdjęć.
Podaj też źródło gdzie kupowałeś folię.
Pozdrawiam,
- Rafał

Co do użycia suszarki - nie próbowałem, za to opalarka doskonale zdaje egzamin - folię trzeba czasem szybko i w miarę "punktowo" podgrzać - suszarką chyba ciężko byłoby to zrobić. A co do źródła zakupu - wpisz sobie w google "folia 3M aluminium szczotkowane" i będziesz miał parę źródeł zakupu ;) 3M produkuje jeszcze wersję carbon - aczkolwiek na razie sceptycznie jestem nastawiony do karbonowego wnętrza 159.

Do mnie osobiście ten karbon niezbyt przemawia. Myślę, że zdecydowanie lepiej będzie wyglądać oklejenie folią imitującą szczotkowane aluminium. W przypadku karbonu wnętrze robi się... jakieś takie ciemne a instrumenty na konsoli środkowej zlewają się.

Z całej "imprezy" chyba najbardziej problematyczne jest oklejenie elementu na kierownicy, bo trzeba zdjąć airbag (przynajmniej kolega z linkowanego tematu o tym pisał).
Dlatego czekam na relację Tomka_KRK - może jemu udało się znaleźć na to jakiś patent;)

dobrze ten carbon wygląda - gdybym miał czarne wnętrze , to pewnie bym tak okleil...

a jak ten carbon nakleić na to ryflowane aluminium...nie będą "przebijać" te prążki?

Wykonałem kolejne oklejanie konsoli - poniżej zdjęcia zdemontowanych i przygotowanych do oklejenia elementów oraz efekt końcowy.
przed4.jpgprzed1.jpgprzed2.jpgprzed3.jpg

skrzynia2.jpgkierownica1.jpgkierownica2.jpgkierownica3.jpgkonsola1.jpgkonsola2.jpgkonsola3.jpgskrzynia1.jpg

Dobra robota Tomku. Ciekawe jak z trwaloscia, ale to co pokazujesz wyglada bardzo dobrze.

Pieknie wygląda! Zadrapania szlifowałeś na gładko przed oklejeniem? Mam kilka takich zadrapań i zastanawiam się czy nie bedą widoczne jako wgłębienia po oklejeniu.

Pieknie wygląda! Zadrapania szlifowałeś na gładko przed oklejeniem? Mam kilka takich zadrapań i zastanawiam się czy nie bedą widoczne jako wgłębienia po oklejeniu.

Nie szlifowałem, bo po oklejeniu praktycznie tego nie widać. Natomiast szlifowanie tego (szczególnie kierownicy) to jest męka pańska...

Wygląda pięknie, prawie jak nówka. Dobra robota!

Tomek, a jest szansa, żeby miejsca zaznaczone na fotce bardziej dopracować czy ze względu na kształt otworu nie bardzo się da?

okleina.jpg

Tomek, a jest szansa, żeby miejsca zaznaczone na fotce bardziej dopracować czy ze względu na kształt otworu nie bardzo się da?

Jest szansa, natomiast uparłem się na jedno rozwiązanie przy klejeniu, które niestety nie zdało egzaminu - i miałem opcję albo to zostawić tak jak jest, albo odklejać wszystko i robić konsolę od nowa. Generalnie siedząc na miejscu kierowcy te fragmenty nie rzucają się tak bardzo w oczy ;) A problem można było obejść prymitywnie prosto (zrobiłem tak przy następnych otworach) - zamiast zostawiać bardzo mały fragment do zawinięcia okleiny na tył konsoli, wystarczy ponacinać prostopadle krawędzie otworu zrobionego w okleinie i potem te ząbki zawinąć na tył.

Amortyzatory
Powrót